You are currently viewing МОЖЕ ЛИ ДЪЩЕРЯ ВИ ДА ИМА ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО И ДА НЕ ЗНАЕ?

Тази полезна статия идентифицира основните предупредителни признаци на хранителни разстройства при тийнейджъри момичета, така че родителите да знаят какво е поведението, за какво да внимават и кога да потърсят помощ.

Нарушенията в храненето не са дискриминиращи. Може да мислите, че дъщеря ви никога не би могла да развие хранително разстройство, но истината е, че разстройствата на храненето се срещат при хора с всякакви форми, размери, цвят на кожата, раси, етнически групи и култури и засягат над 30 милиона души в САЩ. Те се задействат от „сложен набор от черти на личността, фактори на околната среда и генетика “ –  всъщност „до 80 процента от риска за анорексия нервоза и булимия нервоза се дължат на генетични фактори”. Усложненията в хранителните разстройства включват проблеми със сърце, бял дроб, бъбречна и чернодробна недостатъчност, диабет, бактериални инфекции, проблеми с червата и други. На всичкото отгоре, те имат най-високата смъртност от всяко психично разстройство.

Тайните, свързани с хранителните разстройства и хората, които се борят с тях, могат да бъдат изпитваните вина, срам, безпокойство и други отрицателни чувства и заобикалящите ги поведения – това прави трудно откриването на хранителните нарушения и не получаване на нужната помощ. Родителите трябва да са наясно с признаците на хранителните разстройства, така че ако тяхната дъщеря тийнейджър се бори с такова, тя да може да получи своето лечение в детска възраст, преди да се извършат допълнителни щети. 

По-долу са някои важни предупредителни знаци, които да търсите в дъщеря си и които биха могли да означават нарушение на храненето.

Необичайно поведение, свързано с храната: „Хората с анорексия нервоза може да имат обширни ритуали, свързани с яденето“ като: внимателно претегляне на храната, която ядат; рязане на малки парченца; отказ от ядене на цели категории храна или избягване на времето на хранене. Поведенията, свързани с разстройство на храненето с преяждане или булимия нервоза, включват: хранене с големи количества храна за кратък период от време; скрити количества храна; ядене скришом, като изхвърлят опаковките и настояват да се хранят сами.

Компулсивно трениране и упражняване: Някой с хранително разстройство може да се упражнява прекалено, за да отслабне или да компенсира епизод на прехранване. Поведения, за които да следите детето ви, включват: отказ да пропусне тренировка, дори ако е болно или уморено; отказ от важни дейности в живота му, за да се упражнява по-често.

Изключително безпокойство: Ако детето ви се тревожи прекомерно за формата на тялото си или размера, от приема на храна или съставките в храната си, това може да показва нарушение на храненето.

Социална изолация: Ако детето ви е обичало да прекарва време с приятели или е участвало в дейности след училище и вече не желае да го прави, това може да е знак за нарушение на храненето.

Загуба на менструалния период: Когато жена ограничава силно приема на храна или прави прекомерни тренировки, това може да доведе до аменорея – загуба на менструация.

Изкривено телесно изображение: Някой, страдащ от анорексия нервоза, може да има болестен нереалистичен поглед върху тялото си и да мисли, че е с наднормено тегло, въпреки доказателствата за обратното.

Без енергия: Поради недостиг на витамини и анемия, може да стане трудно за човек с анорексия нервоза да има енергия да извършва ежедневни дейности.

Припадъци, залитания и замаяност: Вашето дете може да изпита внезапна мускулна слабост, виене на свят и затруднено ходене. В допълнение, електролитни дисбаланси и ниски стойности на кръвното налягане може да причинят и други сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност.

Проблеми със стомаха и храносмилането: Дългосрочните ограничения на храната могат да доведат до мускулна атрофия на храносмилателния тракт. Епизодите на безконтролно прехранване могат да причинят болка в стомаха и спазми, както и проблеми с горната част на стомашно-чревния тракт, включително киселинен рефлукс.

Трудна концентрация: Анорексия нервоза може да доведе до затруднение в концентрацията и вземане на решения. Можете да забележите рязък спад в оценките на вашето дете.

Промени на настроението: До 33% от жените с разстройство на настроението също имат разстройство на храненето. Бъдете внимателни за периоди на плач, силна тъга или гняв.

Самоубийствени мисли и поведение: Според проучвания „почти 50 % от подрастващите момичета с анорексия нервоза също проявяват самонараняващо се поведение и около 60 % от жените с хранителни разстройства също са имали мисли за самоубийство и такова поведение.”

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че съществуват множество възможности за терапия на тези, които се борят с хранителни разстройства и пълното възстановяване е възможно с лечение.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –

http://www.oliverpyattcenters.com/could-your-daughter-have-an-eating-disorder/

Каним ви да се запознаете с идеята на Общността LOVED BODIES, създадена от основателката на УНИКАЛ  д-р Елисавета Павлова. Този проект е изграден и функционира с помощта на добровoлни сътрудници   под ръководството на д-р Павлова, сама преминала през професионалния терапевтичен тренинг Body Positive през 2018 г.   Вижте повече на:

LOVED BODIES Общност

  • Ако желаете да се обучите в най-новите техники за работа със застрашени или пострадали от хранителни нарушения, ви предлагаме:

Обучение/ 5-то ниво – НОВО: „Консултиране в мотивация, хранене, тяло и други важни ХН практики.

Практична работа-консултиране или терапия относно: мисли, емоции, поведения, нормализиране на хранене и физическа активност, техники за справяне с релапси и други важни практики специфични за работа с лица с хранителни нарушения.

Ние от Уникал онлайн институт ценим всеки член на общността ни.

Искаме да благодарим специално на Вас, като Ви предложим да се възползвате от 20% отстъпка за нашите аудиопомощници с кода 20% отстъпка/ 24 лв, който трябва да въведете, когато поръчвате един албум. Имате възможност също да спестите 54 лв., като поръчате едновременно 6 албума с кода:

Пакет с 6 Mp3, който Ви позволява да получите пакет с 6 аудио албума с подсъзнателни утвърждения за 126 лв., вместо редовната цена от 180 лв.

Разгледайте и поръчайте подсъзнателни албуми от 6-те аспекта на линка:Подсъзнателни аудио албуми с утвърждения

А Вие подготвени ли сте да диагностицирате и лекувате или обучавате клиенти с анорексия нервоза, булимия нервоза и безконтролно прехранване?

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!


На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.
ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК! Отзиви на курсисти

МОЖЕ ЛИ ДЪЩЕРЯ ВИ ДА ИМА ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО И ДА НЕ ЗНАЕ?