You are currently viewing Кампания за превенция на хранителни нарушения (ХН) За Световният Ден за Борба с ХН 2 Юни 2022 г. под надслов „Сподели и приеми подкрепа” Организирана от Асоциация УНИКАЛ от 10 май до 8 Юни
  • Под призива “Сподели и приеми подкрепа” бихме искали с ентусиазъм да ви поканим да ни помогнете да достигнем с безплатните си ресурси за подкрепа до повече от 500 000 души с ХН в България посредством лайкване и споделяне на публикациите ни на социалните ви профили
  • Засегнатите могат да страдат от следните хранителни нарушения: анорексия, булимия, хиперфагия, както и от под-праговите им форми: емоционално хранене, компулсивно спортуване, орторексия, синдром на нощното хранене, прочистващо разстройство и други форми на негативен образ на тялото и нарушени форми на хранене. 
  • Около 50% от приятелите, познатите и колегите ви може да са засегнати от по-горните и е нужно информиране и ранна превенция на ХН за да не се влошат и да се търси навременна помощ
  • Нарушената в храненето засягат всички възрасти: от деца на 12 год. до жени в менопауза и двата пола и повечето от засегнатите изглеждат точно като вас в тялото, така че не бихте ги различили само по външността им.
  • Не признаването на засегнатост от ХН е симптом на болестта и за това е нужно мотивация за търсене на помощ
  • ХН са лечими заболявания, ако бъде потърсена и следвана професионална помощ на време и при наличие на адекватна подкрепа от семейството и други подкрепящи източници
  • Всеки до вас или в обкръжението ви би могъл да е застрашен от тези потайни нарушения с най-висока смъртност сред психичните заболявания, за това е важно всички заедно да бъдем активисти в тази посока и да споделяме ресурси за тяхното ранно откриване, покрепа и лечение!

Основни активности на кампанията

1. Да се запишете и гледате БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР ЗА 2 ЮНИ- „ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ- ЕФЕКТИ ВЪРХУ ТЯЛОТО“, с лектор д-р Елисавета Павлова, за който можете да научите повече на линка.

2. Да участвате безплатно в 20 дневна Инициатива за подобряване на образа на тялото от 20 Май до 8 Юни на страницата ни на ФБ, като за целта е нужно да харесате ФБ страницата ни.

3. Да ни помогнете, посредством активно споделяне на социалните си профили, новината че откриваме записване за НОВА БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН ГРУПА ЗА ПОДКРЕПА НА ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН, за която можете да научите повече на линка.

4. Да прочете интересните и полезни статии по темата за подобряване на негативен образ на тялото.

5. Да гледате краткото видео на д-р Елисавета Павлова „Срам, Стигма и Дискриминация при Хранителните Нарушения“ на линка.

Допълнителни дейности на кампанията

1. Да използвате Безплатният ни 1-но минутен Тест-Скрининг или да го препратите на вашите приятели на ФБ и в други соц. мрежи, за които може да бъде полезен на линка.

2. Да научите за предлаганото от нас Безплатно Изслушване И Подкрепа При Проблемно Хранене за засегнати и родители/близки на линка.

3. Възползвайте се от полезната информация в това Безплатно Помагало при Проблемно Хранене при деца и младежи. Моля, попълнете този формуляр, за да Ви изпратим копие на Безплатното помагало при проблемно хранене, изготвено от екипа на асоциация Уникал. Информацията в помагалото е насочена към родители и близки на деца, които може да проявяват симптоми на нарушение в храненето.

Помагалото има за цел да Ви помогне да разпознаете дали детето Ви има хранително разстройство. Вие ще научите как да разпознаете ранните признаци на хранителни разстройва при Вашето дете.

4. Каним Ви да се регистрирате и за 3 Безплатни Онлайн Мини Курса с различна тематика:

  • Спри проблемите със хранене, преяждане и тяло;
  • Поглед към тялото и нарушеното хранене;
  • Въди позитивен към тялото си- Be Body Positive!

За достъп до безплатните мини-видео курсове, се регистрирайте на линка.

5. За достъп до ресурсите ни за засегнати от проблемно хранене, негативен образ на тялото и хранителни разстройства.

6. За достъп до ресурсите ни за информация и подкрепа на родители и близки на засегнати от хранителни нарушения.

7. За достъп до ресурси за студенти и професионално заинтересовани от темата за хранителни нарушения:

8. Каним ви да се запознаете и с още много статии, съвети, митове и SOS препоръки, като разгледате обновения сайт на Асоциация УНИКАЛ.

9. Запознайте се с възможностите за консултации с обучени в хранителните нарушения специалисти в партньорската ни мрежа в различни градове в България на линка.  

Кампания за превенция на хранителни нарушения (ХН) За Световният Ден за Борба с ХН 2 Юни 2022 г. под надслов „Сподели и приеми подкрепа” Организирана от Асоциация УНИКАЛ от 10 май до 8 Юни