You are currently viewing ПЪТ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕ: ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ СТРАДАНИЕТО СИ

В тази полезна статия Ники Роло, доктор на медицинските науки, лицензиран брачен и семеен терапевт, обсъжда как, въпреки изобилието от лесно достъпни и „бързи поправки“ за нашите страдания, най-добрият начин за заздравяване на дълбоките ни емоционални рани е чрез използването на състраданието към себе си.

Постоянно сме бомбардирани с реклами, предлагащи бързи корекции за постигане на здраве, изцеление и щастие. Независимо дали сърфираме във Facebook или прелистваме списание, не е възможно да се избегнат „удари със съобщения в статия или реклама, които ни карат да сравняваме собствената си стойност и благополучие със стандартния комплект, представен пред нас от неизвестни хора“твърди д-р Роло. И всички изведнъж се усещаме неудобно, чувстваме срам и се принуждаваме да купуваме това, което съобщението продава.

Правим това, признава д-р Роло, защото „всички искаме изцеление от нашето страдание”.   Тя цитира търсене в Google за „изцеление“, което води до предлагане на резултати от различни сайтове, предлагащи от 5 до 10 съвета за изцеление, за 15 дни или 30 дни – или дори за 5 минути или по-малко. Въпреки че някои от методите може да имат заслуги, изцелението е „съзнателно и умишлено пътуване… дълбок процес на вътрешна работа”, който отнема време. Тя обяснява, че при хората с хранителни разстройства болката често се проявява като срам и затова е важно да се разграничи срамът от вината. Докато вината е чувство, което произтича от това да правиш нещо лошо, срамът е чувството, че притежаваш нещо лошо – „дълбоко смущение и унижение, свързани с това да се чувствате неадекватни в собствената си същност”.

И така, как можем да се излекуваме? Роло идентифицира решението като състрадание към себе си. Тя цитира изследователката Кристен Неф, която в книгата си „Съчувствието към себе си:  Доказаната сила да бъдеш добър към себе си“, определя самосъстраданието като „отношение на доброта и приемане на личните си страдания и разочарования”.   Д-р Роло разяснява, че самосъстраданието включва и желание за предприемане на действия за облекчаване на този дистрес, подчертавайки че „се изисква голяма смелост. Трябва да сме доста преднамерени, да станем любопитни за нашите чувства и да разширим добротата към себе си”. Тя продължава, като подчертава трите основни компонента на самосъстраданието, дефинирано от Неф, и тъй като изцелението е „процес, в който трябва да участваме, а не нещо, което да ни се направи отвън“, очертава стъпки за действие, които са свързани с всеки от тях:

1. Доброта към себе си: предлагайки на себе си разбиране вместо наказание. Етап на действие: Ако започнете да чувствате самокритични мисли, д-р Роло съветва да реагирате като си казвате: „Разбираемо е, че днес се почувствах ужасно защото … ” По същество, вместо да пренебрегвате болката си, обърнете се към страданието си, признайте го и го приемете”.

 2. Общочовешко е: признаване, че всеки страда. Етап на действие: „Идете при някого и изпийте чаша чай, разходете се, поговорете и слушайте“- предлага д-р Роло. Свържете се с други, за да подсилите убеждението, че не сте сами в страданието си.

3. Самоосъзнаване: балансирано осъзнаване на нашия опит в живота. Стъпка на действие: Д-р Роло препоръчва просто да седнете и да дишате, фокусирайки се върху пламъка на запалена свещ или върху неутрална част от тялото, като например левия палец на крака ви. Самоосъзнаването „ни казва да бъдем в несъществено и отворено състояние на ума ни, на нашия опит“ и „ни позволява да разширим капацитета си за насочване към нашите страдания и посрещане на това с доброта и самосъстрадание“, обяснява д-р Роло.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук:

https://centerforchange.com/a-path-of-healing-turning-toward-suffering

И ако се питате как да се храните, ако не сте на диета или ако спрете каквито и лишения да спазвате, то има начин на хранене, който е доказан с повече от 100 научни изследвания и не включва никакви лишениятова е Подходът Интуитивно Хранене.

Как да обучите вашите клиенти, курсисти, ученици, деца и близки, на разположение е Обучение Консултиране в подхода Интуитивно хранене”.  Вижте повече тук!

Започнете да се харесвате и се научете как да станете по-уверени; освободете се от страха си от провал и от отхвърляне и започнете да преоткривате себе си – и да разчитате на себе си, с достъп до вътрешната си сила! Научете как с „Аудио помощниците към вашето здраве и мечти” на линка: УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ

А ако имате нужда от допълнителна подсъзнателна подкрепа в посока на интегриране или разширяване на духовния аспект в живота си, можете да научите за нашите Аудио помощници за здраве и успех на линка:

Категория: ДУХОВНО И ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Помогнете на децата или учениците си да развият умствената си сила – да станат по-фокусирани и креативни; да учат, четат и да помнят по-бързо; да подобрят концентрацията си и да решават проблемите по-лесно? Научете как с нашите „Аудиопомощници” на линка:  УМ И ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ

ПЪТ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕ: ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ СТРАДАНИЕТО СИ