You are currently viewing ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСЛО: ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРЕДЕФИНИРАМЕ ЗДРАВЕТО ОТВЪД РАЗМЕРА И ТЕГЛОТО?

Тази статия, разсейваща митове, разглежда ненужния акцент, който поставяме върху теглото, когато става въпрос за нашето здраве и благополучие и предлага съвети как да бъдем здрави без да се тревожим от показанията на кантара.

От десетилетия културата ни насажда идеята, че „теглото ни е единствен определящ фактор за нашето здраве” и от друга страна, че това е „нашата стойност като индивиди”.

За съжаление, тъй като загубата на тегло все още се насърчава като средство към добро здраве, „други фактори, които биха подкрепили цялостното здраве, често се игнорират.“

Разбира се, постоянната мания за следене на теглото е нездравословна. „Когато се съсредоточим върху теглото като единственият определящ фактор за здравето, ние напълно пренебрегваме факта, че сме многофакторни същества, които изискват подхранване на много нива, включително физически, умствено, емоционално и духовно.”

Здравето ни зависи от неща като:

• Да бъдем част от ангажираща общност и здрави отношения.

• Да имаме способността да преследваме цели, стимулиращи нашия интелект и креативност.

• Да можем редовно да ядем храни, които са приятни и усвоими.

• Занимаване с редовна физическа активност, от която се чувстваме добре.

• Поддържане на психичното ни здраве като приоритет и здравословни умения за справяне.

• Адекватен и редовен сън.

Тези жизненоважни компоненти на вашето здраве не могат да бъдат измерени чрез някаква скала. Просто защото някой е с “идеално тегло” според произволните стандарти на обществото, това не означава, че той всъщност е здрав изобщо.

Помислете за свободата, която отдалечаването от кантара би дала на някого, на когото са ограничили способността да се чувства здрав според това, което казва теглилката. Истината е, че “тегло-центричният подход към здравето всъщност може да бъде по-вреден за човек в дългосрочен план.”

Всъщност „вината и срамът, свързани с теглото имат отношение към по-високия риск от симптоми и поведение на хранителни нарушения.”

Ако се окажете „заседнали в повърхностното определение за здравето“, или ако винаги сте се притеснявали за теглото си, никога не е късно да промените мисленето си и да „създадете такъв живот, който ви позволява да процъфтявате в най-истинския смисъл, без да се чувствате обвързани с мащаб или нужда, за да знаете колко тежите.”

Ето няколко начина да подобрите здравето си, без да стъпвате на кантара:

1. Отървете се от ограниченията си!                     

2. Обградете се с грижовна общност.

3. Работете върху развитието на положителни умения за справяне, за да ви помогнат да преодолеете стресовете.

4. Идентифицирайте и елиминирайте всички ненужни стресори.

5. Редовно и последователно се хранете добре и движете тялото си по начин да се чувствате добре.

6. Уверете се, че спите достатъчно!           

7. Помолете за помощ, когато имате нужда.

Теглото е просто измерване. Не може да оцени цялостното ви здраве и определено не може да измери вашата стойност или ценност като човек.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –https://www.edcatalogue.com/redefining-health

Aкo сте родител или близък (любим, приятел) на застрашено или болно лице от хранително нарушение (ХН) или ако сте психолог, психотерапевт, социален работник, медицински/здравен специалист или работещ/контактуващ с родители, Ви предлагаме:

Електронен формат на единственото по рода си в България „Ръководство с препоръки, насоки и указания за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения“  на стойност 30 лв.

Ръководството е подготвено лично от д-р Елисавета Павлова, която е психолог, лектор и обучител и е единственият, живеещ в България сертифициран специалист по психично здраве при ХН към Международната организация за професионалисти iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals – с над 10 години опит в сферата на лечението на хранителни нарушения, 2 години от които в Канада.               

За да поръчате Ръководството, моля, изпратете имейл на associationunikal@gmail.com, за да Ви изпратим банкова сметка за таксата.

Получете 3 Безплатни Подаръка за Справяне в Извънредното Положение

Бихме искали да напомним да се грижите за физическото и психическото си здраве в настоящия стресов период!

Имате възможност да спестите 54 лв и да поръчате едновременно 6 отделни албума с друг код за остстъпка: Пакет с 6 Mp3, Пакет с 6 аудио албума с подсъзнателни утвърждения       за 126 лв. вместо редовната цена от 180 лв.

  • Ние от УНИКАЛ Онлайн Институт Ви подкрепяме като Ви предоставяме безплатно достъп до сублиминалния албум ,,Против стрес и тревоги”: https://bit.ly/33p2MFi
  • При поръчка на един албум, ще получите Специалния ни 2-ри Подарък за вас: Сублиминален албум „Засилване на Имунната Система”
  • При поръчка на два албума, ще получите допълнително и 3-ти Подарък за вас: Сублиминален албум „Здравословно изразяване на чувствата”

За целта е нужно да копирате кода: Пакет с 6 Mp3 и да го добавите при плащане към количката си.

  • Каним Ви също да се запознаете с 9-те категории подсъзнателни албуми, от които можете да изберете и да си поръчате: http://bit.ly/CategoriesSA
  • За да научите какво представляват т.н. Аудио Помощници за Здраве и Успех, кликнете на линка: http://bit.ly/ZaAudioPomoshnicite
  • Ако се нуждаете от помощ при поръчването, запознайте се с информацията на следния линк: http://bit.ly/3dbL9x7

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСЛО: ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРЕДЕФИНИРАМЕ ЗДРАВЕТО ОТВЪД РАЗМЕРА И ТЕГЛОТО?