Какво трябва да знаете за вашето емоционално благополучие

Ако имаше начин да избегнете чувствата, вероятно не бихте се възползвали, защото това значи да не сте в състояние да изпитвате любов, щастие, радост… да, приятни емоции. Но проблемът с емоциите е, че те не винаги са положителни, нали?

Страх, тъга, гняв… – идват в пакет. И доброто, което оставят след себе си е, че ни помагат да задълбочим своя опит, да учим и да се развиваме.

Но това не са емоциите, които трябва да изпълват живота ни.

Въпреки всичко, сме блокирани в тях по-често, отколкото ни се иска. Затиснати сме от стрес, гняв, болка, непрекъснато чувство за вина или срам. Знаем, че не е здравословно, но продължаваме да го правим.

А не трябва… Има по-лесен начин.

Какво е емоционално здраве и каква е ползата ни от него

Не можем да не изпитваме чувства. Ние сме човешки същества и не би трябвало да не чувстваме. Но повечето от нас трябва да се научат да чувстват правилно, по здравословен, полезен и подкрепящ начин, да изразяват емоциите си по подходящ начин и да ги оставят да си отидат.

Простичко казано, емоционалното здраве е термин, описващ как  се чувстваме и как се справяме с емоциите си.

Ако вашето цялостно усещане за щастие и благополучие често се подкопава от стрес, мисли за нещастие, недоволство, тревога, безпокойство … тогава емоционалното ви здраве се нуждае от сериозно внимание.

Ето нещо, което може да ви помогне да определите какво е вашето емоционално здраве:

  • Чувствате ли се добре по отношение на себе си, не страдате от проблеми с самочувствието?
  • Вярвате ли, че сте постигнали добър баланс в живота си – свободно време, интереси и работа?
  • Успявате ли да приемете промените и да се движите по течението?
  • Важни ли са взаимоотношенията с другите за вашето благополучие?
  • Вярвате ли, че животът ви смисъл?

Ако се затруднявате да отговорите дори с неуверено “да” на някой от въпросите, време е да забавите темпото и да се погрижите повече за себе си

Почувствайте, изразете и се отърсете!

За повечето хора емоционалният дисбаланс настъпва в резултат на:

  1. Вторачване в нещо и спускане по спиралата на дисфункционалните емоции
  2. Не отделят време да се обърнат към емоциите си по подходящ начин, не разпознават емоциите си и не им дават време да отминат, да се излекуват

И въпреки, че има значителни различия в това как да се справяте с отделните емоции, все пак има няколко неща, които практически всеки може да направи, за да подобри състоянието на емоционалното си  благополучие:

Приемете това, което чувствате.

Няма добри и лоши емоции – гневим се, ревнуваме, завиждаме. Изпитваме нещо и това е нормално. Трикът е да сме наясно с това, не да се опитваме да го скрием или замитаме под черджето. Като начало дайте име на това, което изпитвате и си позволете да го изпитвате. Наистина е нормално.

Опитайте се да разберете защо се чувствате по този начин.

Изисква се емоционална интелигентност, нещо, което не са ни преподавали в училище), но си заслужава да отделим време и да научим повече. Например, ако забелязвате, че реагирате пресилено или сте прекалено наранени в някои ситуации, добре е да проучите дали има нещо в миналото ви, което би могло да предизвика този отговор, някаква болка, която не сте изцелили. Да се обърнете назад и да разберете, ще ви помогне да се справяте с подобни ситуации по подходящ начин – и да се чувствате все по-малко и по-малко разтревожени от тях.

Тренирайте и прекарвайте повече време на открито.

Онова, което кара физическото ви тяло да се чувства добре, влияе и върху емоциите и духа ви. В същото време то е силно послание към вашето подсъзнание, че сте готови да направите нещо добро за себе си, че се грижите и се обичате.

Ако емоциите ви включват и други хора, споделете с тях как се чувствате.

Написани са много книги за здравословните начини за изразяване на чувствата, но следващия прост трик работи в повечето случаи: изразявайте чувствата си без осъждане, издигайте се над тях и се обръщайте само към реакцията, която ви наранява, а не към човека. Повярвай ми, и двамата ще се почувствате по-добре, ако се управлявате конфликтите си по този начин.

Когато сте готови, пуснете емоцията да отмине.

Когато разберете какво е предизвикало това, сте научили всичко, което трябва да научите от тази конкретна емоция. Няма нужда да я пазите в съзнанието си – оставете я да отмине. В живота ви има толкова много неща, така че се обърнете към тях и направете място в сърцето и живота си за чувствата, които са по-приятни и по-възвисяващи.

Наистина, в началото може да е трудна работа. Но повярвайте ми, в крайна сметка се отплаща!

Огъвате ли се или се пречупвате?