You are currently viewing Ключови умения за справяне, които трябва да придобиете, за да спрете емоционалното хранене

Емоционалното хранене е, когато храната се използва за успокояване на трудни емоции. Това е един от най-честите начини, които хората използват, за да се почувстват по-добре, когато са подложени на стрес или когато са изправени пред неудобни емоции.
Храненето като начин за справяне с проблемите е често срещано и въпреки това е лесно да се забрави, че яденето на комфортни храни никога не решава истинските основни проблеми. Все още ще останете с негативни емоции и ще добавите към това вината, която изпитвате, защото сте преяли.
Има някои стратегии за справяне, които можете да използвате, за да се почувствате по-добре, които не включват яденето на нездравословни храни. Ето някои неща, които можете да направите, за да спрете емоционалното хранене:

✅ Тъй като емоционалното хранене обикновено е свързано с ядене на определени видове „комфортни храни“, изберете да пазарувате и избирате храни в супермаркета, когато не сте подложени на стрес и е по-малко вероятно да вземете емоционални храни, които да носите вкъщи от пазара. Когато тези храни не са достъпни за вас или трудно се намират, е по-малко вероятно да ядете импулсивно и може да се обърнете към нещо друго освен храна, за да се почувствате по-добре.
✅ Идентифицирайте онези неща, които предизвикват емоционално хранене. Вашата осведоменост за тези задействания сама по себе си може да ви помогне да избегнете задействания и може да ви позволи да разпознаете кога се чувствате „гладни“ поради емоциите си. Имате репертоар от други неща, които можете да направите, за да промените поведението си и чувствата си, които не включват храна, терапевтът наистина може да бъде полезен при усвояването на здравословни умения за справяне.
✅ Водете дневник за вашите емоции и хранене. По този начин можете по-добре да определите кои неща предизвикват нездравословно хранене и кои храни избирате да ядете, когато сте под стрес. При емоционалното хранене осъзнаването е половината от битката. Запишете настроенията си, когато се появят, и помислете за нехранителни избори, които можете да направите, вместо да ядете. Понякога жаждата за храна е на първо място. Запишете желанието за храна, което изпитвате, и отделете време, за да разберете каква е било причината за желанието възможно най-подробно. Например, ако сте имали лош ден на работа и вместо здравословна вечеря сте избрали да ядете картофен чипс и сладолед, това ви казва, че стресът ви кара да ядете нездравословна храна. Справете се директно със спусъка, вместо да го пъхате в устата си. Потърсете специфични модели на хранене и емоции, за да можете да ги заобиколите в бъдеще.
✅ Помислете за нехранителни начини за справяне със стресовите фактори. Твърде много хора, които се опитват да отслабнат, не успяват да вземат предвид емоционалната част от живота си, свързана с храненето. Само защото знаете, че една купа сладолед съдържа много калории, не означава, че няма да посегнете към нея, когато се почувствате предизвикани от стресови фактори. Помислете за други награди, които можете да си дадете, когато сте щастливи, както и когато имате нужда от утеха. Може да е нещо, което купувате за себе си, което не е храна, или телефонно обаждане, което правите на добър приятел, вместо да ядете. Дори една кратка разходка може да ви помогне да поставите стресовите фактори в перспектива, без да се налага да прибягвате до храна.
✅ Направете си почивка между моментите, в които изпитвате желание да ядете някаква комфортна храна, и самия процес на хранене. Може да откриете, че желанието за ядене преминава, ако просто изчакате малко. Емоционалното хранене често включва бързо желание за ядене и силен глад. Ако си дадете шанс да поставите емоциите си в перспектива, може дори да не ви се яде комфортната храна или ще ядете по-малко. Ще имате повече време да направите различен избор около спусъка или стресора.
✅ Приемете чувствата си такива, каквито са, независимо дали са добри или лоши чувства. Знайте, че вие се храните емоционално, защото нямате контрол върху чувствата си, вместо да нямате контрол върху храненето си. Идентифицирайте и приемете как се чувствате, като му позволите да се настани възможно най-удобно, доколкото може чувството, и позволете на чувството да отстоява себе си, вместо да се опитвате да избягате от него. Ако сте тъжни, разпознайте го, притежавайте го и го освободете по здравословен и по-откровен начин, отколкото просто да ядете, за да скриете емоцията. Дори и да не можете да помогнете и все пак ядете, поне ще разберете защо се случва и ще се опитате да избегнете същия модел в бъдеще.
✅ Практикувайте по-здравословни навици на живот. Това означава да се грижите да спите достатъчно през нощта и да спортувате поне малко, когато сте под стрес. Не надценявайте стойността на почивката или кратката дрямка, когато сте под стрес.

👉🏻Храненето и стресът не трябва да вървят заедно. Има начини да се справите със стреса и негативните емоции, които не включват храна. След като разберете какви са тези стратегии за справяне, вие естествено ще ядете по-малко и ще почувствате по-силно разминаването между емоциите и храненето.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Ключови умения за справяне, които трябва да придобиете, за да спрете емоционалното хранене