You are currently viewing ЛЕЧЕНИЕ НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ ПРИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ДИАГНОЗА ПРИ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

В тази информативна статия Линда Леванияк се обръща към важността на интегрирания подход при лечението на хранителните разстройства и съвместните прояви на проблеми с психичното здраве.

Ние сме същества на навиците, така че когато свикнем с един модел, може да е много трудно той да се промени – особено когато е свързано с проблем с психичното здраве. Хранителните  нарушения са достатъчно изтощителни сами по себе си, когато става въпрос за психично и физическо здраве. Някой, който има проблем, възникващ съвместно (нарушение на употребата на вещества, тревожно разстройство или разстройство на настроението) не само ще има по-тежки симптоми, но също така може да се окаже по-устойчив на лечението. Това може да направи пътят на възстановяването по-бавен и по-труден.

Проблемите, които възникват съвместно, не са рядкост: „Разстройството на храненето може да се съчетае с тревожност, депресия, употреба на вещества или сериозен медицински проблем“,обяснява Леванияк. Задължение на специалистите по психично здраве е да разгледат всички части на пъзела.

„Докато лекуваме, за да помогнем на нашите пациенти да определят целево поведение, върху което да работят в настоящия момент, трябва да разсъждаваме и върху това как другите поведения на пациента играят роля.”

Тя казва, че по-често срещаните проблеми са навици като прием на алкохол; злоупотреба със стимуланти; употреба на марихуана; склонност към преяждане; натрапчиви сексуални поведения. Обикновено, когато хората, страдащи от тези проблеми, търсят лечение, те се лутат между програмите: „Първо, те преминават към програма за лечение на хранително разстройство, за да получат помощ за хранителното си нарушение. Тогава те могат да развият проблем с алкохола. След това те влизат и в програма за употреба на вещества. Тъй като се работи срещу употребата на алкохол, хранителното разстройство или друг проблем с психичното здраве може да се появи отново.”

За да избегнете ненужното люшкане напред-назад, Леванияк интегрира практиките в лечение за всички състояния: „лечение на употребата на вещества, други психични заболявания и медицински проблеми едновременно.”

Употребата на някое вещество влияе върху възстановяването, а долният ред в инструкцията му гласи: „Няма да се подобрите, ако продължавате да го използвате.”

Лечението се фокусира върху:

1. Обучение. Това включва повишаване на осведомеността и обучение на пациентите за основите на употребата на вещества и други натрапчиви поведения. Пациентите се учат за краткосрочните и дългосрочни вредни ефекти на тези пристрастяващи поведения и проучване на произхода и механизма им на въздействие.

2. Идентифициране на проблема. Пациентите определят проблемите, върху които искат да работят. „Една от най-големите пречки за пациентите е, че те знаят, че могат да спрат – те просто не искат”, казва Леванияк. Работата с тях често включва обучението им за това как употребата на вещества възпрепятства тяхното възстановяване – влияе върху ефикасността на лекарствата или допринася за тяхното поведение на нарушено хранене.

3. Работа за възстановяване. „Ние помагаме на нашите пациенти да намерят ефективни инструменти, които да им помогнат как те да се научават да разпознават и управляват своите емоции, задействащи стимули (активиращи причини), мисли и поведение. И ние адресираме всички проблеми едновременно с лечението.” Важността на общността и наличието на силна система за подкрепа също се подчертава.

Неизбежно е, тъй като пациентите постигат напредък в лечението и се оттеглят към по-малко интензивните нива на грижи и някои ще започнат да пият или употребяват вещества отново. Ако всички въпроси за справяне не са адресирани, казва Леванияк, „пациентът може да започне да използва и мислите: „Е, не съм използвал нищо последните два месеца и се чувствам толкова добре, че отивам да взема нещо сега. “С течение на времето същият този пациент може да се чуди:„ Аз се справих с един проблем, но сега имам друг проблем – и използвам отново алкохола или веществата – ще изчезнат ли проблемите ми някога? “

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –https://www.edcatalogue.com/more-than-one-diagnosis

Ако сте родители, учители, педагози, социолози и работите с деца, подрастващи или възрастни и ако желаете да бъдете в помощ в посока на нормално хранене, можете да бъдете обучени онлайн в Обучение „Базово консултиране при хранителни нарушения” – анорексия, булимия, безконтролно преяждане.  Вижте повече тук!

Имате ли нужда от допълнителна подсъзнателна подкрепа в посока на интегриране или разширяване на комуникацията в семейството или със засегнат от хранително нарушение? Необходима ли ви е помощ да чувствате увереност в решенията си? Научете как с нашите аудиопомощници в Категория: ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

ЛЕЧЕНИЕ НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ ПРИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ДИАГНОЗА ПРИ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ