You are currently viewing Нарастването на хранителните разстройства сред подрастващите поради COVID-19

До известна степен светът на почти всеки човек е обърнат с главата надолу заради COVID-19.

Дори ако единствените реални ефекти, които сте усетили, са свързани с промяна в работната среда, по-малко вечери навън и необходимостта да не забравяте маската си, пандемията изигра поне известна роля в начина, по който живеем живота си.

Новата реалност беше особено трудна за приемане от подрастващите, от чиито години на формиране внезапно отсъстват ваканции, спортни събития, училищни танци и абитуриентски партита, които те са очаквали. Дистанционното обучение не беше лесно за никого, независимо дали ви липсва личното приспособяване към първата ви учебна година, или нетърпеливото очакване на последната.

С такава значителна промяна идват значителни трудности. При тийнейджърите има сериозно нарастване на негативните последици за физическото и психическото здраве, включително хранителни разстройства.

Това е особено вярно за подрастващите момичета. Нови данни от Epic Health Research Network показват, че има 30% скок в хоспитализацията, свързана с хранителни разстройства, сред момичета на възраст 12-18 години по време на пандемията. Като цяло диагнозите на хранителните разстройства са се увеличили с 25% за същата възрастова група в сравнение с тенденциите преди пандемията.

За този възрастов диапазон, който започва да разбира важността на рутината, много предсказуеми графици и навици излетяха през прозореца. Познатият ритъм на учебния ден, структурата на часовете и извънкласните дейности и личната социализация изчезнаха за продължителен период.

Във време, когато много млади хора чувстваха загуба на контрол, храната и придържането към индивидуалните хранителни навици се възприемаха като фактори, които те все още са в състояние да управляват.

Но това желание за някаква прилика на контрол е само една от причините, поради които хранителните разстройства се увеличават сред подрастващите момичета. Нека да разгледаме някои други.

Социална медия

Тийнейджърите прекарват повече време от всякога в социалните медии по време на пандемията, тъй като изолацията от техните приятели и групи от връстници ги кара да търсят онлайн контакт с тях. Освен като цяло негативните ефекти, които твърде много социални медии могат да имат върху психичното здраве, гледането на идеализирани образи на тялото както от връстници, така и от влиятелни лица в социалните приложения може да играе роля в неудовлетвореността на тялото и неправилното хранене.

Отивайки крачка напред, с липсата на достъп до фитнес класове, фитнес зала или спорт – наистина навсякъде, където младите хора рутинно намират места за физическа активност – мнозина се пренасочиха онлайн, за да намерят рутинни упражнения. Това, което те често откриват, са вредни съобщения за „отслабване“, които възхваляват стройни, изваяни тела и диети, или претоварване със съдържание, обсъждащо как да се избегне така наречената карантина 15.

Хранителна несигурност

Много семейства са загубили източник на доходи по време на пандемията и много домакинства разчитаха на училищни закуски и обеди, за да нахранят децата си. Тъй като тези опции често се загубват рано поради дистанционното обучение, продоволствената несигурност стана още по-належаща грижа в общностите в цялата страна. Според Feeding America повече от 42 милиона души, включително потенциалните 13 милиона деца, са изпитали продоволствена несигурност поради пандемията.

Това принуди семействата да се обърнат към по-евтини – и често по-малко здравословни опции за оцеляване. Тийнейджъри, които са осъзнали промените в тялото си и които са наддали на тегло, са склонни да се обръщат към поведения като прочистване, гладуване, пропускане на хранене или злоупотреба с лаксативи.

Скуката

Анамнезата за тревожност е често срещан психологически рисков фактор за нарушено хранене, както и черта, която много юноши споделят, докато оказват натиск върху себе си, за да успеят – перфекционизъм или високи постижения.

Тъй като някои академични, атлетически или извънкласни дейности изведнъж изглеждаха много по-различно, много тийнейджъри имаха твърде много време. Това може да доведе до ядене от скука или прекомерно хранене. Докато учебният ден може да осигури необходимата структура, за да накара хората с висок успех да се движат към целите си, дистанционното обучение и по-малкото външни занимания могат да накарат тези ученици да се отегчат. Тази незаинтересованост може да се прояви в повишена консумация на храна или прекомерни упражнения.

Хранителните разстройства могат да засегнат всеки, но подрастващите момичета са сред най-застрашените. Те не са преминаващ етап, те могат да се появят при всякакъв размер на тялото и могат да се случат на хора от всички социално-икономически статуси.

Ако някой, на когото държите, показва признаци на хранително разстройство, говорете с доверен лекар, който може да ви помогне да намерите правилното ниво на грижа. Ранното откриване и намеса могат да спасят животи.

Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля харесайте и споделете с тях тази публикация!

Повече за нас и дейностите ни можете да научите на

сайта наУНИКАЛ Онлайн институт:

Харесайте страницата ни във

Facebook: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/,

както и на сайта на Първа българска организация при хранителни нарушения–

Асоциация УНИКАЛ –  http://bia-unikal.org/

При въпроси изпратете запитване на: bia.unikal@gmail.com телефон: 0878 205221.

С благодарност за активността ви,Екипът на УНИКАЛ

Нарастването на хранителните разстройства сред подрастващите поради COVID-19