От Вера Спирова 

…………………………..

Това, което ми хареса в този курс е, че голяма част от материалите не са фокусирани само върху фактора на преяждане, а на фактори, които допринасят за него, като цяло. Неща, като преодоляване на страхове, отстояване на мнение и позиция, междуличностни отношения и т.н. Различните упражнения към всеки модул ми бяха от огромна полза, както за моите клиенти, така и за мен самата. Благодарение на тях, както и на останалите материали от курса, успях да науча много нови неща, като техники за планиране, водене на дневник, задълбочено изследване на емоциите. Със сигурност новите знания, които придобих ще ми бъдат от полза, при бъдещите ми консултации с клиенти. Благодарение на този курс, и приложените в него различни упражнения и съвети, ще мога да обогатя работата си, като консултант по нарушено хранене. Благодарности и адмирации за този курс!

Мария-Галена от Варна

…………………………………….

От известно време усещах, че има какво още да добавя в обучението си и най-вече практически при срещите ми с клиентите.Много интересно обучение, което се появи в живота ми в точния момент.Определено ми помогна практически  в работния процес, но и в личен план.Има изключително добре работещи стъпки и упражнения за прогресиране към успешно променяне на връзката със себе си. Много лесно се работи по схемата и предполагам с упражнения ще се получава все по-успешно.Срещнах известни затруднения, но го отдавам на трудно разбиране от моя страна при превода.Например:” Например някой се ядосва и става насилствен.”Поздравявам Ви и продължавам със следващото обучение!

От Надежда Стойчева

………………

Благодаря ви от сърце за обучението, изчерпателната информация и всичко, което правите. Изключително много се радвам, че открих начина, който на практика аз практикувам, да го поднеса и на теория на повече хора, които имат проблеми с храненето. Винаги съм вярвала, че може би има нещо отвътре, което трябва да преработим, за да имаме успехи във всяка сфера. Нямам търпение всичко научено да го приложа и да помогна на повече хора. Всичко ще приложа, защото нещата вървят ръка за ръка. Надявам се все повече хора да бъдат осъзнати, за да работят в дълбочина. Но това, което установявам, е че е много важно кой е нашият ментор и искаме ли да научим нещата. Общо взето ме чака доста работа, но каузата и мисията ми си заслужават.  Даже днес една майка записа дъщеря си моя програма, за да танцува, което ми припомня проблема с наднорменото тегло и при децата.

Живот и здраве ще следя за още обучения, за да се развивам, защото най-хубавото нещо е, когато човек не спира да учи и да помага.

…..

Доктор Павлова, адмирации за труда Ви!

Искрено Ви Благодаря за обучението!

Когато започнах обучението , аз бях и съм човек, който се храни интуитивно. Много хора ме питаха как е възможно да съм на 30, да имам две деца и да изглеждам добре в тялото си. В същото време да се наслаждавам на живота, да си похапвам вкусни сладките неща, да не се лишавам от храна и да не съм на диета.  Научих се да се доверявам на сигналите на тялото си. Пътят ми до тук не беше лесен. Била съм на много диети и на емоционални хранения. Ако знаех за Вас и за този подход много мъчения относно храненето щях да си спестя.

Това, което научих благодарение на Вас , е че ИХ е постоянен процес. Това, че веднъж сме достигнали ниво на Интуитивно хранещи се , не означава , че не можем отново да попаднем в капана на диетите или емоциите, само че когато сме запознати , знаем какво е храната – че тя е потребност за удовлетворяване на основни нужди, а не средство за решаване на житейски проблеми, ние можем по – бързо да реагираме и да възвърнем баланса си .

Чувайки гласовете в главите си като Полицията по храните или Хранителния информатор, успявайки да ги идентифицираме, отделяйки нужното си време , за да разберем какво се случва, какво точно се опитваме да нахраним , успяваме да се върнем по правилния и здравословен път.

Всеки един от 10 те Принципа на ИХ ми даде допълнителна информация за този подход.

Таблиците, които сте приложили за измерване на Глад, Ситост, Удовлетворение  и други за мен бяха изненада, а те са толкова добър инструмент, с който можем да помагаме на хората.

Впечатлена съм и от материалите, в които описвате как родителя може да повлияе на храненето на децата си. Аз като майка не ги знаех тези неща и успешно ги прилагам след прочетеното.

Не знаех, че масово хората не знаят какво е Интуитивно хранене. В град Смолян, в който аз живея, потърсих книги в библиотеката – там не бяха чували за този подход…В интернет информацията също е оскъдна. Материалите, които Вие сте включили в обучението са безценни.

С практическия опит, който имам зад гърба си , надграден с теоретични познания в това обучени , определено ще мога да помогна на много хора, които са в капан на диетите.

Благодаря Ви от сърце за компетентността!

……..

Благодаря, Благодаря, Благодаря!

Руми Костова

Пазарджик

…..

Ще започна така:
 Японците наричат “ИКИГАЙ” един от факторите за дълъг, младежки-жизнен и по-щастлив
живот. Казват, че всеки има  икигай. Едни го носят в себе си, други са го открили, трети още го търсят. Продължавам в духа на японската философия и казвам съвсем отговорно:
Аз открих своя икигай! Открих го на 06.04.2019 г. На тази дата се запознах с Академия УНИКАЛ,  и с Доктор Елисавета Павлова .
Много съм Ви благодарна доктор Павлова, срокът за записване беше приключил, но Вие направихте компромис за допълнително включване.
След обучението “Базово консултиране при ХН”  нямах търпение да “потегля” към следващата гара  “Консултиране в подхода Интуитивно хранене”.
Признавам си: започнах леко резервирана. Бях чела нещо, имах някаква обобщена представа, но много от “тънкостите” на подхода не ми се изясняваха. Сега е друго!
Информацията, теоретична и практична е поднесена по достъпен начин. Много точно и премерено, като обем, не натоварва ! Имам възможността със знанията и уменията, които добивам да коригирам първо доста от моите навици /хранене бързо, често на крак/. Да, всички знаем, че не е редно! Но това е само на повърхността. Проблемите са много по-дълбоки и сериозни.
С емоционалното си мнение  за обучението, не съм сигурна колко сърца ще докосна. Ще ви кажа, ако имате възможност, възползвайте се от обученията на Академия УНИКАЛ. Пари са, да! Но си струва инвестицията! Защото инвестирате не само в знания, но и в здраве!
Бъдете здрави и намерете и вие своя “икигай”. Аз намерих моя!
 
В. Н. от С.Горна Малина, обл. София
……
 

За мен беше много интересно и полезно да мина през този курс, наистина
да „мина”, защото се опитвах да прилагам наученото върху себе си. Избрах да го
запиша в труден момент, когато водех война с храната, чувството за вина,

месеци наред всеки ден ядях една и съща junk храна, която се беше превърнала за мен в символ на
„Вземам си почивка”, „Майната му на всичко!”, „Заслужавам поне това!”… Тази храна
се беше превърнала в safe food, която ми носи усещане за почивка, покой и ми
липсваше ужасно много, когато не я ядях всеки ден.
Успях да постигна напредък – разреших си да ям тази така жадувана храна без
вина… и престана да ми се яде. Просто я ядях без вина няколко дни и вече не беше
същото. Започнах с много усилия да ям по-осъзнато и по-освободено, без вина, без
преяждане. Всичко изведнъж стана по-лесно. Тогава ми откриха непоносимост към
млечни продукти и понеже имам проблем, който може да е причинен от консумацията
им, аз ги изключих от менюто си. И отново започнах – да се чувствам гладна и гневна,
да ям много, без да достигам нито ситост, нито факторът удовлетвореност. Дори
сънувах постоянно как ми се сервира храна съдържаща мляко или как я ям. Разбира се
преди да почна новият начин на хранене си направих три дневно тъпчене с млечни
продукти. Трябаше ми време, за да свикна. Да се подредя отново. И понеже ходя на
терапия, трябваше да открия, че терапевтите не са подготвени да се срещат с проблеми

свързани с храната, понякога не ги регистрират изобщо като проблем. Трябва повече
гласност, повече обучения като това. Благодарна съм, че имах възможността да запиша
този курс. Забавих се много с писането на темите, защото през повечето време ми беше
непосилно. Просто не можех да седна и да пиша за нещо, което ме тревожеше и без
това достатъчно през всички тези дни.
Нямам практика. Все още се обучавам и ми е рано. Но знам, че един ден мога да
бъда полезна и с това, което научавам през моя опит. Естествено и благодарение на
обучения като това. Сърдечно благодаря!

И. Х. от София

……

Благодаря на Академия “Емоции и хранене”,
Благодаря, на Вас, Доктор Павлова!
Благодаря, за дадената ми възможност да се “запозная” с материя,
която смятах за позната, а тя се оказа много сериозна и сложна наука!
През последните години осъзнах, че за да живеем пълноценно в този свят на агресия,
злоба, безпаричие…е изкуство.
  Нездравословното хранене на децата,
увеличаване  броя на тези с наднормено тегло, рекламите за “магически” продукти за отслабване,”чудодейните” диети…всичко това, а и личния интерес към проблематиката
бяха достатъчна причина, да приема предизвикателството “УНИКАЛ – АКАДЕМИЯ!
  От какво съм доволна?
 – Не се съобразявам с точно фиксирани дати;
 -Имам възможност да чета спокойно, да препрочитам, да търся  допълнителна литература, да слушам насоките / в записите/, да анализирам, да се заглеждам в хората около мен…
 Промени се в известна степен начинът ми на общуване, защото се научих “да слушам” .
 С помощта на  ръководството по Карл Роджърс.
– Когато имам въпрос, д-р Павлова е на разположение /въпреки натовареното ежедневие/ .
Благодаря Ви и извинявайте, докторе!
– Свобода при самостоятелните работи. Няма точна рамка. Имам възможност да изкажа лично мнение.
– Усещам се по-балансирана и осъзната, но откривам, че съм допускала и грешки при храненето си, които се старая да коригирам.
   Аз съм в самото начало. Продължавам с още по-голямо желание и “хъс “
“Обучение в подхода  Интуитивно хранене”, “Практично консултиране при Емоционално хранене”.
  Уверена съм, че ще бъда полезна първо на себе си, на близките ми, но ще бъда полезна и на хора, които “се борят” ХН.
 УНИКАЛ, наистина сте уникални!
Чест и привилегия е за мен, че съм Ваш курсист!
Поздрави!
 

В. Н. от С.Горна Малина, обл. София

Много добре организирано  обучение. Всичко е точно обяснено без да се пропускат срокове и да се създава напрежение. Във връзка с натовареното ми ежедневие много гъвкава програма, като за изпитите, така и за подготовката. получих много информация, но и осъзнах колко още не ми достига в тази област. Благодаря на чудесния екип за работата му!

М.Б. от Разград

……..

„Пътуването” през този модул за мен беше изправянето „лице в лице със страха”. Не само чрез прочитането на материалите по темата , а наистина… Много се чудех дали да чета и отнасям към моите клиенти, което щеше да е далеч по-лесно, или да чета и да отнасям към себе си, което на тази тема може да е не просто потрудно, ами дори страшно на моменти. Отдавна знаех, че ще дойде деня, в който ще трябва да погледна и в онези тъмни ъгълчета, в които скрих „чувства”, чието разкриване и признаване все отлагах за после… И че това може да не е лесно. НО за сметка на това ще ме направи по-свободна, по познаваща себе си и най-вече – пообичаща себе си! А аз толкова мечтая за това…

И така – качих се на кораба, бях в ролята и на капитан, и на пасажери, и заплавах… И дори за миг не съжалих за това!

БЛАГОДАРЯ на себе си и на Асоциация Уникал! Вие ми дадохте едно огледало, а аз сякаш за първи път се осмелих да се погледна в него изцяло – гола и боса. Бях гледала през годините отделните части, но все не посмявах да ги свържа в едно. Сега успях! И знаете ли как започна да ми харесва човекът в огледалото! 

Признавам, че голяма част от информацията и уменията ми бяха познати, но с друга част се обогатих и ментално, и личностно. Защото от едната страна си казвах: „Хм, интересно, за това не се бях сетила, на това не бях попадала до сега…”, а от другата: „Ето, виждаш ли колко много всъщност знаеш! Виждаш ли в колко аспекти си успяла! Виждаш ли, че трябва да имаш смелостта и увереността, че можеш да помагаш на другите в тяхната борба!”. И е такова богатство да трупаш знания и увереност в това, че можеш да си полезен за другите, зареждайки и себе си в същото време!

И така аз ви описах и ви изпращам… себе си. Разкрита като пред дългогодишен приятел. Защото Асоциация Уникал вече е мой приятел, а приятелите правят именно това – позволяват ни да се „разсъблечем” и да израстваме личностно, без притеснения. На моменти може би дори съм излязла малко от заданията на

Самостоятелните работи, описвайки себе си, но то беше като да се спуснеш с найлонов чувал надолу по заледен баир – хем страшно, хем удоволствено, хем не можеш да спреш! Затова моля да бъда извинена. И все пак съм спокойна, защото знам, че и за вас това е по-важното 

На голяма част от нещата се опитвам да уча и моите клиенти (макар че, както споменах, не съм в пряката си функция на психолог с тях), а сега имам още по-богат арсенал за това. И задължително „ще предам нататък”…  А един ден, когато се организирам достатъчно, се надявам на моя кабинет, в който да помагам именно като психолог. А за тази вече нараснала смелост и увереност искам безкрайно много

ДА ВИ БЛАГОДАРЯ, АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, д-р ЕЛИСАВЕТА ПАВЛОВА!

Безброй пъти ви благодарих, че ви има и мисля, че няма да се уморя да го правя. Благодарна бях, защото знаех, че помагате на много хора, които като мен са минали през ада, защото аз знам какво е да си „в окото на бурята”. Но сега Благодарността ми нарасна, защото ме побутнахте да дообогатя познанията си и да доопозная себе си. Всеки ден помагам на хората, с които работя, но сега знам, че бих могла да допълня тази помощ и с пряката си функция на клиничен психолог, благодарение на увереността, която аз бях намерила и засадила, а вие като пролетен дъжд минахте и оросихте, за да разцъфти.

Още веднъж – БЛАГОДАРЯ!

С уважение, благодарност и пълно с топлина сърце,

С. Б. от Бургас

Особено ми харесаха работните файлове които мога да използвам. Тепърва ще започвам практиката си като консултирам хора но мисля че научих интересни неща които бих могъл да преподавам както и неща за себе си. Тъй като имам добри познания за общото хранене това беше добро допълнение и съм благодарен че успях да премина през него и се надявам да успявам да го прилагам добре и да помогна на хората в това да се хранят правилно, каквото и да означава това за тях.

Т. Б. От София

“….Процесът беше и
продължава да е вълнуващ, интересен, на моменти изненадващ и не лек, но
определено интуитивното хранене е предизвикателство за всички онези,
които са извървели дълъг път на диетуване, което не е довело до
очакването удовлетворение и знаят, че няма смисъл да продължават, а
трябва да внесат т.нар. агент на промяната. Само тогава, могат да
очакват и различни резултати – такива, които ги правят щастливи, носят
им удовлетворение и самочувствие.
Считам, че да консултираш хора, готови да тръгнат по пътя на
интуитивното хранене, е кауза и с огромно желание бих се посветила на
нея.

В личен план това обучение също ми беше много полезно – обясних си някои
поведенчески реакции по отношение на храненето, припознах някои гласове
като свои и предприех някои стъпки, които считам, че ще повишат
капацитета ми по пътя на интуитивно хранещ се човек.

Благодаря Ви за предоставена възможност!”

Е. П. от Благоевград

“Щастливата случайност ме срещна със сайта на Асоциация „УНИКАЛ”. Тази случайност и последвалите  обучения бяха онази среща, която не си очаквал, но променя живота ти завинаги. Благодарна съм за изключителната възможност да бъда част от поредица обучения, които за мен бяха стъпка напред както в професионален, така и в личностен план.

Курсът „Базово обучение за ХН консултант при хранителни нарушения (ХН)” ме впечатли с чудесно систематизираната обемна информация, с ценните практически съвети в телетренингите, допълващи  текстовите файлове. Добре формулираните задачи за самостоятелна работа, възможността да се обучавам според моя темп и графици са още една причина да препоръчам искрено този курс на заинтересованите от темата!

Обучението “Консултиране в подхода „Интуитивно хранене” за мен бе проглеждане – осъзнаване на застрашителните размери на диетичното мислене, на причините за емоционалното хранене, на принципите на интуитивното хранене и на пътя към него.

Обучението “Практични техники при преяждащи форми нарушено хранене” надгради знанията ми, даде ми ползотворни стратегии, обогати методите ми за работа с клиенти с хранителни нарушения. За мен е важно да усъвършенствам професионалните си познания и да подобрявам работата си, поради което курсът  беше изключително полезен и приятен…

Умението да вдъхновяват, провокират и предизвикват действие, насочено към резултати, прави обученията на Асоциация „УНИКАЛ” уникални.

Желая Ви устрем в това, което правите!”

Б. С. От Сливен

“Благодаря, за възможността да получа базови знания и умения за Консултант Хранителни Нарушения.
Учебните материали за ХР предоставят много добра база от знания, които са достъпни, синтезирани, конкретни, ясни и лесно усвояеми. Голямо предимство на онлайн обучителната форма е възможността всеки да се обучава в удобно за него време. Обучението включва различни методи за представяне и усвояване на информацията за ХН. Телетренингите са чудесен мобилен вариант за учене в движение, допълнителната практическа информация, която е включена към обучението, като Активно слушане, видове консултиране, помощни ресурси, лични истории са изключително важни компоненти, които дават възможност за усвояване на практически умения при работа с ХР.
Подготовката на самостоятелните работи, допълнително помага за по-добро анализиране, систематизиране и затвърждаване на материята.
Препоръчвам Онлайн Базово Обучение за Консултант Хранителни Нарушения на всеки, който има интерес към темата или е засегнат – пряко или косвено, от проблема с ХН.”

Р. Б. от Варна

„Най-силно емоционално значение имаше работата с вътрешното ми дете. Най-много за своите вредни хранителни навици научих от дневника, теорията и наблюденията върху мен докато правя упражненията. Особено полезни бяха тези упражнения от типа избери си и прави едно на ден. Мисля, че са подходящи за група за хора с хранителни нарушения и особено преяждащи. (След завършване на Обучение за Практични техники при преяждащ тип нарушено хранене).”

Л.Ц. от Велико Търново

“Благодаря за дадената възможност да премина Базовото обучение за ХН Консултиране! Очарована съм от достъпния начин, по който информацията е презентирана и считам, че комбинацията от телетренинги и текстове за четене наистина дава една солидна база от знания относно нарушенията в храненето и свързаните с тях активно слушане, емпатично отношение, методи за дистанционно консултиране чрез интернет или по телефона. Много ми допадна включената информация относно центровете в България, които предлагат определени ресурси, както и практичната насоченост на повечето материали – фокусът например към препоръки как да реагират родители или учители в определени ситуации. Включените лични истории също са много важен компонент и ми харесва, че са инкорпорирани в последните няколко самостоятелни работи. Самите самостоятелни работи са едно чудесно упражнение, което дава възможност да се утвърдят придобитите знания, но и да се надградят.

За мен беше истинско удоволствие да отделям време на това обучение и определено бих го препоръчала на заинтересовани свои познати.”

А.Д. от Пловдив

“Курсът за Обучение в Подходът Интуитивно Хранене определено беше много полезен за мен, защото ме накара по-сериозно да се замисля именно над тази тематика. Давам си сметка до каква степен диетичният манталитет е ограничаващ най-вече защото хорят се борят с много емоционални бариери, които рефлектират и върху начина им на хранене. Въпросите и някои от таблиците в курса определено смятам, че биха били полезни за много хора! Виждам още по-сериозно, че интуитивното хранене е това, което наистина работи. Четейки всички теми, аз успях да видя себе си в почти всеки аспект. Определено самата аз съм преминала през всички страхове, негативните емоции на срам, вина, високата тревожност, депресивните състояния и всички ограничителни поведения на хранителното разстройство. Вече гледайки на нещата с нов поглед , просто виждам още повече сериозните дивиденти, които интуитивното хранене носи със себе си. Може би най-удовлетворяващата част от този тип хранене е това, че слушаш себе си – тоест ти вече не си подвалстен на външен фактор, както е при диетата и нейните правила, а ти си този, според когото се случват нещата! Това е едно приятно чувство на автономност, което просто показва на човек, че сам може да има вяра в себе си. Тъй като мнозина се борят с ниско самочувствие, доверието в интуитивното хранене би донесло и необходимото доверие у тях самите.

Наистина смятам, че този курс постави още едно ново начало за мен и съм изключително вдъхновена да приложа този метод в препоръките ми към хората за храненето.

Благодаря ви изцяло, че сте съставили подобен курс!

Благодаря Ви за предоставената възможност да изкарам този курс, определено се чувствам изключително вдъхновена да работя по-сериозно в сферата на интуитивното хранене, тъй като смятам, че това именно е ключът към здравословната връзка с храната!”

С.Д. от София

“Като цяло материала предоставя доста полезна информация, която да използвам за себе си и семейството за един по-здравословен начин на живот. Благодаря за знанията.”

А.Д. от Малта

“Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

С удоволствие, уверено и професионално, ще се ползвам от обучението.

Вярвам, че ще стигнете до още много хора и ще имате възможността да помагате и обучавате.”

Н.Д. от София

“Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

Но да отбележа каква бях преди това:

Винаги съм била слаба, с добра фигура и с достатъчно самочувствие от това, но с напредване на годините, с промяна на хормони и път към критическа възраст, с всичките последствия от това, започна да ми се променя фигурата. Започна обичайното за възрастта над 45 преразпределение на мазнини, особено в коремна област и бедра.

Започнах диети. Първа, втора, трета….След всяка йо-йо ефект. Ежедневно бягане на стадиона…проблем с коленете. Не консумирах никакви въглехидрати, освен плодове и зеленчуци…проблем със стомаха и разсеяност. Ежедневно теглене на кантара и при кг нагоре – развалено настроение. Вечно съобразяване с храната, без никакъв резултат – не мръдвах и кг.

От три месеца аз си върнах удоволствието от храненето. Вече се храня с всичко и се наслаждавам на всяка лъжица боб, на всека хапка картоф, на парчето торта по повод, без да изпитвам угризения, че кантарът е показал половин кг нагоре, защото вече знам, че това е водно тегло.

Споменах кантара…е още го ползвам от време на време за извинение, че се анализирам в името на обучението J, но  ще дойде време и него ще махна.

Почти всяка сутрин ходя по 5 км, без да тичам и да си натоварвам коленете. Казвам почти, защото се доверявам на потребностите на тялото си, които някоя сутрини ми казват, че му се спи още.

Започнах да закусвам и от това започнах да губя сантиметри от талията си!

В повечето си хранения се храня здравословно, като наблягам на храните с по- високи хранителни стойности. Хапвам и шоколад, но вече се задоволявам с едно парченце, а не както преди целия наведнъж, защото знам , че никой не ми го забранява и когато си поискам мога да ям.

Храня се не под час, а когато съм гладна, като не чакам да изгладнея.

Като количество на хранене забелязвам , че се храня по-малко, нямам нужда да довърша чинията си.

В резултат на всичко това , вече съм с 3 кг надолу. Отказах се от мисълта, че трябва да сваля още 4 , за да съм като преди. Това вече не е важно. Важното е че се чувствам жизнена,  изпълнена с енергия и мотивирана да помагам на клиентите, за да се чувстват като мен. Благодаря от сърце!”

М.Н. от Хасково

“Благодаря на създателите на курса, беше изключително полезен за мен . Научих и осмислих неща за които никога не подозирах, че съществуват. Този курс ми помогна погледна по нов начин върху моят начин на живот, накараме да се замисля къде греша и къде се нарушава връзката ми с храната, тялото, къде се нарушава баланса между вътрешния ми и външен свят. Благодаря.

Формата на курса е замислена прекрасно, защото това е възможност за човек, който иска да се развива , да получи такава възможност в забързаното си ежедневие под напора на много ангажименти, задачи  и работа, да се образова в удобно за него време. Много полезни са заданията и въпросите в текстовете, които допълнително заострят вниманието на важните и отправни точки в материалите.

Благодаря!

Поздрави!”

Б. К. от Стара Загора

“Аз не съм се подлагала на строги диети, но винаги съм била с нагласа, че хляба по някакъв начин ми вреди и трябва да го изключа от храната. Колкото повече съм си мислила да си го забраня, толкова повече филии са хапвах. След като се запознах с интуитивното хранене и прилагайки част от принципите му, знам че организма ми не може без хляба, той го обича. Наблюдавайки се сега , аз хапвам по две филии, без да си налагам да ям толкова, и те са ми достатъчни. Друга полза от ИХ е че се научих да следя нивото си на глад и ситост. Стигала съм, често до преяждане, което е продиктувано от дълго гладуване. Преди не отдавах значение, на сигналите за глад, пренебрегвах ги и естествено усещанията ми са били замаяност, отпадналост, главоболие. Следва преяждане, болки и дискомфорт в стомаха. Сега зачитайки сигналите на тялото и подавайки му храна се чувствам бодра и най-вече доволна от себе си.

Когато прочетох за ИХ си казах – аз нямам проблеми с храната, защото съм с нормално телосложение, но запознавайки се с ИХ по дълбоко се оказа, че имам. Проблема е в това, че не зачитайки сигналите на тялото изпадаме и в състояния на нервност, депресия, също когато ни се иска почивка, а сме затрупани с работа.

Благодарна съм, че попаднах на сайта на Aсоциация „Уникал“ и ми дадохте възможност да участвам в обучението, както е казано, „няма случайни неща“. Все още има какво да изучавам, мога да кажа, че не е толкова лесно колкото на пръв поглед, а за тези които се подлагат на диети със сигурност ще бъдат с доста вътрешни съпротиви, до като не се убедят в действието на Интуитивното хранене, но затова сме ние за да им помогнем.”

И. Ч. от Сопот

“Курса оказа съществено влияние върху мен. Спомням си , че в началото дойдох заради големия си син,а сега си давам сметка колко благоприятно се отрази той на мен самата. Вярвам в това , че аз с моя личен пример ще помогна на децата си. Бавно се случват промените , но важен е крайният резултат. Промяната с мен самата също се случва бавно. Разбирането на нещата не е равно на тяхното осъзнаване, но пък е първата стъпка към промяната.

Бях ти споменала че не закусвам или го правех рядко. Имах виене на свят, прималяване. Макар да бях минала няколко модула все още имах съпротиви спрямо закуската. За мен тя беше нещо неестествено, нещо излишно, даже губене на време в ядене. Допускам , че тази съпротива идваше от ранния ми опит в рожденото семейство, където не се закусваше и този ритуал се беше превърнал в ежедневие. Не веднъж съм се съпротивлявала и съм спорила със съпруга ми относно закуската (той не я пропуска).  Това лято бяхме доста ангажирани в едни и същи дейности и реших да се присъединя към неговата закуска. Вече от личен опит мога да споделя, че закуската е много важна. Цялата отпадналост която чувствах отшумя. Станах много по-жизнена и дейна.

Преди бях против разговорите на масата по време на вечерята, а сега мога да кажа , че като цяло комуникацията ни се подобри, стана по-пълноценна, по-приятна, чувстваме се по-сплотени. Прави ми впечатление , че големият ни син споделя повече и не на последно място ядем по-малко количество храна. Това разбира се, се отразява и на чувството ни на ситост. Започнахме да консумираме по-малко храна, без да си го поставяме за цел. На мен лично ми беше малко трудно със синдрома на измитата чиния. Свързвам и това с ранния си опит. В началото имах порив да изям всичко и понякога го правех.

Експеримента със сладкото също даде резултат. Там също имах съпротиви, защото мислите ми бяха в посока болести. Това си бяха мои дисфункционални мисли. Сега когато правя нещо си казвам, че ще стане, вместо да се притеснявам от резултата. Мога да кажа , че и увереността ми е леко повишена.

Бях забелязала че когато съм ядосана се понасям към хладилника. Сега се опитвам да намаля напрежението в мен и да се захвана с друга дейност и необходимостта от отваряне на хладилника сама отпада.

Друго нещо с което да се похваля е че се чувствам в хармония със себе си и се харесвам.

Дадох си сметка за това време от началото на курса до сега, че съм била изцяло обърната в посока другите и съм загърбвала себе си и съм потискала желанията си. В един момент се почувствах изчерпана. Предприех мерки и в тази посока, аз съм на първо място. Ако аз съм здрава и се чувствам добре и в хармония със себе си и околните ще са добре. Смятам, че и връзката ми с другите хора е по-пълноценна.”

А.Д. от Варна

“Искам да изкажа благодарности за интересния материал и да ви пожелая все така да ни радвате с полезна
информация свързана със здравословния начин на живот!”

Д.Б. от Казанлък

“Здравейте първо искам да ви благодаря за възможността която ми дадохте да имам удоволствието да науча толкова много.

Намерих себе си безброй пъти докато четох правилата. Скоро се излекувах от рак, чието лечение не ми позволяваше да се храня 3месеца. Така се научих да ценя храната. Вашият курс ми отвори очите още повече, научи ме на много както за себе си така и за човешкото тяло. Запознах се с толкова много хора в тази свера и научих толкова много. Благодаря ви от сърце и желая успех !”

В.В. живее в чужбина

„Най-силно емоционално значение имаше работата с вътрешното ми дете. Най-много за своите вредни хранителни навици научих от дневника, теорията и наблюденията върху мен докато правя упражненията.”

Л.Ц. от Велико Търново