You are currently viewing Работи ли интуитивното хранене за всички?

Интуитивното хранене е недиетичен подход към здравословни хранителни навици, главно чрез привеждане в съответствие с вашите вътрешни сигнали. Научавате се да разпознавате сигналите за глад и ситост, като същевременно можете да ядете храна, която ви засища.

„Не е за загуба на тегло или промяна на външния ви вид или форма. Това е за изцеление на връзката ви с храната и тялото.“ – Мариса Майкъл

Звучи като идеална програма за следване – без ограничения, но постигане на по-здравословно благополучие. Мнозина се кълнат, че това е единственото нещо, което им е помогнало да променят нездравословните си хранителни навици.
Може би обаче четете тази статия, за да разберете защо този подход не работи за вас. Не е ли ефективно? Не е ли правилно за вас? Не е задължително. Така че защо не работи за вас?
Ето няколко възможни причини:
Не работи, защото си мислите, че е бюфет с всичко, което можете да ядете
Въпреки че интуитивното хранене ви позволява да ядете всякаква храна, която искате, това не означава, че трябва да ядете всичко, което ви харесва и да прекалявате. Ако ядете почти всичко, което ви се прияде, разбира се, това би било лошо за здравето ви, така че интуитивното хранене определено няма да ви свърши работа.
Интуитивното хранене надхвърля възможността да ядете всяка храна, която може да ви засити. Той следва десет принципа, които да ръководят вашето хранително поведение и избор на храна умствено, емоционално и физически.
Тези принципи включват:

  • Неспазването на диетични правила, те са нещо от миналото.
  • Уважаване на вашето тяло.
  • Да се наслаждавате на храната си и да премахнете чувството за вина от яденето на определени храни.
  • Спортувайте, защото ви е забавно да го правите.
  • Справяне с емоциите си по здравословни начини.

Не работи, защото сте фокусирани върху загубата на тегло

Ако очаквате да отслабнете чрез тази практика – това не е диетична програма за отслабване, така че свалянето на няколко килограма не трябва да бъде вашата цел, нито показател дали интуитивното хранене работи. Вместо това интуитивното хранене ви учи да приемете, че всички тела са различни. Предлагат се в различни форми и размери. Когато започнете да практикувате интуитивно хранене, може да отслабнете, да напълнеете или да останете същите. С течение на времето тялото ви ще се адаптира към зададеното тегло – правилната форма и размер според нуждите на тялото ви.

Не работи, защото не сте открили сигналите си за глад и ситост

Може да сте били на диета толкова дълго, че да сте загубили връзка с вътрешните си сигнали за глад и ситост. Не можете да ги върнете веднага. Отнема време. Като повечето неща, които си струва да имате, резултатите от интуитивното хранене не се случват за една нощ.
Ако го правите от няколко седмици, вероятно няма да забележите голяма разлика, но е твърде рано да кажете, че интуитивното хранене не работи за вас. Може да не почувствате резултати от три месеца до една година, особено ако сте били на диета хронично. Важно е да бъдете търпеливи и да се придържате към десетте принципа на интуитивното хранене, а не само към няколко, които харесвате.

Не работи за вас, защото все още се ограничавате по някои начини

Един от ключовите принципи на интуитивното хранене е да излекувате връзката си с храната. Това означава да си позволите да ядете храни, за които сте смятали, че са забранени от диетата ви завинаги, но винаги сте обичали да ги ядете.
Ако все още се придържате към някакви диетични правила, интуитивното хранене няма да работи за вас. Трябва да пренастроите мисленето си и да се откажете от ограниченията. В противен случай невъзможността да ядете храна, за която жадувате, може да доведе до преяждане, което е нездравословен хранителен навик.
Когато си позволите да се наслаждавате на храната, която харесвате, с течение на времето те ще загубят този „специален“ етикет за вас и ще можете да регулирате приема на храна.

В обобщение

Интуитивното хранене е по същество обратното на диетата. Основните цели са да ви помогнат да се свържете с вътрешните си знаци, да се храните адекватно и да подобрите здравето и благосъстоянието си холистично.
Въпреки това, може да не е за всеки, особено ако целта ви е да намалите теглото си. Може също така да почувствате, че това не работи за вас, ако все още не сте намерили своите сигнали за глад и ситост. Това може да се случи, особено ако сте били на хронична диета от дълго време, но не губете надежда!
Имайте търпение и знайте, че интуитивното хранене ви помага да подобрите хранителните си навици и поведение. Освен това запомнете принципите на интуитивното хранене и се придържайте към тях!

Повече за Интуитивното Хранене може да научите ТУК

Работи ли интуитивното хранене за всички?