You are currently viewing Преодолейте липсата на осведоменост: Открийте защо и какво ядете

Изчаквате ли да почувствате болка в стомаха, преди да запалите скарата и да приготвите вечеря? Обръщате ли се към храната като механизъм за справяне, когато се чувствате емоционално претоварени? Кара ли ви шоколадова торта или парче пица да се чувствате щастливи и сякаш сте на върха на света?
Самосъзнанието е от решаващо значение за здравословното хранене и начин на живот, особено когато става въпрос за това какво ядете и защо го ядете. В тази публикация ще обсъдим три различни вида хранене (за удоволствие, емоционално и дисфункционално) и как да преодолеем всеки от тях.

Хранене за удоволствие

Според Harvard Health яденето за удоволствие понякога се нарича „хедонично хранене“. Този тип хранене възниква, когато жадувате за определена храна, защото ви кара да се „чувствате добре“, както физически, така и емоционално. Храненето с удоволствие е по-скоро психологическо, отколкото физическо.
Удоволствието от храненето ще дойде от хранителни задействания и често вашите „виновни удоволствия“ са нездравословни храни като сладолед или пица. Докато ядете това, което желаете, тялото ви ще освободи хормона на глада, наречен грелин. Освобождаването на грелин казва на тялото ви, че все още сте гладни, въпреки че стомахът ви се пълни бързо.
Любимите ви храни също ще активират системата за възнаграждение на мозъка ви, точно както правят лекарствата, принуждавайки освобождаването на хормони за добро настроение, които повишават настроението ви. Научавате се да обичате това „високо“ чувство и се обръщате към храната винаги, когато искате да се почувствате страхотно.
Ясните индикатори, че ядете за удоволствие са: Ядете нездравословни храни, ядете в излишък, чувствате се добре след това и имате апетит.

Емоционално хранене

Всички се сблъскваме със силни емоции в живота, независимо дали са положителни или отрицателни. Много хора се справят с екстремни емоции чрез здрави механизми за справяне като упражнения, четене, изкуство или музика. Но според клиниката Mayo не е необичайно да се обърнете към храната за същите тези ползи.

Ето как работи.

Случва се нещо стресиращо или емоционално, като например стрес в работата, предстоящ развод, безработица или дори предстоящата ви сватба. Храната винаги е била до вас, когато хората не са били, така че поръчвате любимата си храна (пица, сладолед, бургери и т.н.). Започвате да ядете, за да запълните празнотата, и продължавате да се храните добре, след като се наситите.
За да разберете дали ядете по емоционални причини, помислете какво се случва точно преди да преядете. Чувствате ли се отегчени, тъжни, самотни или ядосани? Ако е така, може би използвате храната, за да се справите с емоциите си.

Дисфункционално хранене

Дисфункционалното хранене ще нанесе най-голямо влияние върху вашето физическо и емоционално здраве. Вместо да ядете, когато сте гладни, моделът ви на хранене става малко по-нестабилен. Понякога преминавате от 12 до 48 часа без никакъв вид храна (гладуване). Друг път консумирате ястия, които съдържат хиляди калории на едно ядене.
Няма последователност във вашата диета или модели на хранене.
Повечето случаи на дисфункционално хранене ще възникнат при тези, които имат основни хранителни разстройства. Например, може да сте на 24-часово гладуване, защото вярвате, че това ще ви помогне бързо да отслабнете и да постигнете „идеалната“ си фигура. Въпреки това преяждането не е необичайно, ако сте нефункционално хранещ се, тъй като все още може да се борите с апетита и хранителните задействания.
Жизненоважният признак, че храненето ви е нефункционално, е дали винаги сте в една или друга крайност, независимо дали гладувате с дни или ядете големи количества храна.

Последни мисли

След като вече знаете защо ядете това, което ядете, време е да направите нещо по въпроса с тези нездравословни диетични модели.
Най-важното е да дадете време на тялото и ума си да се приспособят към новите ви хранителни навици – заменете нездравословните навици един по един.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

За да не пропускате публикациите ни, харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Преодолейте липсата на осведоменост: Открийте защо и какво ядете