You are currently viewing Преборете пристрастяването си към захарта

Според клиниката в Кливланд средният американец изяжда 152 паунда захар годишно. Това са много бисквити, сладолед и бонбони. Но скадкишите не са единствената храна със захар в тях. Ето защо е лесно да се пристрастите към захарта. Разбирането на вашата зависимост към захарта ще ви помогне да я победите.

Какво е пристрастяване към захарта?

Има много видове захар, включително глюкоза, фруктоза и галактоза. Има и комбинации от тези захари като захароза, лактоза и малтоза. Захарта произвежда енергия за тялото и е естествена част от много храни. Тъй като захарите имат добър вкус, много рецепти включват захар като съставка. И много производители добавят захар към преработените храни, за да подобрят вкуса.
Захарта предизвиква допаминова реакция в мозъка. Допаминът е химикал, който предава чувството на удоволствие. Яденето дори на малко количество захар освобождава допамин и ви кара да се чувствате добре. Но с течение на времето е необходим все повече и повече допамин, за да получите същото усещане. Това може да доведе до пристрастяване към захарта. Допаминът е същият химикал, който допринася за пристрастяването към алкохол и наркотици, което има прилики с пристрастяването към захарта.

Усложнения на пристрастяването към захарта

Пристрастяването към захар може да доведе до физически и психически здравословни проблеми, включително:
• Затлъстяване
• Диабет тип 2
• Синдром на неалкохолна мастна дистрофия на черен дроб
• Безпокойство
• Депресия
Богатите на захар храни обикновено са с високо съдържание на калории. Яденето на повече захар и калории от необходимото кара тялото ви да съхранява тази енергия като мазнини. Инсулинът е хормон, който помага за превръщането на захарта в енергия. Яденето на твърде много захар пренатоварва кръвната система на тялото и причинява инсулинова резистентност, което води до диабет тип 2.
Захарта унищожава чернодробните клетки почти по същия начин като алкохола, което води до заместване на мазнините от здравата чернодробна тъкан. Пристрастяването към захарта ви излага на риск от развитие на всички тези нездравословни състояния.
Пристрастяването към захарта също се отразява на вашето психично здраве. Когато зависимият от захарта не получава захарта, за която жадува, той може да стане тревожен или нервен. Пристрастяването към захар може да доведе и до депресия. Екстремните високи и ниски нива на кръвната захар могат да доведат до симптоми на депресия. Някои захари пречат на тялото да абсорбира и използва витамин B, който е необходим за поддържане на положително настроение. И когато някой е депресиран, той често използва храни с високо съдържание на захар, за да се почувства временно по-добре.

Съвети за справяне със зависимостта към захарта

Учените не са съгласни относно най-добрия начин за спиране на пристрастяването към захарта. Необходими са три дни без захар, за да започне апетитът да намалява. Някои лекари предлагат спиране на всички захари наведнъж, независимо от това колко захар обикновено яде човек.
Други лекари откриват, че този метод води до рецидиви и предлагат намаляване на захарта до приемливо ниво, преди да я спрете напълно.

И при двата плана има съвети за намаляване и спиране на приема на захар.

  • Пийте вода. Гладът често се причинява от дехидратация.
  • Премахнете богатите на захар храни от дома си и от бюрото си на работа.
  • Яжте парче плод вместо храни с преработена захар.
  • Добавете екстракти и подправки към обикновените храни вместо захар.
  • Избягвайте изкуствените подсладители.
  • Увеличете приема на протеини. Диета със сложни въглехидрати, здравословни мазнини и протеини може да ви помогне да се почувствате по-сити и да намали желанието за похапване.
  • Получете подкрепа. Вместо да ядете храни, богати на захар, говорете с приятел или се присъединете към група за подкрепа.
  • Намерете здравословни разсейвания от апетита. Разходете се или се отпуснете с хоби, което занимава ръцете ви.

За разлика от алкохолната зависимост, учените не са открили наследствена връзка за захарната зависимост. Дори ако сте израснали в среда, в която богатите на захар храни са били норма или са използвани като награда, можете да победите пристрастяването към захарта, като промените приема на храна и начина си на живот.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Преборете пристрастяването си към захарта