You are currently viewing Предимства на интуитивното хранене и скалата на IE за глад

Здравейте,
Днес ще ви представим темата за Предимствата на интуитивното хранене и скалата на IE за глад. Да се научите да разпознавате и да реагирате по положителен начин на собствените вътрешни знаци на вашето тяло е основно това, което представлява интуитивният план за хранене. Освен това обещава някои невероятни ползи. Някои от положителните ефекти, които можете да се надявате да постигнете, включват:

Подобрено самочувствие и положителен имидж на тялото – идеята да зачитате глада си означава, че се научавате да слушате и уважавате сигналите на тялото си, когато се чувствате гладни или сити. Ставате по-в хармония с тялото си.

Подобрена връзка с храната – освобождавате се от идеята, че има лоши и добри храни. Вместо това, той се фокусира върху отговора на това, което тялото ви казва, че има нужда. Можете да направите това със знанието, че нищо не е забранено. Можете да ядете каквото ви се иска, но вземете под внимание как се чувствате и не се изкушавайте да ядете, след като сте се наситили.

Подобрено емоционално здраве – научете се да отговаряте на емоциите, които изпитвате, с нещо различно от храна. Разберете каква е причината за вашите емоции и потърсете здравословни начини да се грижите за себе си, които ще ви помогнат да имате по-здравословна връзка с храната и ще облекчите тези чувства на копнеж и вина.

Подобрете енергийните нива – пригответе се да се почувствате по-енергични, докато се приспособявате към новия си начин на живот, при който ядете по-здравословна храна, която харесвате, като същевременно ядете други храни, за които някога сте се чувствали виновни. Ще се възползвате и от увеличаване на ежедневната си активност. Дори само следенето на стъпките ви може да направи огромно подобрение, ако се стремите да поддържате ежедневните стъпки над 8000 стъпки.

Какво представлява интуитивната скала за глад при хранене?

Това е система, която има за цел да подобри вашите умения за самосъзнание. Учи ви да оценявате глада си или ситостта си по скала от 1 до 10. Колкото повече го превърнете в част от ежедневието си, толкова по-добре ще бъдете в хармония със сигналите си за глад.

По тази скала на глада за ситост 1 би означавало буквално гладуване и потенциална физическа болка с потенциал за чувство на замаяност, 5 би било неутрално, нито се чувствате гладни, нито сити, а 10 би било свръхсити до точката, в която се чувства гадене и физически болки.

Когато се научите да използвате тази скала и можете да научите повече за нея на нашия уебсайт, където сме публикували цялата статия, ще свикнете по-добре кои числа са най-подходящи за вас.

Например, ниво 3 е добро ниво, за да решите да ядете. Можете да ядете на ниво 4, когато се чувствате малко по-малко гладни. На ниво 2 ставате твърде гладни и вероятно започвате да имате някои отрицателни физически ефекти.

От другата страна на 5, където започвате да се чувствате сити, ще се стремите да спрете да ядете на ниво 7, когато се чувствате удовлетворени, знаейки, че ако ядете повече, това ще ви накара да се почувствате неудобно.

Ниво 6 е усещане за лека ситост, при което бихте искали да продължите да ядете, а ниво 8 е, когато започвате да се чувствате неприятно сити.

Като се има предвид, че има известна доза субективизъм, за да се запознаете с това как тази скала работи със собственото ви т яло, това ще отнеме известна практика. Докато разпознавате знаците на собственото си тяло, ще можете да регулирате скалата, за да ви подхожда най-добре.

Например, някои хора може да предпочетат да спрат да ядат на ниво 6, а други ще открият, че ниво 8 ще им подхожда най-добре като стимул да спрат да ядат. Същото е и с гладната страна на скалата. В блога ни за превенция на Хранителни Нарушения ще разгледаме още няколко съвета, които да ви помогнат да се запознаете по-добре с прилагането на скалата в собствения си опит.

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК и ТУК!

Предимства на интуитивното хранене и скалата на IE за глад