You are currently viewing Нездравословната храна ли е вашето лекарство по избор?

👉🏻Колко далеч е яденето на нездравословна храна от други форми на пристрастяване, като приемането на забранени наркотици или пиенето на твърде много алкохол? Не много далеч, казват диетолози и здравни специалисти. Яденето на нездравословна храна може да доведе до здравословни и емоционални проблеми, които не се различават от всяка друга зависимост.
👉🏻Обикновено, когато ядем, ние приемаме сигнал под формата на “грелин” – хормон, секретиран от стомаха в отговор на глада. Казва на мозъка, че е време за ядене. Когато тялото получава достатъчно храна, мастните клетки освобождават “лептин” – известен също като хормона на ситостта. Той казва на мозъка ви, че сте яли достатъчно и спирате да ядете. Хората, които използват нездравословна храна като част от необичаен модел на хранене, не обръщат достатъчно внимание на тези сигнали и са склонни да преяждат, тъпчейки се с нездравословна храна.
👉🏻Вместо да обръщат внимание на грелина и лептина, хранещите се с нездравословна храна се хранят заради прилива на положителни чувства, свързани с яденето на храна с високо съдържание на мазнини, сол или захар. Когато ядете такива храни под стрес или дистрес, храната има способността да освобождава ендорфини в мозъка. Ендорфините са химикалите, които ни карат да се чувстваме добре, и ни дават временно чувство за благополучие, когато ядем определени храни. Временно се чувстваме щастливи. За съжаление, трябва да продължите да храните тялото си, за да изпитате отново „високото ниво“, причинено от яденето на нездравословна храна.

Цикълът на ендорфините

👉🏻Този цикъл на хранене и освобождаване на ендорфини не се различава от цикъла, преживяван от пристрастените към хероин, които използват хероина като имитатор на ендорфините в мозъка. Хероинът и другите незаконни наркотици или освобождават ендорфини от мозъка, или сами действат като ендорфини. Когато ядете нездравословна храна, особено когато сте тъжни, ядосани, самотни или депресирани, има временно освобождаване на ендорфини от мозъка, което засилва негативния модел на ядене твърде много на повтаряща се основа. Уязвимостта, която се създава от тези тревожни емоции, прави „свърххрането“ много по-приятно, защото еуфоричните чувства са много по-силни, отколкото може да са за човек, който не е в дистрес, това е отличителният белег на процеса на пристрастяване.
👉🏻Някои храни освобождават ендорфини по-добре от други, като храни с високо съдържание на сол, мазнини и захар. Когато ядете тези видове храни, вие се чувствате временно по-добре и продължавате да ядете, за да продължите да се чувствате по-добре. Този процес трябва да се случи само веднъж, за да се вкорени напълно в съзнанието, създавайки психологически отпечатък, който кара емоционално хранещия се да се връща към храната многократно по време на страдание за това удовлетворение.
👉🏻Тъй като емоционалното преяждане е толкова мощен стимул за мозъка, се появиха центрове като Анонимни преяждащи. Тези програми ви учат на емоционалните причини, поради които преяждате и защо правите лоши хранителни цикли. Като всяка програма от дванадесет стъпки, вие се отказвате от силата, която всъщност нямате, на по-висша сила и се научавате на по-добри хранителни навици. Идвате, за да научите какви са причините в живота ви, които са довели до лоши хранителни навици и преяждане. В групата ще намерите други, които споделят вашия проблем, може да бъде много полезно за излизане от цикъла на ядене на нездравословна храна, затлъстяване и чувство на вина или гняв на себе си, че сте яли грешни храни.
👉🏻Особено вредните храни имат висок потенциал за пристрастяване. В такива случаи нездравословната храна може да бъде храни с високо съдържание на сол като картофен чипс, бисквити или пуканки. Те също могат да бъдат храни с високо съдържание на захар, като сладолед, бисквити и сладкиши. Ако откриете, че сте привлечени от тези видове храни, вероятно имате по-скоро хранителна зависимост, отколкото да използвате храната като нормална част от захранването на тялото си.

Да бъдеш с наднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, има вероятност да сте намерили храната като лекарство по избор и да използвате храната, за да освободите ендорфини в мозъка си, което ви кара да се чувствате по-добре в ситуации, в които иначе бихте били ядосани, тъжни, отегчени, или депресиран. Храната се превръща в начин да се почувствате по-добре, което няма нищо общо с получаването на правилните хранителни вещества и яденето на здравословно количество храни, които биха могли да ви осигурят правилно хранене.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Нездравословната храна ли е вашето лекарство по избор?