НУЖНИ СА ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ И МОТИВАЦИЯ КЪМ ПРОМЯНАТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ

Положителното отношение и мотивацията са ключови за формирането на нови и трайни хранителни навици, които ще доведат до положителни за здравето резултати в бъдеще.
Начинът на хранене на всеки човек трябва да бъде съобразен с индивидуалните му характеристики.  Всеки има свой собствен темп и степен на прецизност на метаболизма си и свой собствен оптимален хормонален баланс. Много са факторите, които оказват влияние върху правилната работа на организма. Всяка промяна в приема на храна, движение, стрес нарушават баланса във функционирането му.

Нужно е да търсите активно нова полезна информация за основните физиологични процеси в организма, специфичните потребности от хранителни вещества и енергия, ролята на двигателната активност, силата на мотивацията и осъзнатите решения за промяна на навиците.

Човешкото тяло, природата, обществото, чувствата, интуицията, съзнанието, мислите, психиката, емоциите са свързани и си взаимодействат. Личността е резултат от комплексното влияние на тези фактори и затова всеки проблем има комплексно решение.

👉🏻Грижете са за себе си, за тялото си, за чувствата си и се отнасяйте с уважение към нуждите на организма си.

👉🏻Доверете са на интуицията си, слушайте сигналите на тялото си, отнасяйте се с разбиране към желанията си, следете основно за здравето и самочувствието си. Слушайте и разума си при избора на храна и спорт.

Мозъкът като биологичната основа на разума ни, има нужда от грижи, за да отговори ефективно на желанията и решенията ни. А това става с качествена храна, като източник на достатъчно енергия, и необходимото количество сън, като метод за възстановяване на организма. Хранете се когато сте гладни, не приемайте храни, които не ви харесват на вкус, колкото и да са полезни.  Приемайте храна, която поддържа здравето ви и забравете за изтощителните за психиката ви рестриктивни диети.

👉🏻Храненето трябва да бъде удоволствие за сетивата, за вкусовите ви рецептори и за организма ви. Хранете се бавно, с любов купувайте качествени продукти и приготвяйте с удоволствие храна за здраве, бодрост и сила. Редовните умерени и подходящи за вас физически тренировки укрепват волята и тренират мозъка.  Те създават навици, формират устойчиви връзки на подсъзнателно ниво, намаляват стреса, снабдяват мозъка с енергия. Не се претоварвайте със спорт. Поставете си ясни цели и уточнете причините поради които желаете да промените навиците си. Като цяло чрез упражненията човек се чувства по-добре, заради ендорфините, които се отделят при двигателните активности. Те повишават чувството на приятно изживяване и намаляват чувствителността към болка.

👉🏻Мотивацията основно трябва да бъде самоусъвършенстване във физически, психически и социален аспект. Търсете подкрепа и съмишленици сред хора, които вече са достигнали подобни резултати или вървят по пътя на промяна на неправилните си хранителни навици.
Не се отказвайте при първите трудности и се фокусирайте върху практикуването на новите си навици стъпка по стъпка. При промяна на начина на хранене не трябва да се стресира организма, затова се изисква последователност, която ще доведе до качествени изменения.

👉🏻Оценявайте, анализирайте условията на промяната, отбелязвайте всяка ваша постъпка, всяко вложено усилие и съответният резултат. Ще си създадете постепенно и нова система на мотивация и психологически стабилна концепция за успешно изграждане на здравословни навици на хранене, поведение и мислене.

Автор: Константина Янкулска: Кординатор бюлетин и сайт, сътрудник, преводач  

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

НУЖНИ СА ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ И МОТИВАЦИЯ КЪМ ПРОМЯНАТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ