You are currently viewing Могат ли новогодишните цели да предизвикат хранителни разстройства?

Новата година често носи размисъл за изминалата година и желание за промяна към по-добро през следващата. Тя също често носи натиск за поставяне на нови цели и по-високи стандарти и е почти невъзможно да проведете разговор с някого, без той да попита какво искате да постигнете през новата година. Проучванията показват, че по-голямата част от новогодишните цели се фокусират върху загуба на тегло и влизане във форма, което може да бъде проблем за хората, които се борят с хранително разстройство или са изложени на риск от развитие на хранително разстройство. Освен това, често заради тези цели (още наричани “резолюции”), създаваме навика да се заемаме с нещо ново в началото на годината, което ни е трудно да продължим да спазваме през следващите месеци. Защо е така и дали това е нещо полезно за тези, които се възстановяват от хранителни разстройства?

Рецидив след задаване на новогодишна цел

Поставянето на цели, които искаме да постигнем през новата година, изглежда ефективно на теория и обикновено произлиза от искреното желание да направим положителна промяна в живота си. Резолюциите и целите обаче изискват план за действие и реалистични методи за постигане на напредък. За тези, които се възстановяват, новогодишните често отричат ​​процеса на излекуване от хранително разстройство и могат неволно да попречат на напредването по пътя към възстановяването. Например, човек в процес на възстановяване може да реши „Няма никога вече да имам друг епизод на преяждане“ или „Няма да се прочиствам след хранене“. На пръв поглед тези твърдения могат да звучат сякаш могат да подпомогнат мотивацията за поддържане на възстановяване. Реалността на възстановяването на хранителните разстройства е, че рецидивите се случват и е изключително важно да признаете рецидивите, да ги приемете и незабавно да потърсите лечение. Рецидивът през новата година, след като вече сте задали своята цел, не е необичаен и е част от вашето възстановяване. Най-важното за успешното справяне с рецидива е търсенето на помощ и практикуването на грижа за себе си. Поставянето на цели, които не са реалистични, може да доведе до много препятствия във вашето възстановяване. Високите и нереалистични цели може да изглеждат като страхотна идея, но когато се приложат на практика, те могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Поставяне на реалистични цели за Нова година по време на възстановяване от хранителни разстройства

Резолюциите често изискват перфекционизъм – опасна тенденция за онези, които се възстановяват. Опитайте да замените перфекционизма с гъвкавост и да си поставяте цели, които могат да ви помогнат да успявате по време на възстановяването си, вместо да се препъвате. Някои реалистични цели за Нова година включват:

  • Да се срещате редовно със своя терапевт или диетолог 
  • Присъединяване към група за подкрепа при възстановяване от хранително разстройство или ако вече сте в такава, опитвайте се да участвате повече
  • Доброволчество
  • Да се ​​научите как да поставяте себе си на първо място
  • Практикуване на грижа за себе си
  • Да приемате живота стъпка по стъпка
  • Да се научите как да бъдете  по-търпеливи със себе си
  • Създаване на нови приятели, които ви подкрепят

Обърнете внимание, че тези цели не са черно-бели, което означава, че не са обвързани със строго определена продължителност или друга цифра. Много новогодишни цели се категоризират чрез извършване на определено количество дейност за определен период от време. Примерите включват упражнения за един час на ден, 3 дни или седмица, ядене на определен брой калории всеки ден или спестяване на определена сума пари всеки месец. Задаването на черно-бели цели е по-вероятно да доведе до неуспехи, отколкото до постижения. Вместо да задавате черно-бели стриктно определени цели, задайте такива, които нямат конкретна продължителност. Пример може да бъде спестяване на повече пари или посещение на повече терапевтични сесии. Като нямате конкретен набор от числа, е по-вероятно да постигнете успех и да се почувствате успешни, особено по време на процеса на възстановяване от хранително разстройство. В крайна сметка целта на новогодишната резолюция е да имаме по-добър живот.

Могат ли новогодишните цели да предизвикат хранителни разстройства?