You are currently viewing ПЪТ КЪМ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО: НЕКА ВАШИТЕ ЦЕННОСТИ СА РЪКОВОДСТВОТО

Тази статия, провокираща мисли, написана от членове на Възстановяване от зависимости и Ръководството на Комитета в Центъра за възстановяване на храненето, очертава трудностите при управление на емоционалната болка, особено при възстановяване от хранителните разстройства и как следването на нашите ценности могат да помогнат в процеса.

Не е рядкост, когато се опитвате да се освободите от натрапчив навик или пристрастяване, да го замените по невнимание с друго натрапчиво поведение: „това е човешката природа да се опитаме да управляваме и контролираме емоционалната болка, която неизбежно ще се появи.” Някой може да замени поведението си при разстройство на храненето с, да речем, навик за пазаруване или може би ще започне да прекарва повече време онлайн. Това може да важи и за физическата болка. Ако имате главоболие, вземате медикамент, за да контролирате болката, за да можете да продължите да работите върху някой голям училищен проект или друга важна работна презентация.

Е, авторите питат: „ако се освободим от болката и се придвижим към неща, които ни интересуват и това работи във физическата сфера, то също би трябвало да действа и в емоционалната област, нали?” Просто решавате да се отървете от безпокойството, самотата и съжалението и да продължите? Не точно. “Когато ние прилагаме същата стратегия за емоционална болка, тя има тенденция да създава повече страдание.”

Голям проблем е, че винаги търсим бързи корекции за емоционалната болка, мислейки, че ако просто успеем да намерим начин за временно овладяване на болката, можем да инвестираме в други неща в живота, които ценим –  „ако просто имаме добри оценки или направим футболен екип или постигнем отличия в нашата кариера, можем да избегнем болезнените чувства на съжаление, неадекватност и срам”. И тогава тя ескалира, докато ние си мислим, че „трябва да станем валедикториан или НАЙ-ДОБРИЯТ футболист, или да получим НАЙ-ПОСЛЕДНАТА промоция” и едва тогава най-накрая ще бъдем свободни от болката. И тогава „когато бягството от болката не работи дългосрочно, ние сме склонни да започнем да увеличаваме залога.

Ако насърчаването няма да поправи тази емоционална болка, може би храната или може би усилията на волята или може би някои вещества ще го направят”. И те го правят. Но е все още само временно. И какъв е отговорът? Авторите смятат, че „възстановяването се засилва, когато индивидите се фокусират върху създаването на живот, ръководен от своите ценности ”–  когато се фокусират върху това, за което те имат страст, и за нещата, които правят живота им по-богат и по-смислен. След това възстановяването става за „живот, към който имате страст, да се свързвате изцяло с автентичното си аз и вашите взаимоотношения –  дори и в средата на понякога болезнени емоции.”

Стратегията, която практикуват в Центъра за възстановяване на хранене, е да „идентифицират различни форми на емоционално избягване, които ни задържат” (пазаруване, хазарт и т.н.) и след това да помогнат на хората да намерят други начини да управляват емоционалната си болка и да се научат да се свързват с неща, които правят възстановяването им по-смислено. Чрез идентифициране „как да се движим в насочена към ценности посока, дори ако това означава да присъствате с някаква емоционална болка в процеса … ние се освобождаваме от постоянния стремеж да избегнем болезнените емоции и свързване с онези неща, които наистина ни интересуват.”

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –

https://www.eatingrecoverycenter.com/blog/september-2018/finding-recovery-let-your-values-guide-you

  • Ако сте родители, учители, педагози, социолози и работите с деца, подрастващи или юноши и ако желаете да бъдете в помощ в посока на нормално хранене, можете да бъдете обучени онлайн в Обучение „Базово консултиране при хранителни нарушения” – анорексия, булимия, безконтролно преяждане.

 Вижте повече тук!

Сублиминалните аудиоалбуми с утвърждения ни помагат за няколко минути дневно, без да отнемат време – бързо, лесно и ефективно да допринесат за трайни промени в мисленето, емоциите, поведението и в навиците във всичките шест аспекта на УНИКАЛ Модела ни – духовен, интелектуален, социален, професионален, емоционален и физически аспекти.

Имате ли нужда от допълнителна подсъзнателна подкрепа в посока на интегриране или разширяване на комуникацията в семейството или със засегнат от хранително нарушение? Необходима ли ви е помощ да чувствате увереност в решенията си? Научете как с нашите аудиопомощници в

Категория: ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Помогнете на децата или учениците си да развият умствената си сила – да станат по-фокусирани и креативни; да учат, четат и да помнят по-бързо; да подобрят концентрацията си и да решават проблемите по-лесно? Научете как с нашите Аудиопомощници

на линка:УМ И ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ

Готови ли сте да подобрите мотивацията си и да постигнете финансовите и професионалните си цели – да станете по-решителни и организирани; да придобиете лидерски умения и да излъчвате харизма? Научете как с „Аудиопомощниците към вашето здраве и мечти” в

Категория:  ФИНАНСИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН УСПЕХ

А ако имате нужда от допълнителна подсъзнателна подкрепа в посока на интегриране или разширяване на духовния аспект в живота си, можете да научите за нашитеАудио помощници за здраве и успех“ на линка:

Категория: ДУХОВНО И ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

ПЪТ КЪМ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО: НЕКА ВАШИТЕ ЦЕННОСТИ СА РЪКОВОДСТВОТО