You are currently viewing Начинът на мислене на зависимите от храната

Начинът на мислене на човек е неговият близък набор от нагласи по дадена тема. Начинът на мислене често се формира в ранна възраст, но може да се променя през целия живот от влиянието на околната среда, емоционалните и интелектуалните нагласи на човека. Обединението за действие срещу затлъстяването се фокусира върху това как зависимите от храната възприемат глада.

Обикновено гладът е група от физически симптоми, които човек изпитва, когато се нуждае от калории и хранене. Усещането за празен стомах, замаяност и главоболие са симптоми на физически глад.

За пристрастените към храната сигналите за глад не се основават на физически симптоми. Вместо това, зависимите от храната възприемат глада въз основа на отрицателна обратна връзка и мозъкът им е подведен от външни стимули като реклами за храна или изображения, както и емоционални задействания.

Три области, които засягат мисленето и могат да доведат до пристрастяване към храната

Институтът по зависимост към храната идентифицира три области, които засягат мисленето на човека и могат да доведат до пристрастяване към храната. Тези влияния могат да променят начина на мислене на човека от здравословно хранене за живот до дисфункционален възглед за живот за ядене.

Околна среда

През целия живот социалният и икономически статус на човек може да повлияе на неговото мислене. Натискът от страна на връстниците, малтретирането, стресът, лошите родителски и социални насоки и ранното излагане на често пристрастяващи храни също могат да повлияят на мисленето. За пристрастените към храната разстроената и нефункционална среда може да създаде корелация между храната и чувствата, която е нездравословна и пристрастяваща.

Етапи на развитие

Много изследователи и учени са изследвали и категоризирали етапите на човешкото развитие. Въпреки различните модели, широко прието от научната общност е, че хората преминават през етапи на развитие, докато живеят, учат и растат.

Силното негативно влияние по време на ранните етапи или етапите на преход може да доведе до пристрастяване към храната. Травмата, причинена от негативни влияния, може да ограничи способността на човек да преминава изцяло от етап в етап, като му пречи да реализира пълния си потенциал. Когато храната стане заместващ комфорт срещу травма или яденето се превърне в източник на травма, може да се развие хранителна зависимост.

Биология

Учените смятат, че гените представляват около половината от риска за пристрастяване на човек към храната. Генните последователности, които произвеждат протеини в тялото, отчитат генетичното предразположение към пристрастяване. Когато гените не произвеждат правилно функциониращи протеини, дисфункционалните протеини увеличават уязвимостта на човек към пристрастяване.

Тези дисфункционални гени са наследствени и могат да се предават от поколение на поколение. Нарушенията на психичното здраве, които също могат да бъдат наследствени, също могат да допринесат за пристрастяването към храната.

Изследователи от университета в Бъфало в Ню Йорк откриха „специфична връзка между зависимостта и хората с генетично по-ниски нива на допамин, вещество, което предизвиква чувство на удоволствие“.

Хората с генетично по-ниски нива на допамин изпитват нужда да ядат повече, за да получат същото чувство на удоволствие и удовлетворение като хората с нормални нива на допамин. Липсата на допамин създава повече мотивация да ядете и да ядете повече от нормалното.

Начинът на мислене на зависимите от храната