You are currently viewing ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА И ПОДРАСТВАЩИТЕ

Статистика за хранителните нарушения

 • Статистика за България от Министерство на здравеопазването по данни от 2004 година:
 • 11,7 % от децата на възраст 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6 % са със затлъстяване;
 • Статистика на Уницеф от 2016 година за България:

13% от момичетата и 22,8 % от момчетата на възраст 10 – 19 години са с наднормено тегло.

6,2 % от момичетата и 11,6 % от момчетата в същата възраст са със затлъстяване;

 • 95% от тези, които имат проблеми с храненето, са на възраст между 12 и 25 години; 
 • Процентът на смъртност, свързан с анорексия нервоза, е 12 пъти по-висок от смъртността, свързана с всички причини за смърт при жените на възраст между 15 и 24 години;
 • 42 % от момичетата на възраст 6-9 години искат да бъдат по-слаби;
 • 50 % от момичетата тийнейджъри са недоволни от телата си;
 • Над ½ от момичетата и над 1/3 от момчетата тийнейджъри използват нездравословни методи за контрол над теглото, сред които пропускане на хранения, повръщане, гладуване, тютюнопушене, приемане на лаксативи и др;
 • 47% от момичетата между 5 и 12 клас съобщават, че искат да свалят тегло, защото не отговарят на стандарта за красота в списанията; 
 • 69% от момичета между 5 и 12 клас съобщават, че снимките от списанията са повлияли на представата им за перфектното тяло; 
 •  81% от 10-годишните се страхуват да не бъдат  пълни.

Горната тревожна статистика налага да се заключи, че:

1. Хранителните разстройства са сериозни и сложни проблеми;

2.  Хранителните нарушения не са само „женски проблеми“ или „нещо за момичета“.

Превенция на хранителни разстройства при деца и подрастващи

Превенция е всеки систематичен опит за промяна на обстоятелствата, които промотират, инициират, поддържат или усилват проблеми като хранителните разстройства (ХР). В превенцията на хранителните нарушения е нужно да се включат родители, учители, лекари, диетолози и нутриционисти, медицински специалисти, обучители, психолози, треньори и възпитатели, фитнес-инструктори, социални работници, консултанти и специалисти и други.

    1.Първична превенция

Тя се отнася до програми и усилия, които промотират здравословното развитие: здравословно хранене и физическа активност, повишаване на позитивната представа за собственото тяло и самочувствието, антистресови техники за справяне с тревоги и безпокойство и др. Първичната превенция се фокусира върху премахване на причините или „предразполагащите“ фактори за ХН.

2. Вторична превенция

Тя цели намаляване на причините и „поддържащите“ фактори за хранителните нарушения или ранно откриване и лечение на ХН. Вторичната превенция се нарича още „Таргет превенция“ и цели лечение на хранителните нарушения преди те да са излезли от контрол. Колкото по-рано хранителните нарушения са открити и адресирани, толкова по-добри шансове за пълното им лечение има.

3. Третичната превенция

Прилага се по отношение на тези индивиди, които вече са имали история на хранително нарушение преди време. Тази форма на превенция цели намаляване на въздействието на хранителните разстройства върху качеството на живот на засегнатите посредством подходи като рехабилитиция и превенция на рецидиви. Тя също включва действия, с които да се осигури достъпа на засегнатите от ХН до подкрепа в общността, сред които осигуряване на трудова заетост и поддържане на социални контакти.

  Aкo сте родител или близък (любим, приятел) на застрашено или болно лице от хранително нарушение (ХН) или ако сте психолог, психотерапевт, социален работник, медицински/здравен специалист или учител/обучител, работещ или контактуващ с родители, Ви предлагаме:

Електронен формат на единственото по рода си в България „Ръководство с препоръки, насоки и указания за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения“ на стойност 30 лв.

Ръководството е подготвено лично от д-р Елисавета Павлова, която е психолог, лектор и обучител и е единственият, живеещ в България сертифициран специалист по психично здраве при ХН към Международната организация за професионалисти iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals – с над 10 години опит в сферата на лечението нахранителни нарушения, 2 години от които в Канада.

За да поръчате Ръководството, моля, изпратете имейл на bia.unikal@gmail.com, за да Ви зпратим банкова сметка за таксата.

ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА И ПОДРАСТВАЩИТЕ