You are currently viewing ПЕТ КЛЮЧОВИ НАВИКА, КОИТО ДОПРИНАСЯТ ЗА ПОЗИТИВЕН ОБРАЗ НА ТЯЛОТО

Харесвате ли тялото си? Позитивен образ на тялото означава, че Вие се чувствате удобно и сте щастливи с това как виждате себе си в огледалото и вашите мисли. Означава, че приемате себе си  такива, каквито сте, не само за това как изглеждате. Позитивният образ на тялото е важен и за мъжете, и за жените през целия им живот.

Как насърчавате позитивния образ на своето тяло и на тези, за които се грижите или кого търсите за съвет?

Според психолозите 5 ключови навика са от значение за позитивния образ на тялото:

  1. Хранете се за здраве и правете упражнения за здраве.
  2. Не се сравнявайте с другите.
  3. Гледайте какво казвате.
  4. Направете нещо хубаво за своето тяло.
  5. Прекарвайте времето си с положителни хора.

1) Хранете се за здраве и правете упражнения за здраве

Грижата вашето тяло да се поддържа здраво, а не просто да изглежда добре, допринася за положителния образ на тялото. Когато се чувствате силни и здрави, вие също ще се чувствате по-добре вътре в себе си . 

Хората, които вярват, че са здрави, и ценят това, което телата им могат да направят, е по-вероятно да имат положителен образ на тялото. 

Избягвайте краткотрайните диети, тежките упражнения и опасните начини за намаляване на теглото като слабителни те средства. Тези методи могат да навредят на здравето ви, вместо да се чувствате и изглеждате по-добре. Продължителното преминаване от една крайна диета или упражнения към друга фокусира вашата енергия върху това как изглеждате, а не как се чувствате. По-здравословният избор е да се храните и да правите упражнения, за да подобрите и поддържате вашето здраве, без значение от теглото, формата и размера на вашето тяло. 

2) Не се сравнявайте с другите

Обществото бомбардира хората с образи и сравнения, които насърчават негативен образ на тялото, ако Вие не отговаряте на тези стандарти. Рекламата е създадена да ви накара да повярвате, че се нуждаете от подбрани продукти, за да изглеждате добре. Кой сте вие, не се определя от това как изглеждате. Има повече от един начин, за да изглеждате и да се чувствате хубави. Сравнението ви с другите хора може да ви доведе до по-ниска самооценка и до негативен образ на тялото. 

3) Гледайте какво казвате 

Начинът, по който обсъждате това как изглежда  вашето тяло може да насърчи или да обезкуражи положителния образ на тялото. Постоянното оплакване от това как изглеждате може да доведе до ниска самооценка. 

Разлика има дори при непреднамерените твърдения. Помислете как ви карат да се чувствате следните различни фрази: 

Вашата рокля /риза е хубава /красива, в сравнение с Това облекло изглежда страхотно на вас.

Косата ми е твърде дълга/къдрава/права/сива , в сравнение с Харесва ми как изглеждам с тази прическа. 

Отслабнах пет килограма; срещу Обичам да използвам обедната си почивка за разходка навън.

При всеки от горните примери първото твърдение се фокусира върху обекта – дрехи, коса, тегло. Вторите твърдения се фокусират върху личността и нейните чувства и благополучие. Насърчаването на позитивния образ на тялото включва   благополучието на личността, не само как тя изглежда. 

4) Направете нещо хубаво за своето тяло

Изберете дрехи, храна и дейности, които ви радват, не такива, каквито обществото или рекламите ви казват, че са най-добри. Вашият личен стил трябва да отразява това, което ви кара да се чувствате добре. Не се наказвайте, като носите дрехи, които не ви отиват или са в стил, който не ви харесва. 

Вкусвайте с наслада храните, които ядете, и ще откриете, че по-малкото често е повече.

Изпитването на удоволствие от храненето е по-здравословно от яденето на корем.  Участвайте във физически дейности, които комбинират удоволствието с упражнението, като спортове в социални групи или разхождане на куче. 

5) Прекарвайте времето си с положителни хора

За да подпомогнете положителния образ на тялото, прекарвайте времето си с положителни хора. Положителните хора се издигат и подкрепят взаимно. 

Прекарването на време с хора, които имат негативен образ на тялото, може да повлияе върху начина, по който се чувствате и изглеждате. Обмислете да се присъедините към доброволческа група. В доброволческите групи често има хора с много различни типове тела, но въпреки това работят заедно, помагат си и се уважават.  

Петте навика за насърчаване на позитивен образ на тялото ще ви помогнат да изградите вашето самочувствие. Когато имате положителен образ на тялото, вие може да споделите мисли с други и също да им помогнете. 

Предлагаме ви предизвикателство, като ви каним да се включите безплатно в ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ОБРАЗА НА ТЯЛОТО ВЪВ ВРЪЗКА С 2 ЮНИ 2022 г.- СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ, по времето на която ще усвоите 20 начина да подобрите образа на тялото си. Научете повече за инициативата ни на Медия-Кампании и Инициативи на сайта ни: https://unikalonlineinstitute.com/

ПЕТ КЛЮЧОВИ НАВИКА, КОИТО ДОПРИНАСЯТ ЗА ПОЗИТИВЕН ОБРАЗ НА ТЯЛОТО