You are currently viewing КАМПАНИЯ “ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ – ЕСЕН 2020”, организирана от Екипа на Асоциация УНИКАЛ

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания за превенция на хранителните нарушения.

Много често хранителните разстройства дълго време остават скрити. Необходимо е внимателно вглеждане в някои обезпокоителни промени в поведението на дете, партньор, колега или близък и консултиране със специалист по хранителни нарушения за евентуална диагностика и лечение.

Какво можете да направите, за да бъдете полезни на себе си и вашите близки?

  • Да се свържете с безплатната ни линия за анонимно изслушване и подкрепа по график на линка: https://tinyurl.com/yyhg5m5m;
ПонеделникВторникСядаЧетвъртъкПетъкСъботаНеделя
10 – 1210 – 1210 – 1210 – 12 7.30 – 117.30 – 12
 12 – 14  12 – 15 12 – 14
14 – 1715 – 17 14 – 17   
 18 – 20 18 – 20  19 – 22
  20 – 23  20 – 22 

Безплатна линия за подкрепа на засегнати от нарушено хранене и родителите им стартира отново на 9 Ноември към Асоциация УНИКАЛ.
Тя предлага безплатно изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели по скайп. Тренирани доброволци ще имат възможността да ви изслушат чрез обаждане с изключена камера или чат според приложен график или в уговорени предварително удобни за Вас часове.

  • Да се запознаете със SCOFF Въпросника за ранен скрининг на хранителни нарушения на линка: https://tinyurl.com/y662dmu9;

Скрининг въпросникът е много полезен диагностичен инструмент за оценка на начална или изразена форма на хранителни разстройства. Скринингът е валидиран през 2016 г. за българската култура от д-р Елисавета Павлова, която е консултативен психолог, създател на обучения и координиращ обучител в сферата на хранителни нарушения към УНИКАЛ Онлайн Институт.  

Скрининг въпросникът се състои от 5 въпроса и е полезен за оценка при съмнение за застрашеност от хранителни нарушения, където всеки положителен отговор (ДА) дава една точка.

  • Да се запознаете с Петседмична Инициатива за Подобряване на Образа на Тялото на следния линк: https://tinyurl.com/yy9878ep .  

Тя стартира на 19 Октомври и включва споделени вдъхновяващи мисли, полезни статии по темата за образът на тялото в социалните ни и други профили. От 26 Октомври стартираме 30-дневно Предизвикателство за Подобряване на Образа на Тялото, с ежедневни кратки активни стъпки, които да предприемате за съответния ден.

Ако се нуждаете от ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения, за родители /близки, може да поръчате професионално електронно ръководство за подкрепа от д-р Елисавета Павлова, или да се запознаете с възможностите за консултации с обучени в ХН специалисти или друг вид помощ при хранителни нарушения – вижте Регистъра ни с Партньори и Сертифицирани специалисти, като разгледате и 2-та линка: https://bit.ly/31KZfR0 и https://tinyurl.com/y2y2tth8 !

  • Да се запознаете с тревожната статистика за хранителните нарушения в България на линкаhttps://tinyurl.com/y3c42a4l .

Хранителните нарушения отдавна вече не са проблем само на младите жени. Страдат много деца, подрастващи, мъже, хора на средна възраст. Булимия, анорексия, безконтролно прехранване, емоционално хранене и още други нарушения се увеличават тревожно. Статистиката е неточна, тъй като застрашените и заболелите не търсят навреме помощ. За навременното диагностициране и лечение е нужен екип от специалисти по хранителни нарушения и много грижа и ресурс.

  • Да чуете радио интервютата на д-р Елисавета Павлова, която е инициатор на Кампаниите за превенция на УНИКАЛ относно хранителните нарушения у нас и основател на Безплатната Линия за изслушване и Подкрепа кликнете на 2-та линка: https://tinyurl.com/yy3nbj3s   и https://tinyurl.com/y6kgzfuf  .

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, Защото Споделянето е Грижа!

С благодарност за активността ви,

Екипът на УНИКАЛ

КАМПАНИЯ “ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ – ЕСЕН 2020”, организирана от Екипа на Асоциация УНИКАЛ