You are currently viewing Пет начина, по които нормално хранещите се различават от зависимите от храната

Центърът за клинична интервенция идентифицира пет начина, по които нормалното хранещите се се различават от начина, по който се хранят зависимите от храната.

Честота на хранене

Хората функционират най-добре, когато ядат на всеки три часа. Нормалното хранене включва три основни хранения и 2-3 закуски, разпределени в дневните часове на човек. Нормално е също да се разглежда храненето като 5-6 периоди на хранене или приема през целия ден. Пристрастените към храната често практикуват нередовно, рядко или забавено хранене. Те могат да ядат едно или две хранения през деня и да похапват или закусват многократно между тези периоди.

Прието количество храна

Количеството храна, което нормално се приема, може да се различава в зависимост от метаболизма, възрастта, теглото, ръста, нивото на активност и пола. Обикновено нормално хранещите се консумират достатъчно храна, за да поддържат теглото си, като балансират енергийните си нужди между храната, която ядат, нуждите на тялото и начина на живот. Пристрастените към храната се хранят независимо от това как техният прием влияе на теглото, здравето и нивото на енергия.

Видове консумирани храни

Нормално хранещите се консумират здравословно разнообразие от храни както през целия ден, така и при всяко хранене или закуска. Въз основа на хранителната пирамида и правителствените кампании на MyPlate хората трябва да ядат храни от всяка категория, но да сведат до минимум сладките храни и мазнините.

Кампанията „Моята чиния“ описва всяко хранене като разделение на чиния. Половината от чинията трябва да се състои от плодове и зеленчуци, а другата половина трябва да е протеини и зърнени храни. Млякото се добавя като странична напитка или малка част от консумацията на храна.

Пристрастените към храната най-често са пристрастени и ядат по-голямо количество от храните, за които изрично се предполага, че трябва да бъдат сведени до минимум. Храните, които съдържат захар, брашно, мазнини, зърнени храни или соли или някаква комбинация от тези съставки, са по-голямата част от диетата на зависимия от храната. Те обикновено ядат по-малко плодове, зеленчуци и протеини от обикновено хранещия се човек.

Причина за хранене

Обикновено хората ядат за енергия и за самото хранене. Нормално е и да се храните за удоволствие, като например да се наслаждавате на вкуса, да ядете по време на социални събития или да ядете на празник. Основната цел на хранително зависимите е чрез храненето да намалят стреса и тревожността, причинени от отрицателната обратна връзка, която пристрастяването причинява.

Гъвкаво хранене

Нормалното хранене варира в зависимост от настроението, харесването и неодобрението на човек към храните, графика, нивото на глад, близостта или наличието на храна. Нормално хранещите се хора не изпитват стрес или безпокойство, когато техните възможности за храна се променят, например когато някой донесе лакомство, което да сподели на работа, или когато присъства на събитие и не харесва избора на храна.

  Пристрастените към храната често са твърди в нуждата си да ядат определени храни или да ядат храни по определен начин. Промените в тяхната среда или възможности за храна могат да създадат психологически дистрес, който води до емоционални изблици и прояви на нарушено хранене.

Пет начина, по които нормално хранещите се различават от зависимите от храната