Обучението за мен беше едно уникално пътуване към дълбините на същността ми и ми даде отговори на въпроси,които съм си задавала прекалено дълго време. Показа ми една различна гледна точка. Аз като човек,който спортува и винаги съм следила макро и микронутриентите в хранителния си режим,както и калорийния състав на храната винаг съм се придържала към забраняващи ,да не кажа и често мазохистични режими с цел сваляне на мазнини, трупане на мускулна маса и прочее бях изненадана от информацията тук,че можем да подържаме теглото си и без всичкото това мъчение на което съм се подлагала през по-голямата част от живота си. Често след такива зверски режими психиката не издържа и човек изпада в едно умопомрачение,което го кара да консумира къде каквото види и после следва разочарование и провал, последващ от поредната зверска диета и поредните тотални забрани. Тук разбрах колко много съм вредила на себе си,психикага си и цеият си организъм. Новото ,което научих тук е ,че трябва да се помиря с храната и да не си налагам тотални забрани за определени видове храни. Тук научих ,че е много по-добре да изядеш един шоколадов бонбон,отколкото да не спиш три нощи мислейки за него. Благодарна съм ,че попаднах на това обучение и нямам трпение да споделя опита си с близки и познати. Има още какво да се желае от работата ми върху мен самата,но съм доволна от резултатите,които постигам към момента вече хранейки се интуитивно. Обученито ме накара да се замисля върху много аспекти от психологията на човека и в бъдеще мога да използвам този подход с мои бъдещи клиенти ,които имат нужда от помощ относно храненето и в частност хранителните си навици.

Благодаря Елисавета Павлова за това прекрасно обучение. Благодаря за труда,който сте положили и отзивчивостта  и разбирането към курсистите.С удоволствие бих се възползвала от подобни обучения и в бъдеще.

БЛАГОДАРЯ!

С уважение: Светлана Ценкова Добрева

…………………………………

Имах огромния късмет  и удоволствие да попадна на точното място ! УНИКАЛ е сбъдната мечта, тук се научих на много полезни неща, продължавам да уча за да мога до помагам на хора които имат нужда от помощ и подкрепа !Това е най-ценното да бъдем добри, полезни и позитивни ! Тук се научих да ценя още повече и да давам повече ! От сърце благодаря на Елисавета Павлова,  тя е невероятен преподавател, за добре подбрания материал, за видео разговорите и полезните съвети, за да сме още па добри професионалисти! Препоръчвам ви горещо, ако искате да учите и да станете добър професионалист! Това е вашето място за развитие! Още веднъж благодаря!                                                           С уважение Яна Трендафилова 

……………………………………

Искам да изразя своите най-сърдечни благодарности за прекрасния курс и за ценната информация, която е споделена в него. Харесва ми, че фокусът пада върху много други аспекти (духовност, ръководства, примерни планове, биология и физиология и т.н.), а не само върху теглото и симптоматиката на пациентите. Работните бланки са много подробни и изчерпателни, което е от особена важност, предвид спецификата на тези заболявания.

Смятам, че този курс е подходящ за всеки, който иска да научи в детайли за ХР или да се развие в тази сфера.
Поздрави и адмирации!

Р.А. от Монтана

………………………..

Благодаря за дадената възможност да бъда Ваш курсист! Очарована съм от достъпния начин, по който е презентирана информацията. Курсът в това обучение определено беше много полезен за мен. Накара ме да се замисля именно над тази тематика. Дадох си сметка, че диетичния начин на живот е ограничаващ и изключително вреден. Разглеждайки темите, аз се припознах в почти всеки аспект. Мога да кажа, че като най – удовлетворяваща част от този начин на хранене е това, че слушаме себе си, нашите вътрешни сигнали, не сме подвластни на външни фактори. Като цяло материала предоставя доста информация, която да използвам в работата с клиенти, както и да приложа на самата себе си за по – здравословен начин на живот. Научих и осмислих неща, които не съм и подозирала, че съществуват.

М -.Г.Узунова от София

……………………………

Привет д-р Павлова,

На първо място искам да Ви благодаря за изчерпателната, систематизирана информация поднесена в най- удобният за мен вариант.

Надявам се да съм направила всички самостоятелни работи, ако някоя съм пропуснала , моля да ми кажете . Ако имам  пропуски или грешки също ще се радвам да ги поправя.

Научих много нови неща- асертивно поведение, за дихотомното мислене, разлика с перфекционизма, за релапса, за гнева, за срама също е много изчерпателно.

Това което също е важно за мен , а и за клиентите е още методи за справяне със стрес, с емоции като страх , гняв, срам и др. Лично за мен бе много важно проумяването , че емоциите не са добри или лоши , а моето възприемане и” етикетиране” ми създава целия дискомфорт в различни ситуации. Също така „проумяването”, че” лошите” емоции идват, за да сигнализират, че нещо не енаред с нас или ситуацията, че е време за промени. Чувствам се заредена с нови сили и доводи за подкрепа на клиентите по пътя на тяхната промяна.

Вече прилагам бланките за епизоди на преяждане, дневника на удоволствия и постижения, упражнения за справяне със стреса и упражнения  за разбиране на телесните нужди и изпитване на удоволствие от храната.

Надявам се, че с тези нови знания ще мога да мотивирам клиентите да не се отказват лесно, да намерят своя баланс в хаоса от емоции и храна, защото мисля, че точно това е моята роля- да им помогна да се самоанализират, да разберат къде е основата на техните „клопки” и да се справят, и да постигнат, и по-важното задържат успехите им.

Поздрави и благодаря!

Стойка Димитрова

………………………..

Благодарна съм за чудесната възможност да запиша този курс за Базово Консултиране при Хранителни Нраушения. Материалите са много приятни за четене, много добре структурирани и написани. Със сигурност получих нови знания в сферата на хранителните разстройства, които ще ми бъдат от полза, когато, живот и здраве, започна да консултирам клиенти.  Харесва ми това, че всеки модул предоставя различни по характер факти и информация, които биха били полезни за бъдещите консултанти.  Най-полезното нещо за мен бяха техниките за активно слушане по метода на Карл Р. , които са една незаменима част от консултирането при хранителни нарушения. Те са изключително полезни за мен и с удоволствие използвам новите си придобити умения за активно слушане с моите близки, приятели и с хората около мен, като цяло.

Всички нужни базови знания за хранителните нарушения са покрити в този курс, което го прави идеален вариант за хора, които имат желание да научат нещо полезно по темата, да включат някои от представените техники в работата си или за такива, които тепърва навлизат в сферата на хранителните разстройства и имат мотивацията да се образоват повече. Препоръчвам го с две ръце!

Моите сърдечни поздрави към д-р. Павлова, която ми предостави бърза обратна връзка и отговори изчерпателно на всичките ми въпроси! Благодаря Ви! За мен ще бъде удоволствие да работим съвместно в бъдеще!

Мария-Галена (от Варна)

…………………………

Асоциация УНИКАЛ е в действителност Уникално преживяване, което ти дава възможност да погледнеш проблема в себе си,
да усетиш нуждата от разрешаването и себеотдаването в полза на останалите.
Интересният подход и начин на обучение те карат да се стремиш да научиш възможно най-много.
Благодарна съм за вниманието и приятното преживяване да съм курсист в Асоциация УНИКАЛ.

С уважение: Гинка Кехайова (от Бургас)

……………………………………………………..

Бих желала да изкажа тук искрените си благодарности към д-р Павлова и прекрасното обучение, което тя води. Благодарение на него научих много нови неща, очите ми се отвориха към един нов свят, и смятам, че наученото ще ми бъде от огромна полза в бъдеще!
Отзив на Рама Кахул (от София)

…………………………………………………………………………………………………………….

Научих се как да се променя, как да овладея пристъпите на глад, като избягвам глада, ядейки редовно и умерено през целия ден.

Осъзнах, че преяждането от стрес („емоционално хранене“), идва да промени настроението ми. Храненето притъпява чувствата ми  и разсейва вниманието от проблемите или тормозещите  ме мисли.

За да се променя, трябва да изпитвам и дискомфорт.

Избягвайки  когнитивни грешки или признаването и коригирането им ще помогне да  сведа до минимум негативните емоции.

Изненадващо за мен беше проявата на съпротиви при изпълнението на повечето от практичните задачи. Осъзнах, че там са слабите ми места, чувствителните точки.

Имайки силно желание за промяна и много добро разбиране защо искам да се променя, успях да изпълня болезнените теми и задачи. На една от тях, дори плаках. За да се променя, трябва да изпитвам и дискомфорт.

Цялото обучение премина разтърсващо, но и облекчаващо болката/травмата.

Благодаря Ви, за помощта да премина през всичко това.

Резултатът е окриляване!

Вярвам, че придобитите знания  ще са изключително полезни в професионалната ми практика.

За мен ще бъде чест и удоволствие за напред да работим съвместно!

Хиляди благодарности, Елисавета Павлова!

С уважение, Юлияна Александрова!

От София

………………………………………………………………..

Здравейте, г-жо Павлова,
От ранна детска възраст съм била пълно (за да не кажа дебело) дете. И още от тогава се сблъсках с подигравките на децата, а от семейството всекидневно чувах, как съм дебела и трябва да ям по-малко. Ограничаваха ми храната, казваха ми , че съм лакома, че се нахвърлям като не виждала и т.н . От Вашето обучение си дадох сметка, че още от дете съм запълвала с храна липсата на любов, разбиране, подкрепа. В живота ми имаше възходи и падения. Като цяло опитах всички диети, хапчета, прахчета, два пъти лежах в метаболитна клиника и резултатите бяха едни и същи всеки път. Свалените килограми се качваха с още няколко отгоре. Когато стигнах 115 кг. изхвърлих кантара от вкъщи. Имах две заболявания и приех факта, че ще си остана дебела. Един ден гледайки се в огледалото си казах, че трябва да се науча да живея с това тяло и да го приема. И така лека по лека започнах да си казвам хубави неща и след време обичах тялото си, такова каквото е. Приех се, обичах се, харесвах се. От там нататък е история. Човек щом заобича себе си, започва и да се грижи с любов към тялото си. Дълъг път изминах, всичко вървеше на проба грешка, падах, но веднага се изправях и…. неусетно нещата се случиха. Аз дори не осъзнавах, че отслабвам, защото това не беше изобщо цел. Много съжалявам, че попаднах на Вашето обучение, след като вече бях отслабнала. Щях да си спестя много грешки, но пък нали се учим от тях.
Така се породи интереса ми към нутрициологията и здравословния начин на живот. Така търсейки информация попаднах и на Вашето обучение и реших да го запиша. Един ден, оживено разказвах на дъщеря ми нещо, което много ме беше впечатлило от обучението, а тя ми каза, че съм егоист, че държа знанията си само за мен, а колко хора имало, които търсели помощ… И така се роди идеята да стана Коуч по здравословен начин на живот. Искам да помагам на хората да променят навиците си, виждането и мислите за себе си и тялото си. Разбрах, че с диети не става, няма и вълшебно хапче, което да ни направи слаби, а всичко зависи от нас и възприятията ни. Когато си пишех дипломната работа по Основи на нутрициологията на тема „Грешки в храненето на съвременния човек и техните корекции“ имах 6-ма доброволци. На всички направих режим на хранене. Знаете ли колко от тях го спазиха? Един, и то за няколко месеца, после се върна към „нормалното“ си ежедневие. Тогава започнах да си задавам въпроса, „ЗАЩО е толкова трудно?“. Запитах се, защо на мен ми беше супер лесно, а на другите не е? И тогава разбрах, аз бях променила първо мисленето си, възприятието за храната и навиците си. За това реших, че психологията е преди нутрициологията. Решението беше взето и направих крачката. Напуснах работа, записах се в СУ „Психология на здравето“ и във ВУАРР „Мениджмънт на храните и храненето“. Продължавам и обучението си по Интегративна нутрициология в Русия. Сега целта ми е докато уча, ако имам възможност да трупам и практически опит (стаж, доброволчески труд и т.н.). Вече се оглеждам и за школи които сертифицират терапевти. Разбрах и, че възрастта е просто цифра. Всички тези промени, всички започнаха на 40+ и разбрах, че ако наистина искаме нещо и работим за него, рано или късно то ще се случи.
С Уважение: Екатерина Цолова

…………………………………………………………..

Интуитивното хранене ме научи как да имам здрава връзка с храната, както и как да стана експерт на собственото си тяло.

Научих как да се справям с чувствата и емоциите, без да използвам храната. Ставайки интуитивно хранещ се, се научавам да  уважавам себе си за това как мога да не използвам храна, за да се справям и да изоставя вината.

Да се помиря с храната е най-хубавото нещо. Позволих си да се храня без условия, стремейки се да е осъзнато. Ако много ми се яде дадена храна и глада не отминава при разсейване с друга дейност си позволявам да ям бавно и наслаждавайки се без вина и угризения. Изненадващо за мен забелязах, че това не се отрази на теглото ми, което ме стимулира да продължавам да се уча да се храня интуитивно. Обучението беше изключително полезно за мен и семейството ми. Искрено вярвам, че в най-скоро време ще използвам придобитите знания в професионалната си практика.

За мен ще бъде чест и удоволствие за напред да работим съвместно!

Хиляди благодарности, д-р Елисавета Павлова!

С уважение, Юлияна Александрова!

………………………………………………………………..

Здравейте, Д-р Елисавета Павлова !

Искам да ви благодаря за възможността да премина Обучение в Подходът Интуитивно Хранене . Материалът беше доста заинтересоващ и смятам , че много ми помогна да осъзная какви грешки съм допускала с това да гладувам и да смятам , че единствения начин да си харесам тялото е спазването на диети . Преди да започна курса не осъзнавах вредите от диетите и от гладуването . Сега се опитвам да се храня интуитивно , но да си кажа малко е трудно в началото. Най-важното за мен е ,че разбрах ,че никоя диета или никой диетолог не може да разбере аз кога съм гладна и какво всъщност искам . Най-удовлетворяващата част от този тип хранене е това, че ние избираме кога ,какво и колко да ядем и не се влияем от някакви диети и нейните правила . Много съм благодарна за това ,че имах възможността да се обучавам в Академия „Уникал“ , чувствам се доста мотивирана и нямам търпение да запиша още курсове при вас и да работя по-сериозно в сферата на интуитивното хранене и хранителните нарушения .

С Уважение : Цвети Павлова

……………………………..

Обучението ми на тези 2 нива: Базово Консултиране и за Подхода Интутивно Хранене беше много приятно и забавно. Доволна съм то всичко, което научих до тук. Материалът е лек и достъпен ,лесен за усвояване. Мисля, че вече се обогатих с много и интересна научна информация, която ще ми бъде от голяма полза в бъдещата ми работа с евентуални пациенти.

БЛАГОДАРЯ ВИ, д- р  ПАВЛОВА,СПРАВИЛИ СТЕ СЕ ОТЛИЧНО! ДЕРЗАЙТЕ!

……………………………

ДА, ДА, Благодаря много за новите хоризонти, които открихте пред мен по темата за

ХН. Психологическите ми познания се обогатиха драстично. Вие ме въведохте във сферата на

непозната за мен материя, дадохте ми огромен капацитет от информация, за което съм ВИ

БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА!!

Сега се чувствам повече знаеща и можеща благодарение на Вашето обучение.

ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ СЪМ ВАША СТУДЕНТКА!!!

ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ ВИ ПОЗНАВАМ ( нищо, че онлайн)

Горещи поздрави!

Е. Ц. от София

………………………………..

Благодаря много за новите хоризонти и по това ниво: Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене, които открихте пред мен по темата за ХН. Психологическите ми познания се обогатиха драстично. Вие ме въведохте във сферата на непозната за мен материя, дадохте ми огромен капацитет от информация, за което съм ВИ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА!!

Сега се чувствам повече знаеща и можеща благодарение на Вашето обучение.

ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ СЪМ ВАША СТУДЕНТКА!!!

ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ ВИ ПОЗНАВАМ ( нищо, че онлайн)

С обич и благодарност: Тодорка Михайлова

………………………….

За пореден път се възползвам от Вашите обучения и съм доволен от
предоставените учебни материали, които са съдържателни и полезни. Съдържат много
примери и тестове. Част от работата ми в предходни сесии я изработих с помощта на
моя клиентка с Хиперфагия и емоционално хранене.
Благодаря за възможността да бъда отново Ваш курсист. Ще се радвам в бъдеще да
работим заедно, обединение от общата кауза борба с ХН !
Поздрави,
Стоян Петров

……………………………………..

Благодаря на д-р Елисавета Павлова за качеството на организация и провеждане на обученията в интернет пространството. Така представени и описани съответваха на предварително зададените цели. Обученията са представени на достъпно ниво и са с практична насоченост. Практичната част е материално обезпечена, а всяка тема завършва с бланки за работа. Това не е академично натоварен учебен материал. В международното обучение имате достъп до лектори с многогодишна практика, постигнати реални успехи, които са имена в професията си. Обученията отговориха на моите очаквания и търсения в подходи и методи за изграждането ни на балансирани и здрави личности.

Благодаря!

Гали Алексиева- арттерапевт/художник,  спортен педагог, съавтор на Дневника “Виж своя Успех” с под заглавие Отказвам да бъда обикновен, консултант при ХР, консултант в подхода ИХ, консултант към iaedp foundation, арт директор “The Aleksiev group”
……………………………………………………

Какво научих от обучението си в АКАДЕМИЯ УНИКАЛ?

Научих, как мога сама да подобря живота си, този та семейството и близките ми. Осмислих пропуските си, които допусках /несъзнателно/ в ежедневието си.  При това обучение няма да срещнете императиви за това как и какво да правите.

Аз срещнах само вдъхновение, за да пожелая и предприема промяна, за която смятам, че вече съм готова./ най-вече вдъхновението е в лицето на д-р Елисавета Павлова – няма да се изморя да ви благодаря/.

Всичко в материалите е назовано с истинските им имена, дори някои да не са приятни. Само когато ги почувствате след промяната си, тогава ще ви харесат. Докато се подготвях по темите, усетих болката от личния ми живот, опит и преживявания, от научените през живота ми уроци. Отговорих си на всички  въпроси, защото и аз съм минала през “храма” на хранителните нарушения. Човек се учи през целият си живот! Аз научих:

-да вземам решения в нерешението си; да поддържам екологични взаимоотношения; научих какво говори тялото ми ,вместо мен, кой е истинският смисъл на думите, които изричаме…

Живеем на пълни обороти, забравяме да се грижим за телата си, за душите си. Обучението е с фокус, хранителни нарушения, но това е обучение за сърцето и душата!

За мен е чест, че се обучавам в Академията! Благодаря! Благодаря Ви, Доктор Павлова!

В. Н. от С.Горна Малина, обл. София

………………………………………………….

Асоциация Уникал, Елисавета,
Бих искала за пореден път да изкажа Благодарността си, че ви има! Че помагате на хората в борбата с техните „демони” чрез работата си и чрез обученията си. Че помагате на работещите с тези хора, като мен, да са поподготвени, по-помагащи, по-квалифицирани в знанията и работата си.
Аз преминах и през трите обучения и ако трябва да изкажа нещо „на финала”, то най-показателно според мен ще бъде това, което най-силно чувствам в момента: Нямам търпение следващото обучение да е готово!
Мисля, че по-показателна от това няма как да бъда.
Неведнъж ви се разкрих в Самостоятелните си работи и неведнъж се открих в тях. Пораснах – като знание, като увереност, като желание да помагам на засегнати. Беше ми трудно да повярвам в себе си, макар че знам много, макар че съм била „в окото на бурята”. Вие ми помогнахте да разгоря малкото пламъче на вяра в пламтящ факел. Знаете ли как вдъхновява това?!
Благодаря е дума, сама по себе си силна и гореща като 100 слънца. Поне за мен е така. Затова искам да ви кажа точно това:
Б Л А Г О Д А Р Я !!!

С.Б. от Варна/Бургас

………………………………………………..

Ще започна така: Японците наричат “ИКИГАЙ” един от факторите за дълъг, младежки-жизнен и по-щастливживот. Казват, че всеки има  икигай. Едни го носят в себе си, други са го открили, трети още го търсят. Продължавам в духа на японската философия и казвам съвсем отговорно: Аз открих своя икигай! Открих го на 06.04.2019 г. На тази дата се запознах с Академия УНИКАЛ,  и с Доктор Елисавета Павлова . Много съм Ви благодарна доктор Павлова, срокът за записване беше приключил, но Вие направихте компромис за допълнително включване. След обучението “Базово консултиране при ХН”  нямах търпение да “потегля” към следващата гара  “Консултиране в подхода Интуитивно хранене”.Признавам си: започнах леко резервирана. Бях чела нещо, имах някаква обобщена представа, но много от “тънкостите” на подхода не ми се изясняваха. Сега е друго!Информацията, теоретична и практична е поднесена по достъпен начин. Много точно и премерено, като обем, не натоварва ! Имам възможността със знанията и уменията, които добивам да коригирам първо доста от моите навици /хранене бързо, често на крак/. Да, всички знаем, че не е редно! Но това е само на повърхността. Проблемите са много по-дълбоки и сериозни. С емоционалното си мнение  за обучението, не съм сигурна колко сърца ще докосна. Ще ви кажа, ако имате възможност, възползвайте се от обученията на Академия УНИКАЛ. Пари са, да! Но си струва инвестицията! Защото инвестирате не само в знания, но и в здраве!Бъдете здрави и намерете и вие своя “икигай”. Аз намерих моя!

В. Н. от С.Горна Малина, обл. София

………………………………………………..

За мен беше много интересно и полезно да мина през този курс, наистина
да „мина”, защото се опитвах да прилагам наученото върху себе си. Избрах да го
запиша в труден момент, когато водех война с храната, чувството за вина,

месеци наред всеки ден ядях една и съща junk храна, която се беше превърнала за мен в символ на
„Вземам си почивка”, „Майната му на всичко!”, „Заслужавам поне това!”… Тази храна
се беше превърнала в safe food, която ми носи усещане за почивка, покой и ми
липсваше ужасно много, когато не я ядях всеки ден.
Успях да постигна напредък – разреших си да ям тази така жадувана храна без
вина… и престана да ми се яде. Просто я ядях без вина няколко дни и вече не беше
същото. Започнах с много усилия да ям по-осъзнато и по-освободено, без вина, без
преяждане. Всичко изведнъж стана по-лесно. Тогава ми откриха непоносимост към
млечни продукти и понеже имам проблем, който може да е причинен от консумацията
им, аз ги изключих от менюто си. И отново започнах – да се чувствам гладна и гневна,
да ям много, без да достигам нито ситост, нито факторът удовлетвореност. Дори
сънувах постоянно как ми се сервира храна съдържаща мляко или как я ям. Разбира се
преди да почна новият начин на хранене си направих три дневно тъпчене с млечни
продукти. Трябаше ми време, за да свикна. Да се подредя отново. И понеже ходя на
терапия, трябваше да открия, че терапевтите не са подготвени да се срещат с проблеми свързани с храната, понякога не ги регистрират изобщо като проблем. Трябва повече гласност, повече обучения като това. Благодарна съм, че имах възможността да запиша този курс. Забавих се много с писането на темите, защото през повечето време ми беше непосилно. Просто не можех да седна и да пиша за нещо, което ме тревожеше и без това достатъчно през всички тези дни.Нямам практика. Все още се обучавам и ми е рано. Но знам, че един ден мога да бъда полезна и с това, което научавам през моя опит. Естествено и благодарение на обучения като това. Сърдечно благодаря!

И. Х. от София

…………………………………………………….

Усещането ДА БЪДЕШ БЛАГОДАРЕН е удивително! Да можеш да изпиташ благодарност, да можеш да дадеш обратната връзка, че си Благодарен, да имаш причини, да си Благодарен…
Днес аз БЛАГОДАРЯ за пореден път на Асоциация Уникал и Елисавета Павлова за труда в оформянето на Обучението за подхода с интуитивното хранене. Още веднъж се убедих в много от принципите, които следвам и с които се стремя „да заразя” хората, с които работя. Още веднъж се убедих, че това е правилната посока. Още веднъж си припомних ценностите на този подход. Научих и нови неща, които срещнати с вече познатата информация ми дадоха липсващите парчета от пъзела, за да „наредя” цялостната картина.
Като човек, като психолог, като ученик съм безкрайно Благодарна! Защото въпреки многото информация, която има за почти всичко, понякога дори специалистите не могат да открият правилният „извор”, от който да черпят необходимото знание. Тук то е посочено точно, ясно, с думите на дуайените в този подход. Тук то е от извора. Защото човек опознава себе си и света, докато е жив. Колкото и да знаем, винаги можем да нещичко да пропускаме. Когато, обаче, намерим правилният начин да го видим – е, щастливци сме!
И днес аз ви Благодаря за това усещане – на щастие.

С.Б. от Бургас/ Варна

……………………………………………………….

За мен беше изключително полезен и приятен курс. Полезни неща както за ежедневието, така и за професионална реализация. Човек се научава да разпознава както симптомите на различните ХН, така и да знае какви физически и психически последици имат те. Благодаря!

С. С.от Велико Търново
……………………………………………..

Благодаря на Академия “Емоции и хранене”, Благодаря, на Вас, Доктор Павлова!Благодаря, за дадената ми възможност да се “запозная” с материя, която смятах за позната, а тя се оказа много сериозна и сложна наука!През последните години осъзнах, че за да живеем пълноценно в този свят на агресия,злоба, безпаричие…е изкуство.    Нездравословното хранене на децата,увеличаване  броя на тези с наднормено тегло, рекламите за “магически” продукти за отслабване,”чудодейните” диети…всичко това, а и личния интерес към проблематикатабяха достатъчна причина, да приема предизвикателството “УНИКАЛ – АКАДЕМИЯ!  От какво съм доволна? – Не се съобразявам с точно фиксирани дати; -Имам възможност да чета спокойно, да препрочитам, да търся  допълнителна литература, да слушам насоките / в записите/, да анализирам, да се заглеждам в хората около мен…  Промени се в известна степен начинът ми на общуване, защото се научих “да слушам” . С помощта на  ръководството по Карл Роджърс. – Когато имам въпрос, д-р Павлова е на разположение /въпреки натовареното ежедневие/ .Благодаря Ви и извинявайте, докторе!- Свобода при самостоятелните работи. Няма точна рамка. Имам възможност да изкажа лично мнение.- Усещам се по-балансирана и осъзната, но откривам, че съм допускала и грешки при храненето си, които се старая да коригирам.   Аз съм в самото начало. Продължавам с още по-голямо желание и “хъс ” “Обучение в подхода  Интуитивно хранене”, “Практично консултиране при Емоционално хранене”.  Уверена съм, че ще бъда полезна първо на себе си, на близките ми, но ще бъда полезна и на хора, които “се борят” ХН. УНИКАЛ, наистина сте уникални! Чест и привилегия е за мен, че съм Ваш курсист!Поздрави!

В. Н. от С.Горна Малина, обл. София

…………………………………………..

Хранителните разстройства са една безкрайно сложна и многопластова материя. Зад тях могат да стоят редица въпросителни, редица „подводни камъни”, редица „призраци” от тежкото минало или плашещото бъдеще. Разбирането им на физиологично, социално, психологическо ниво винаги върви ръка за ръка. Обучението за ХН Консултант дава основата за това разбиране. Чрез примери, чрез разкриване на каузални връзки между поведение и хранене, чрез разкриване на тежката симптоматика на хранителните разстройства. Чрез акцент на това колко сериозни са тези заболявания.
Това обучение би било много полезно за всеки колега (психолог), който е решил да се занимава в областта на хранителните нарушения или който има такива пациенти/клиенти. Защото разбирането на тази материя е като цял, отделен дял в тази наука!
Признавам си, че се поколебах дали да премина и през това обучение, защото от години се занимавам основно с хора с нарушено хранене и смятах, че на базово ниво не е останало нещо непознато. Но при Хранителните разстройства не е така! Затова съм Благодарна, че се впуснах и в това обучение – за да потвърдя знанията си, за да ги сверя/актуализирам, за да науча още нещо, с което да разбирам по-добре и помагам на клиентите си.
БЛАГОДАРЯ!

С.Б. от Бургас

………………………………………………

Много добре организирано  обучение. Всичко е точно обяснено без да се пропускат срокове и да се създава напрежение. Във връзка с натовареното ми ежедневие много гъвкава програма, като за изпитите, така и за подготовката. получих много информация, но и осъзнах колко още не ми достига в тази област. Благодаря на чудесния екип за работата му!

М.Б. от Разград

………………………………………………..

„Пътуването” през този модул за мен беше изправянето „лице в лице със страха”. Не само чрез прочитането на материалите по темата , а наистина… Много се чудех дали да чета и отнасям към моите клиенти, което щеше да е далеч по-лесно, или да чета и да отнасям към себе си, което на тази тема може да е не просто потрудно, ами дори страшно на моменти. Отдавна знаех, че ще дойде деня, в който ще трябва да погледна и в онези тъмни ъгълчета, в които скрих „чувства”, чието разкриване и признаване все отлагах за после… И че това може да не е лесно. НО за сметка на това ще ме направи по-свободна, по познаваща себе си и най-вече – пообичаща себе си! А аз толкова мечтая за това…

И така – качих се на кораба, бях в ролята и на капитан, и на пасажери, и заплавах… И дори за миг не съжалих за това!

БЛАГОДАРЯ на себе си и на Асоциация Уникал! Вие ми дадохте едно огледало, а аз сякаш за първи път се осмелих да се погледна в него изцяло – гола и боса. Бях гледала през годините отделните части, но все не посмявах да ги свържа в едно. Сега успях! И знаете ли как започна да ми харесва човекът в огледалото! 

Признавам, че голяма част от информацията и уменията ми бяха познати, но с друга част се обогатих и ментално, и личностно. Защото от едната страна си казвах: „Хм, интересно, за това не се бях сетила, на това не бях попадала до сега…”, а от другата: „Ето, виждаш ли колко много всъщност знаеш! Виждаш ли в колко аспекти си успяла! Виждаш ли, че трябва да имаш смелостта и увереността, че можеш да помагаш на другите в тяхната борба!”. И е такова богатство да трупаш знания и увереност в това, че можеш да си полезен за другите, зареждайки и себе си в същото време!

И така аз ви описах и ви изпращам… себе си. Разкрита като пред дългогодишен приятел. Защото Асоциация Уникал вече е мой приятел, а приятелите правят именно това – позволяват ни да се „разсъблечем” и да израстваме личностно, без притеснения. На моменти може би дори съм излязла малко от заданията на

Самостоятелните работи, описвайки себе си, но то беше като да се спуснеш с найлонов чувал надолу по заледен баир – хем страшно, хем удоволствено, хем не можеш да спреш! Затова моля да бъда извинена. И все пак съм спокойна, защото знам, че и за вас това е по-важното 

На голяма част от нещата се опитвам да уча и моите клиенти (макар че, както споменах, не съм в пряката си функция на психолог с тях), а сега имам още по-богат арсенал за това. И задължително „ще предам нататък”…  А един ден, когато се организирам достатъчно, се надявам на моя кабинет, в който да помагам именно като психолог. А за тази вече нараснала смелост и увереност искам безкрайно много

ДА ВИ БЛАГОДАРЯ, АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, д-р ЕЛИСАВЕТА ПАВЛОВА!

Безброй пъти ви благодарих, че ви има и мисля, че няма да се уморя да го правя. Благодарна бях, защото знаех, че помагате на много хора, които като мен са минали през ада, защото аз знам какво е да си „в окото на бурята”. Но сега Благодарността ми нарасна, защото ме побутнахте да дообогатя познанията си и да доопозная себе си. Всеки ден помагам на хората, с които работя, но сега знам, че бих могла да допълня тази помощ и с пряката си функция на клиничен психолог, благодарение на увереността, която аз бях намерила и засадила, а вие като пролетен дъжд минахте и оросихте, за да разцъфти.

Още веднъж – БЛАГОДАРЯ!

С уважение, благодарност и пълно с топлина сърце,

С. Б. от Бургас

………………………………………….

Особено ми харесаха работните файлове които мога да използвам. Тепърва ще започвам практиката си като консултирам хора но мисля че научих интересни неща които бих могъл да преподавам както и неща за себе си. Тъй като имам добри познания за общото хранене това беше добро допълнение и съм благодарен че успях да премина през него и се надявам да успявам да го прилагам добре и да помогна на хората в това да се хранят правилно, каквото и да означава това за тях.

Т. Б. От София

………………………………………………………

“….Процесът беше и
продължава да е вълнуващ, интересен, на моменти изненадващ и не лек, но определено интуитивното хранене е предизвикателство за всички онези, които са извървели дълъг път на диетуване, което не е довело до очакването удовлетворение и знаят, че няма смисъл да продължават, а трябва да внесат т.нар. агент на промяната. Само тогава, могат да очакват и различни резултати – такива, които ги правят щастливи, носят им удовлетворение и самочувствие.
Считам, че да консултираш хора, готови да тръгнат по пътя на
интуитивното хранене, е кауза и с огромно желание бих се посветила на нея.

В личен план това обучение също ми беше много полезно – обясних си някои поведенчески реакции по отношение на храненето, припознах някои гласове
като свои и предприех някои стъпки, които считам, че ще повишат
капацитета ми по пътя на интуитивно хранещ се човек.

Благодаря Ви за предоставена възможност!”

Е. П. от Благоевград

…………………………………………..

“Щастливата случайност ме срещна със сайта на Асоциация „УНИКАЛ”. Тази случайност и последвалите  обучения бяха онази среща, която не си очаквал, но променя живота ти завинаги. Благодарна съм за изключителната възможност да бъда част от поредица обучения, които за мен бяха стъпка напред както в професионален, така и в личностен план.

Курсът „Базово обучение за ХН консултант при хранителни нарушения (ХН)” ме впечатли с чудесно систематизираната обемна информация, с ценните практически съвети в телетренингите, допълващи  текстовите файлове. Добре формулираните задачи за самостоятелна работа, възможността да се обучавам според моя темп и графици са още една причина да препоръчам искрено този курс на заинтересованите от темата!

Обучението “Консултиране в подхода „Интуитивно хранене” за мен бе проглеждане – осъзнаване на застрашителните размери на диетичното мислене, на причините за емоционалното хранене, на принципите на интуитивното хранене и на пътя към него.

Обучението “Практични техники при преяждащи форми нарушено хранене” надгради знанията ми, даде ми ползотворни стратегии, обогати методите ми за работа с клиенти с хранителни нарушения. За мен е важно да усъвършенствам професионалните си познания и да подобрявам работата си, поради което курсът  беше изключително полезен и приятен…

Умението да вдъхновяват, провокират и предизвикват действие, насочено към резултати, прави обученията на Асоциация „УНИКАЛ” уникални.

Желая Ви устрем в това, което правите!”

Б. С. От Сливен

………………………………………

“Благодаря, за възможността да получа базови знания и умения за Консултант Хранителни Нарушения.
Учебните материали за ХР предоставят много добра база от знания, които са достъпни, синтезирани, конкретни, ясни и лесно усвояеми. Голямо предимство на онлайн обучителната форма е възможността всеки да се обучава в удобно за него време. Обучението включва различни методи за представяне и усвояване на информацията за ХН. Телетренингите са чудесен мобилен вариант за учене в движение, допълнителната практическа информация, която е включена към обучението, като Активно слушане, видове консултиране, помощни ресурси, лични истории са изключително важни компоненти, които дават възможност за усвояване на практически умения при работа с ХР.
Подготовката на самостоятелните работи, допълнително помага за по-добро анализиране, систематизиране и затвърждаване на материята.
Препоръчвам Онлайн Базово Обучение за Консултант Хранителни Нарушения на всеки, който има интерес към темата или е засегнат – пряко или косвено, от проблема с ХН.”

Р. Б. от Варна

……………………………….

„Най-силно емоционално значение имаше работата с вътрешното ми дете. Най-много за своите вредни хранителни навици научих от дневника, теорията и наблюденията върху мен докато правя упражненията. Особено полезни бяха тези упражнения от типа избери си и прави едно на ден. Мисля, че са подходящи за група за хора с хранителни нарушения и особено преяждащи. (След завършване на Обучение за Практични техники при преяждащ тип нарушено хранене).”

Л.Ц. от Велико Търново

………………………………………….

“Благодаря за дадената възможност да премина Базовото обучение за ХН Консултиране! Очарована съм от достъпния начин, по който информацията е презентирана и считам, че комбинацията от телетренинги и текстове за четене наистина дава една солидна база от знания относно нарушенията в храненето и свързаните с тях активно слушане, емпатично отношение, методи за дистанционно консултиране чрез интернет или по телефона. Много ми допадна включената информация относно центровете в България, които предлагат определени ресурси, както и практичната насоченост на повечето материали – фокусът например към препоръки как да реагират родители или учители в определени ситуации. Включените лични истории също са много важен компонент и ми харесва, че са инкорпорирани в последните няколко самостоятелни работи. Самите самостоятелни работи са едно чудесно упражнение, което дава възможност да се утвърдят придобитите знания, но и да се надградят.

За мен беше истинско удоволствие да отделям време на това обучение и определено бих го препоръчала на заинтересовани свои познати.”

А.Д. от Пловдив

…………………………………………………

“Курсът за Обучение в Подходът Интуитивно Хранене определено беше много полезен за мен, защото ме накара по-сериозно да се замисля именно над тази тематика. Давам си сметка до каква степен диетичният манталитет е ограничаващ най-вече защото хорят се борят с много емоционални бариери, които рефлектират и върху начина им на хранене. Въпросите и някои от таблиците в курса определено смятам, че биха били полезни за много хора! Виждам още по-сериозно, че интуитивното хранене е това, което наистина работи. Четейки всички теми, аз успях да видя себе си в почти всеки аспект. Определено самата аз съм преминала през всички страхове, негативните емоции на срам, вина, високата тревожност, депресивните състояния и всички ограничителни поведения на хранителното разстройство. Вече гледайки на нещата с нов поглед , просто виждам още повече сериозните дивиденти, които интуитивното хранене носи със себе си. Може би най-удовлетворяващата част от този тип хранене е това, че слушаш себе си – тоест ти вече не си подвалстен на външен фактор, както е при диетата и нейните правила, а ти си този, според когото се случват нещата! Това е едно приятно чувство на автономност, което просто показва на човек, че сам може да има вяра в себе си. Тъй като мнозина се борят с ниско самочувствие, доверието в интуитивното хранене би донесло и необходимото доверие у тях самите.

Наистина смятам, че този курс постави още едно ново начало за мен и съм изключително вдъхновена да приложа този метод в препоръките ми към хората за храненето.

Благодаря ви изцяло, че сте съставили подобен курс!

Благодаря Ви за предоставената възможност да изкарам този курс, определено се чувствам изключително вдъхновена да работя по-сериозно в сферата на интуитивното хранене, тъй като смятам, че това именно е ключът към здравословната връзка с храната!”

С.Д. от София

…………………………………………….

“Като цяло материала предоставя доста полезна информация, която да използвам за себе си и семейството за един по-здравословен начин на живот. Благодаря за знанията.”

А.Д. от Малта

………………………………………..

“Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

С удоволствие, уверено и професионално, ще се ползвам от обучението.

Вярвам, че ще стигнете до още много хора и ще имате възможността да помагате и обучавате.”

Н.Д. от София

……………………………………

“Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

Но да отбележа каква бях преди това:

Винаги съм била слаба, с добра фигура и с достатъчно самочувствие от това, но с напредване на годините, с промяна на хормони и път към критическа възраст, с всичките последствия от това, започна да ми се променя фигурата. Започна обичайното за възрастта над 45 преразпределение на мазнини, особено в коремна област и бедра.

Започнах диети. Първа, втора, трета….След всяка йо-йо ефект. Ежедневно бягане на стадиона…проблем с коленете. Не консумирах никакви въглехидрати, освен плодове и зеленчуци…проблем със стомаха и разсеяност. Ежедневно теглене на кантара и при кг нагоре – развалено настроение. Вечно съобразяване с храната, без никакъв резултат – не мръдвах и кг.

От три месеца аз си върнах удоволствието от храненето. Вече се храня с всичко и се наслаждавам на всяка лъжица боб, на всека хапка картоф, на парчето торта по повод, без да изпитвам угризения, че кантарът е показал половин кг нагоре, защото вече знам, че това е водно тегло.

Споменах кантара…е още го ползвам от време на време за извинение, че се анализирам в името на обучението J, но  ще дойде време и него ще махна.

Почти всяка сутрин ходя по 5 км, без да тичам и да си натоварвам коленете. Казвам почти, защото се доверявам на потребностите на тялото си, които някоя сутрини ми казват, че му се спи още.

Започнах да закусвам и от това започнах да губя сантиметри от талията си!

В повечето си хранения се храня здравословно, като наблягам на храните с по- високи хранителни стойности. Хапвам и шоколад, но вече се задоволявам с едно парченце, а не както преди целия наведнъж, защото знам , че никой не ми го забранява и когато си поискам мога да ям.

Храня се не под час, а когато съм гладна, като не чакам да изгладнея.

Като количество на хранене забелязвам , че се храня по-малко, нямам нужда да довърша чинията си.

В резултат на всичко това , вече съм с 3 кг надолу. Отказах се от мисълта, че трябва да сваля още 4 , за да съм като преди. Това вече не е важно. Важното е че се чувствам жизнена,  изпълнена с енергия и мотивирана да помагам на клиентите, за да се чувстват като мен. Благодаря от сърце!”

М.Н. от Хасково

…………………………………………….

“Благодаря на създателите на курса, беше изключително полезен за мен . Научих и осмислих неща за които никога не подозирах, че съществуват. Този курс ми помогна погледна по нов начин върху моят начин на живот, накараме да се замисля къде греша и къде се нарушава връзката ми с храната, тялото, къде се нарушава баланса между вътрешния ми и външен свят. Благодаря.

Формата на курса е замислена прекрасно, защото това е възможност за човек, който иска да се развива , да получи такава възможност в забързаното си ежедневие под напора на много ангажименти, задачи  и работа, да се образова в удобно за него време. Много полезни са заданията и въпросите в текстовете, които допълнително заострят вниманието на важните и отправни точки в материалите.

Благодаря!

Поздрави!”

Б. К. от Стара Загора

…………………………………………

“Аз не съм се подлагала на строги диети, но винаги съм била с нагласа, че хляба по някакъв начин ми вреди и трябва да го изключа от храната. Колкото повече съм си мислила да си го забраня, толкова повече филии са хапвах. След като се запознах с интуитивното хранене и прилагайки част от принципите му, знам че организма ми не може без хляба, той го обича. Наблюдавайки се сега , аз хапвам по две филии, без да си налагам да ям толкова, и те са ми достатъчни. Друга полза от ИХ е че се научих да следя нивото си на глад и ситост. Стигала съм, често до преяждане, което е продиктувано от дълго гладуване. Преди не отдавах значение, на сигналите за глад, пренебрегвах ги и естествено усещанията ми са били замаяност, отпадналост, главоболие. Следва преяждане, болки и дискомфорт в стомаха. Сега зачитайки сигналите на тялото и подавайки му храна се чувствам бодра и най-вече доволна от себе си.

Когато прочетох за ИХ си казах – аз нямам проблеми с храната, защото съм с нормално телосложение, но запознавайки се с ИХ по дълбоко се оказа, че имам. Проблема е в това, че не зачитайки сигналите на тялото изпадаме и в състояния на нервност, депресия, също когато ни се иска почивка, а сме затрупани с работа.

Благодарна съм, че попаднах на сайта на Aсоциация „Уникал“ и ми дадохте възможност да участвам в обучението, както е казано, „няма случайни неща“. Все още има какво да изучавам, мога да кажа, че не е толкова лесно колкото на пръв поглед, а за тези които се подлагат на диети със сигурност ще бъдат с доста вътрешни съпротиви, до като не се убедят в действието на Интуитивното хранене, но затова сме ние за да им помогнем.”

И. Ч. от Сопот

…………………………………………..

“Курса оказа съществено влияние върху мен. Спомням си , че в началото дойдох заради големия си син,а сега си давам сметка колко благоприятно се отрази той на мен самата. Вярвам в това , че аз с моя личен пример ще помогна на децата си. Бавно се случват промените , но важен е крайният резултат. Промяната с мен самата също се случва бавно. Разбирането на нещата не е равно на тяхното осъзнаване, но пък е първата стъпка към промяната.

Бях ти споменала че не закусвам или го правех рядко. Имах виене на свят, прималяване. Макар да бях минала няколко модула все още имах съпротиви спрямо закуската. За мен тя беше нещо неестествено, нещо излишно, даже губене на време в ядене. Допускам , че тази съпротива идваше от ранния ми опит в рожденото семейство, където не се закусваше и този ритуал се беше превърнал в ежедневие. Не веднъж съм се съпротивлявала и съм спорила със съпруга ми относно закуската (той не я пропуска).  Това лято бяхме доста ангажирани в едни и същи дейности и реших да се присъединя към неговата закуска. Вече от личен опит мога да споделя, че закуската е много важна. Цялата отпадналост която чувствах отшумя. Станах много по-жизнена и дейна.

Преди бях против разговорите на масата по време на вечерята, а сега мога да кажа , че като цяло комуникацията ни се подобри, стана по-пълноценна, по-приятна, чувстваме се по-сплотени. Прави ми впечатление , че големият ни син споделя повече и не на последно място ядем по-малко количество храна. Това разбира се, се отразява и на чувството ни на ситост. Започнахме да консумираме по-малко храна, без да си го поставяме за цел. На мен лично ми беше малко трудно със синдрома на измитата чиния. Свързвам и това с ранния си опит. В началото имах порив да изям всичко и понякога го правех.

Експеримента със сладкото също даде резултат. Там също имах съпротиви, защото мислите ми бяха в посока болести. Това си бяха мои дисфункционални мисли. Сега когато правя нещо си казвам, че ще стане, вместо да се притеснявам от резултата. Мога да кажа , че и увереността ми е леко повишена.

Бях забелязала че когато съм ядосана се понасям към хладилника. Сега се опитвам да намаля напрежението в мен и да се захвана с друга дейност и необходимостта от отваряне на хладилника сама отпада.

Друго нещо с което да се похваля е че се чувствам в хармония със себе си и се харесвам.

Дадох си сметка за това време от началото на курса до сега, че съм била изцяло обърната в посока другите и съм загърбвала себе си и съм потискала желанията си. В един момент се почувствах изчерпана. Предприех мерки и в тази посока, аз съм на първо място. Ако аз съм здрава и се чувствам добре и в хармония със себе си и околните ще са добре. Смятам, че и връзката ми с другите хора е по-пълноценна.”

А.Д. от Варна

……………………………………..

“Искам да изкажа благодарности за интересния материал и да ви пожелая все така да ни радвате с полезна
информация свързана със здравословния начин на живот!”

Д.Б. от Казанлък

……………………………………….

“Здравейте първо искам да ви благодаря за възможността която ми дадохте да имам удоволствието да науча толкова много.

Намерих себе си безброй пъти докато четох правилата. Скоро се излекувах от рак, чието лечение не ми позволяваше да се храня 3месеца. Така се научих да ценя храната. Вашият курс ми отвори очите още повече, научи ме на много както за себе си така и за човешкото тяло. Запознах се с толкова много хора в тази свера и научих толкова много. Благодаря ви от сърце и желая успех !”

В.В. живее в чужбина

………………………………

„Най-силно емоционално значение имаше работата с вътрешното ми дете. Най-много за своите вредни хранителни навици научих от дневника, теорията и наблюденията върху мен докато правя упражненията.”

Л.Ц. от Велико Търново

……………………………………….