You are currently viewing ПРИСТРАСТЕНОСТИ И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

От Bronwen

Пристрастията и предразсъдъците са широко разпространени в света на хранителните разстройства, от предубежденията на семейството и приятелите до клиницистите. Медиите днес са пълни с послания срещу затлъстяването, съвети и идеи за диети и фотошопирани изображения. Тези съобщения започват да се филтрират в подсъзнанието ни от много ранна възраст, така че докато сме в ранните си години на училище като деца вече свързваме мазнините с лоши и мързеливи, слабите с добри и здрави. Ако чуем за хранителни разстройства в медиите, това често е свързано с анорексия нервоза и често е свързано с това как медиите карат момичетата да искат да изглеждат като модели. Създават се фалшиви идеи: че само момичетата страдат от хранителни разстройства, че единственото хранително разстройство е анорексия, че това е разстройство на
суетата. Разбира се, нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Дъщеря ми беше диагностицирана с анорексия нервоза през 2010 г. Беше на 13 и половина. Бях я наблюдавала как се променя от момиче, което беше високо и здраво сложено, до много слабо и средно високо дете в продължение на няколко години без притеснение. Не знаех за пропуснатите хранения и нередовното хранене, довели до това. Въпреки че никога не е била с наднормено тегло, аз бях попаднала в капана на мисленето, че по-слабото е по-добре, така че когато тя започна редовно да тича и избягваше мазните храни, аз все още не проявявах притеснение. Едва когато някой ми посочи, че е отслабнала, изведнъж розовите очила бяха свалени и разбрах какво не е наред. Бях загрижен за нейното настроение. Изглеждаше депресирана и притеснена от училище. Никога не ми е хрумвало, че може би тези неща са свързани, докато не стана твърде късно.
Никога не ми е хрумвало, че дъщеря ми ще получи хранително разстройство. Бях внимателен да не превърна храната нито в наказание, нито в награда. Основните ястия ядяхме заедно. Хранеше се здравословно, с лакомства от време на време. Не сме наблягали на тегло или външен вид вкъщи. Дъщеря ми никога не е била жертва на тормоз. Тя имаше добри приятелски групи.

Когато тези мои розови очила бяха свалени, дъщеря ми беше на ръба да се потопи в бездната. След два месеца тя щеше бъде приета в болница на прага на смъртта. Отново собствените ми предразсъдъци ме убедиха, че тя може да бъде далеч от това. Смятах че само като й казах, че трябва да спре да отслабва, моето преди много послушно дете можеше да усвои това. Тя щеше да ме слуша, когато й казах, че трябва да яде повече. Тъй като нещата бързо излязоха извън контрол,
ние се сблъскахме и с медицинската система, пълна със собствените си предразсъдъци.

Първият лекар, при когото отидохме, се съгласи, че дъщеря ми има хранително разстройство. Тя не изглеждаше прекалено загрижена, затова и аз се успокоих.
Когато ни насочиха към психолог и диетолог, приех, че това е рутинно и обичайно лечение. Предполагах, че лечението обикновено е успешно, че е лесно достъпно.
Не знаех, че възстановяването на хранителните разстройства отнема много време. Това, което открих, е плашещо:
Хранителните разстройства не са редки заболявания. Те имат висока свързана заболеваемост и смъртност. Няма едно лечение, което да работи за всички.
Достъпът до ефективно лечение е труден по целия свят. Открих, че някои хора имат достъп до страхотно лечение, докато други нямат достъп до същото лечение поради мястото, където живеят, или имат грешно тегло, или нямат достатъчно пари. Здравните системи са организирани, без да признават необходимостта от бързо и ефективно лечение. Семействата и пациентите често трябва да се борят с предразсъдъците на системата, за да получат лечението, което заслужават.
След това, когато стигнат до лечение, те трябва да преодолеят повече предразсъдъци.

И така, какви са предразсъдъците на лечението?

Теглото не определя дали имате тежко хранително разстройство, нито определя поведението, свързано с това хранително разстройство.
Много пъти съм чувал за хора, на които е отказано лечение, защото техният ИТМ е твърде висок. Без значение прочистването, бързата загуба на тегло, самонараняването и мислите за самоубийство.
Да имаш хранително разстройство не е избор. Хранителните разстройства често са контраинтуитивни. Опитите да се възстановите от хранително разстройство често насърчават силна тревожност. Това безпокойство може да накара хората да лъжат, да проявяват насилие и да действат по начини, които обикновено не биха направили. Това, че някой изглежда да се съпротивлява на лечението, не означава, че не иска лечение, може просто да означава, че е ужасен.
Някои хора, които имат хранително разстройство са имали трудно възпитание и детство. Забавянето на лечението на нарушеното хранене може да струва животи, докато терапевтът прекарва време в търсене на първопричината. Същото важи и за тези доставчици на лечение, които вярват, че някой ще се възстанови, ако само може да намери Бог, не виждайки човека като цяло. Хората с хранителни разстройства, разбира се, могат да имат и друго медицинско състояние. Никога не приемайте просто, че даден симптом е свързан с разстройството. Много пациенти
съобщават, че сигналите започват в момента, в който се спомене тяхното хранително разстройство.
Възстановяването на теглото е равно на възстановяване от хранителното разстройство. По-лошото от това е, че се смята, че постигането на минимално нормално тегло е равно на възстановяване. Хората по природа са с всякакви форми и размери. Клиницистите изглежда са толкова уплашени от епидемията от затлъстяване, колкото и медиите. По някаква причина много клиницисти изглежда смятат, че определянето на целеви тегла в най-ниския край на диапазона на здравословно тегло е най-доброто. Забравят, че всеки индивид е различен.
Насърчаването на хората да поддържат тегло, което е нереалистично за отделните клиницисти, може да поддържа хранителното разстройство.
Резистентността към лечението е често срещана: отказ от лечение въз основа на резистентност. Представете си, че не сте яли от дни, защото вашите анорексични мисли ви казват да не го правите. Вие сте слаби, замаяни, чувствате се отпаднали; вероятно сте жадни, защото не сте пили течности. Били сте отведени в спешното отделение от вашето семейство, защото те са загрижени. Приемат ви в болницата, защото сте физически компрометирани. Тогава някой ви казва: „Искате ли нещо за ядене?“ Ако имате анорексия нервоза, ще кажете не. Няма значение колко гладен се чувствате, колко болен сте наистина. Мислите, крещящи в главата ви, ще ви попречат да кажете „да“. Така че не се дава или насърчава храна. Това е като да не използвате инсулин за диабет, защото детето се страхува от иглата.
Резистентността към лечението е често срещана при хранителните разстройства.
Дъщеря ми е преживяла всеки един от тези предразсъдъци по време на пътуването си с анорексия. Медицинските сестри в болницата, които се отнасяха с нея като с непослушно своенравно дете поради страданието, свързано с захранването. Психологът, който търсеше някакъв проблем от детството, който причиняваше крайната депресия. Педиатричният регистратор, който не можа да види, че въпреки че ИТМ на дъщеря ми вече е нормален, нейният отказ да яде я излага на сериозен риск. Страхът на педиатъра да допусне теглото й да надхвърли 50-ия центил за височина. Ревматологът, който предположи, че силните й болки в ставите са свързани с някакъв тревожен проблем.

Дъщеря ми е била обект на моите собствени предубеждения за това какво е и как изглежда хранителното разстройство, както и на тези на нейните приятели, учители, други членове на семейството и познати. Научих от нея това, което не трябваше да изпитвам. Като цяло трябва да спрем предразсъдъците срещу теглото и хранителните разстройства, в крайна сметка това само влошава нещата.


Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/prejudice-and-eating-disorders/

ПРИСТРАСТЕНОСТИ И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА