You are currently viewing КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ„СИЛАТА НА РОДИТЕЛСКАТА ПОДКРЕПА“

Поредно събитие на Асоциация Уникал и Институт УНИКАЛ, в качеството си на Международен клон и Designated Educational Affiliate на iaedp™ – International Association of Eating Disorders Professionals за България и като обучителна организация – сътрудник към iaedp™ USA Institute for Eating Disorders, с председател д-р Елисавета Павлова.

Бихме искали с вълнение да ви поканим да се включите в Кампанията ни за превенция на хранителни нарушения „Силата на родителската подкрепа“!

Включете се в кауза, възможност за професионално партньорство или обучение, които ще помогнат на родителите на стотиците деца и младежи, застрашени и засегнати от хранителни нарушения в България. 

Мисия: Кампанията ни „Силата на родителската подкрепа“ е мотивирана от идеята за включване на родителите и близките/подкрепящи лица в превенцията и терапията на застрашените и засегнатите от хранителни нарушения деца и младежи в България.

Сериозна е статистиката за засегнатите от хранителни нарушения деца и младежи в България. По данни на национално представително проучване за хранителните навици у подрастващите, проведено от Центъра по обществено здраве през 2010 и 2011 г., 20 % от момичетата и 8% от момчетата на възраст между 10 и 19 г. са в риск в по-късен етап да развият някакво хранително разстройство – анорексия и булимия нервоза или друго.

Хранителните разстройства са различни нарушения в работата на мозъка, следствия от генетични или поведенчески причини. Проблемите с храненето могат да засегнат всеки един човек и няма застраховани. Най-тревожни са хранителните разстройства на децата и подрастващите, заради незавършения физиологичен разстеж на нервната им система и целия организъм.

Заболяванията са сериозни, но навременната помощ, ранната диагностика и комплексното лечение дават реален шанс за пълно възстановяване.

Родителите имат решаваща роля в превенцията, терапията и възстановяването от хранителните нарушения на децата си с правилен подход и избор на компетентен екип от специалисти.

Информираните родители са първите, които ще разпознаят сигналите на хранително нарушение в детето си и ще се намесят преди симптомите да причинят значими увреждания.

Асоциация УНИКАЛ е Първа Българска Организация за Хранителни нарушения в България основана 2011 г. Асоциация УНИКАЛ е официално част от листа с международни организации на световната организация FEAST – международна организация с нестопанска цел за родители и лица, които се грижат за близки, засегнати от хранителни разстройства. FEAST помага на родителите и семействата с безплатни програми и услуги като предлага необходимата подкрепа, информация, умения и инструменти, които да им служат по време на тяхното пътуване по пътя на възстановяването: https://www.feast-ed.org/

Ето защо ви каним като активисти в кампанията ни „Силата на родителската подкрепа“ и ви окуражаваме  да споделите в социалните  мрежи (с вашите близки, приятели, колеги, съученици, клиенти/пациенти, както и със специалисти от по-горе споменатите сфери) тази информация Ако се тревожите, че вашето дете е засегнато от някаква форма на нарушено хранене, ви предлагаме следната подкрепа:

🟢 Безплатно помагало за родители намерете ТУК . За родители или близки на застрашени или засегнати от хранителни нарушения в електронен формат като електронна книга. Съдържа безценна практична информация, съвети, препоръки и стратегии за действия, която никъде другаде няма да намерите. Вижте евентуалните симптоми за анорексия, булимия и системно преяждане ТУК.

🟢 Безплатен уебинар със заглавие „При проблеми с тяло, диетите ключ към хранителни нарушения“ на 27.02- Вторник от 19:00 часа – регистрирайте се ТУК

🟢 Обучителен курс в онлай формат:
Защото първата стъпка на всеки родител е да бъде максимално информиран в тази сложна тематика на три-аспектни нарушения. За родители на застрашени или засегнати от хранителни нарушения, както и за всички заинтересовани да се обучават по темата, включващ психологичен, медицински и диетичен модул, характеризиращи хранителните нарушения- намерете повече информация ТУК.

🟢 Безплатен валидиран за българската популация скрининг SCOFF въпросник за ранен скрининг на хранителни нарушения-ТУК

🟢 Интересни и полезни статии по темата за подобпяване на негативен образ ня тялото намерете ТУК

🟢 Кратко видео на д-р Елисавета Павлова „Срам, Стигма и Дискриминация при Хранителните Нарушения“ намерете ТУК

🟢 Ръководство за подкрепа на родители и работещи с родители-повече информация ТУК

🟢 Безплатна линия за подкрепа – намерете ТУК

🟢 Консултации за родители – безплатни и платени от партниращите ни специалисти по градове- повече информация намерете ТУК

🟢 Още безплатни родителски ресурси- статии, съвети и стратегии за подкрепа при Хранителни Нарушения намерете ТУК

🟢 Ако желаете да се включите в екипа ни от професионалисти по хранителни нарушения и да консултирате в сферата на хранителните разстройства, ви каним да станете членове и асоциирани сътрудници с международното обучение с 5 сертификата на български и английски език ADII- международен престижен образователен статут от iaedp™ Institute on eating disorders научете повече ТУК

За да не пропускате най-новите ни публикации в социалните ни профили моля, последвайте ни на:

ФБ страницата на УНИКАЛ- : https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute 

Страницата ни в Инстаграмhttps://www.instagram.com/unikal_eating/ 

Новият ни канал в YOU TUBE: https://www.youtube.com/@UnikalOnlineInstitute2023

От д-р Елисавета Павлова (Основател на УНИКАЛ, обучител и инициатор на кампанията) и Константина Янкулска (координатор) с участието на целия екип на асоциация УНИКАЛ http://bia-unikal.org/  и Институт УНИКАЛ https://unikalonlineinstitute.com/

КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ„СИЛАТА НА РОДИТЕЛСКАТА ПОДКРЕПА“