You are currently viewing ПРЕКОМЕРНО УПРАЖНЯВАНЕ

Какво представлява прекомерното упражняване?

 Упражненията и храненето са основополагащи за доброто здраве, но екстремната физическа активност може да показва нездравословно поведение. Отрицателните последици за здравето се развиват, когато спортуването или храненето се пренебрегват. При маниакалното упражняване вероятните ефекти включват: изтощение, наранявания, аменорея, тревожност, депресия и изолация.

Симптоми и признаци на прекомерното физическо натоварване

Общият отличителен белег на прекомерното упражняване е да се даде предимство на упражненията пред всичко друго в живота, вместо да се включат в балансирания начин на живот. Някои общи показатели за пристрастяващо упражняване са:

 • продължение на тренировките дори когато има травма, болки или неразположение;
 • избягване на социални контакти заради упражненията;
 • твърдо придържане към обсесивен и строго определен режим на упражнения.

Лечение на пристрастеността към упражнения

 • Въздържане от упражнения за определен период от време, за да се възвърне балансираният начин на живот и да се идентифицират основните проблеми.
 • Консултиране от квалифицирани специалисти за развиване на по-здравословни умения за справяне и инструменти за по-удовлетворяващ начин на живот.
 • Обучение от физиолог или специалист по физически упражнения при възобновяване на тренировките, за да се състави график за здравословни тренировки, подходяща продължителност на всяка тренировка и т.н.

Когато физическата активност е част от разстройство на храненето

Физическата активност е важен аспект на здравето, който също е подложен на изкривяване в името на загуба на тегло.  Докато упражняването е нещо, което има огромни предимства и лесно може да бъде част от балансирания начин на живот, нагласата „всичко или нищо“, която често заобикаля навиците на уелнес, отваря вратата към опасния потенциал на манията за тренировки.  Натрапчивото прекомерно упражняване или пристрастяването към физически упражнения е крайна мания на индивида, която води до необходимост да се упражнява интензивно.

Това често се пренебрегва в нашето общество, където част от хората, които са дисциплинирани в тренировките, обучението и упражняването, се възхищават на това. Има опасни взаимовръзки между натрапчивите упражнения и хранителните разстройства;  много проучвания показват, че повече от 90% от жените, които имат булимия нервоза (склонност към преяждане с прочистване), тренират прекомерно, за да компенсират прекомерното хранене. По-младите хора, които упорито спортуват, често също са по-склонни да имат по-голяма неудовлетвореност от живота си, по-ограничаващи диети и понижено самочувствие /представа за собственото тяло.

Пристрастяването към упражненията е по-сложно, тъй като често е „сива зона“; това, което може да бъде подходящо ниво на упражняване за един човек, може да бъде вредно за друг. Например ако необходимостта от упражняване е пречка за способността ви да провеждате ежедневни дейности като работа, грижа за семейство или посещаване на училище, това е добър показател, че може да страдате от пристрастяване към упражнения. Други знаци, които трябва да знаете, са следните:

 • Изпитвате чувство на вина или срам, когато сте пропуснали рутинни упражнения.
 • Продължавате да се упражнявате дори когато се чувствате зле, уморени или сте с наранявания.
 • Страдате от наранявания в резултат на прекомерна физическа активност или неадекватна почивка.
 • Усещате летаргия или умора.
 • За жените: загуба на редовни менструални цикли.
 • Избягване на социални взаимоотношения или ангажименти за работа.

Натрапчивото упражняване може да бъде в ущърб на вашето физическо и емоционално здраве, както и на вашите взаимоотношения и социални взаимодействия. Издигането на упражненията над други приоритети в живота ви може бързо да се превърне в опасна мания, което на свой ред прави тренировката вредна, а не полезна част от живота ви.

Тренирането и участието във физически дейности, на които да се радвате, трябва да се извършва от любов и уважение към вашето тяло, а не заради омраза или наказание. Когато се включват като част от балансиран начин на живот, упражненията могат да играят важна роля за поддържане на здравето и спокойствието на духа.

ПРЕКОМЕРНО УПРАЖНЯВАНЕ