You are currently viewing Кога е вероятно да се развие хранително разстройство?

Хранителните разстройства са сериозни психични заболявания. Хранителните нарушения имат най-високата смъртност от всички психични заболявания. Полезно е да разберете кога е най-вероятно да се развие хранително разстройство, тъй като това е важен рисков фактор, за който трябва да сте наясно. Тази публикация ще е полезна за всеки, за когото е твърде вероятно да развие хранително разстройство.

Млади хора и хранителни разстройства

Процентът на хранителните разстройства е по-висок за определени популации. Една група, която е особено застрашена, са младите хора. Изследванията показват, че хранителните разстройства най-вероятно започват на възраст между 14 и 25 години. Момичетата в тази възрастова група са значително по-склонни да се борят с хранително нарушение, но подрастващите момчета също са засегнати.

Няма само една причина някой да има хранително разстройство. Условията за това са комплексни. Има различни неща, които могат да накарат някой да се бори с неправилно хранене.

Рискови фактори за хранителни разстройства:

 • негативен образ на тялото;
 • история на физическо или сексуално насилие;
 • участие в тежка атлетика (борба) или естетически (балет, фигурно пързаляне) спортове;
 • фамилна анамнеза за хранителни разстройства;
 • нелекувани психични заболявания, като депресия или тревожност;
 • ниско самочувствие;
 • личностни черти като перфекционизъм или ригидно мислене.

Тези рискови фактори не са характерни само за младите хора. Въпреки че никой не разбира напълно защо хранителните разстройства са склонни да се появяват по време на юношеството, има няколко възможни обяснения. Юношеските години са основен етап от физическото и психическото развитие.

Рискови фактори при младите хора

Пубертетът напълно  повлиява този период и може да увеличи времето, което някой прекарва в мислене за тялото си, докато се адаптира към тези промени. Юношеството също е период на значително сексуално развитие. Хората в тази възрастова група започват да обръщат внимание на привличането на предпочитания от тях пол. Тази комбинация от телесни промени и сексуален интерес може да стане причина образът на тялото да се почувства значително по-важен, отколкото е бил преди.

Младите хора също са залети с образи и съобщения в медиите за това как трябва да изглежда тялото им. Изследванията показват, че влиянието на медиите оказва значителен натиск върху връзката на някого със собственото му тяло и може да повлияе върху образа на тялото му.

Докато хранителните разстройства може да изглеждат свързани с храната и образа на тялото, ако четете между редовете, те обикновено са опит за справяне с тревожните емоции. Тази фаза на развитие може да бъде уникално стресираща.

Спортисти в гимназия и колеж

Изследванията показват, че хранителните разстройства са по-чести при спортисти. Докато хората от всички възрасти спортуват, тези дейности са склонни да достигнат пикова конкуренция по време на гимназията и колежа.

Това може да доведе до определени разстроени поведения, тъй като хората се стремят да достигнат върховите си резултати. Това може да е особено актуално при спортове, при които се набляга на формата и размера на тялото, като например в тежките или естетичните спортове. Някой може да премине към нарушено поведение, за да поддържа определена форма или размер, които смята, че са необходими за участие в неговия спорт.

Предупредителни знаци и симптоми при млади хора

Има някои предупредителни признаци и симптоми, за които трябва да внимавате. Някои от тях са:

 • Повишен фокус върху образа на тялото, теглото, диетата или упражненията;
 • Отказ да се ядат определени храни, като всички въглехидрати, захар или мазнини;
 • Пропускане на хранене или хранене с малки порции
 • Изолиране от приятели, семейство или дейности;
 • Промени в настроението;
 • Проблеми със съня;
 • Трудност при концентриране;
 • Честа проверка на тялото, като например често гледане в огледалото или прищипване на кожата, за да се провери размерът на тялото;
 • Доказателство за преяждане, като например намиране на скрити опаковки от храна или се консумират големи количества храна;
 • Забележими промени в теглото, независимо дали загуба на тегло, или наддаване;
 • Интензивен страх от наддаване на тегло или затлъстяване;
 • Твърди или натрапчиви рутинни упражнения, особено настояване за тренировки, дори при болест или нараняване;
 • Често ходене до тоалетната по време на хранене или малко след хранене;

Има широк спектър от признаци и симптоми на хранителни разстройства. Ако забележите някое от тези поведения у себе си или в любим човек, важно е да потърсите помощ.

Има много възможности за лечение на младите хора. Често срещана бариера, с която се сблъскват младите хора, е да не желаят да напуснат училище, за да получат помощ.

Това е основателна загриженост, но има няколко различни нива на грижи, които са налични, някои от които могат да бъдат включени в училищния график. Също така си струва да се спомене, че е изключително важно да получите помощ. Хранителните разстройства са сериозни психични заболявания.

Ако не се лекуват, те могат да причинят значителни медицински и психологически проблеми. По-важно е да вземете временна почивка от училище и други задължения, за да получите грижи. Това може да бъде животоспасяващо.

Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля харесайте и споделете с тях тази публикация!

Кога е вероятно да се развие хранително разстройство?