You are currently viewing ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСЛО: ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРЕДЕФИНИРАМЕ ЗДРАВЕТО ОТВЪД РАЗМЕРА И ТЕГЛОТО?

Тази статия, разсейваща митове, разглежда ненужния акцент, който поставяме върху теглото, когато става въпрос за нашето здраве и благополучие и предлага съвети как да бъдем здрави без да се тревожим от показанията на кантара.

От десетилетия културата ни насажда идеята, че „теглото ни е единствен определящ фактор за нашето здраве” и от друга страна, че това е „нашата стойност като индивиди”.

За съжаление, тъй като загубата на тегло все още се насърчава като средство към добро здраве, „други фактори, които биха подкрепили цялостното здраве, често се игнорират.“

Разбира се, постоянната мания за следене на теглото е нездравословна. „Когато се съсредоточим върху теглото като единственият определящ фактор за здравето, ние напълно пренебрегваме факта, че сме многофакторни същества, които изискват подхранване на много нива, включително физически, умствено, емоционално и духовно.”

Здравето ни зависи от неща като:

Да бъдем част от ангажираща общност и здрави отношения.

Да имаме способността да преследваме цели, стимулиращи нашия интелект и креативност.

Да можем редовно да ядем храни, които са приятни и усвоими.

Занимаване с редовна физическа активност, от която се чувстваме добре.

Поддържане на психичното ни здраве като приоритет и здравословни умения за справяне.

Адекватен и редовен сън.

Тези жизненоважни компоненти на вашето здраве не могат да бъдат измерени чрез някаква скала. Просто защото някой е с “идеално тегло” според произволните стандарти на обществото, това не означава, че той всъщност е здрав изобщо.

Помислете за свободата, която отдалечаването от кантара би дала на някого, на когото са ограничили способността да се чувства здрав според това, което казва теглилката. Истината е, че “тегло-центричният подход към здравето всъщност може да бъде по-вреден за човек в дългосрочен план.”

Всъщност „вината и срамът, свързани с теглото имат отношение към по-високия риск от симптоми и поведение на хранителни нарушения.”

Ако се окажете „заседнали в повърхностното определение за здравето“, или ако винаги сте се притеснявали за теглото си, никога не е късно да промените мисленето си и да „създадете такъв живот, който ви позволява да процъфтявате в най-истинския смисъл, без да се чувствате обвързани с мащаб или нужда, за да знаете колко тежите.”

Ето няколко начина да подобрите здравето си, без да стъпвате на кантара:

1. Отървете се от ограниченията си!                     

2. Обградете се с грижовна общност.

3. Работете върху развитието на положителни умения за справяне, за да ви помогнат да преодолеете стресовете.

4. Идентифицирайте и елиминирайте всички ненужни стресори.

5. Редовно и последователно се хранете добре и движете тялото си по начин да се чувствате добре.

6. Уверете се, че спите достатъчно!           

7. Помолете за помощ, когато имате нужда.

Теглото е просто измерване. Не може да оцени цялостното ви здраве и определено не може да измери вашата стойност или ценност като човек.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –https://www.edcatalogue.com/redefining-health

ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСЛО: ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРЕДЕФИНИРАМЕ ЗДРАВЕТО ОТВЪД РАЗМЕРА И ТЕГЛОТО?