You are currently viewing Разлика между интуитивното хранене и осъзнатото хранене

Ако сте чували за интуитивно хранене или осъзнато хранене, може да си помислите, че са подобни. Те със сигурност се припокриват в области, но има разлики.
Хранителните ни навици често се влияят от психическото ни състояние. Може да сте забелязали, когато сте тъжни или стресирани, че искате да ядете определени храни, които ви носят утеха. За съжаление, това не винаги е здравословно. Тук и двата недиетични подхода могат да бъдат полезни.
Нека да разгледаме разликата между интуитивното хранене и осъзнатото хранене и как те могат да работят заедно.

Съзнателно хранене

Съзнателното хранене е свързано с включването на практиката на внимателност във вашите хранителни навици. Това означава умишлено да сте наясно с момента и да намалите разсейването. Внимаването ви пречи да ядете на автопилот, което може да доведе до преяждане. При осъзнатото хранене вие се фокусирате върху храната си, а не върху това, което се случва около вас. Вие ядете бавно и внимавате какво ядете и използвате всичките си сетива, за да се насладите на храната си.
Забелязвате кога сте гладни и кога сте се наситили. Вие се наслаждавате на вкуса и структурата на храната си и дъвчете храната си бавно и старателно. Внимателното хранене ви позволява да разпознавате храните, които харесвате и не харесвате, без да ги осъждате. Помага ви да разберете мотивацията си за хранене, независимо дали сте отегчени, стресирани или гладни.
Установено е, че освен приятна и засищаща храна, внимателното хранене носи и няколко предимства. Помага на хората да коригират лошото си хранително поведение и да отслабнат.
Вниманието се фокусира върху четири ключови основи – ум, тяло, чувства и мисли – и те са това, което влияе върху вашите хранителни навици.

Интуитивно хранене

Интуитивното хранене е по-широко понятие от осъзнатото хранене. Той включва внимателност в практиката, но надхвърля вниманието и наслаждаването на това, което ядете.
Освен разпознаването на глада и ситостта, интуитивното хранене има и други принципи. Ето няколко, за да обясним как работи този подход.

👉🏼Вие отхвърляте манталитета на диетата, като се откажете от правилата на диетата, които ви пречат да ядете определени „нездравословни“ храни или ви карат да се чувствате виновни, когато наддавате на тегло или „се проваляте“, ако диетата не работи за вас.

👉🏼Вие се помирявате с храната, което ви позволява да ядете всяка храна, която искате, без да се притеснявате дали е една от онези „забранени“ храни.

👉🏼Пренебрегвате вътрешния си критик и не слушате какво казват другите хора за избора ви на храна.

👉🏼Намирате начини да се справите с емоциите си, а не просто да посягате към комфортните си храни, когато се чувствате стресирани. Научавате се да намирате други начини да управлявате емоциите си.

👉🏼Осигурявате основните нужди на тялото си, поддържате го удобно и се отнасяте към него с достойнството, което заслужава. Научавате се да обичате тялото си.

👉🏼Правите физическите упражнения или дейности, които ви харесват.

👉🏼 Почитате здравето си с щадящо хранене. Постоянното хранене на здравословни храни и осигуряването на адекватно хранене на тялото ви е начин да бъдете по-здрави.

Интуитивното хранене ви учи да се свързвате със сигналите на тялото си и да се храните въз основа на това, от което се нуждае тялото ви, а не това, което диетична програма ви казва, че трябва да ядете или избягвате. Научавате се да зачитате глада си и да ядете достатъчно храна, за да ви даде енергия, и се научавате да разпознавате кога сте се наситили и че е време да спрете да ядете.
Важно е да се отбележи, че интуитивното хранене не е диетична програма. Вашата основна цел на интуитивното хранене не трябва да бъде да отслабнете, а да се научите да сте в синхрон с естествените вътрешни сигнали на тялото си и да развиете здравословни хранителни навици.

Съзнателно хранене и интуитивно хранене заедно

Можете да практикувате съзнателно хранене дори без да практикувате интуитивно хранене. Въпреки това, интуитивното хранене не би било пълно без практикуване на внимание.
И двата подхода не са диети за отслабване, въпреки че може да мислите, че сте открили план за управление на теглото, който е напълно различен от всичко, което някога сте виждали преди. Всичко това, защото развивате по-добри взаимоотношения с храната.
Вниманието и интуитивното хранене са инструменти, които можете да използвате, за да постигнете здравословни цели – благополучие, физически, емоционално и психически. Те имат припокриващи се концепции, но имат и разлики. Можете да ги използвате заедно и да получите ползите за здравето, които предлагат, особено при развиването на по-здравословни хранителни навици.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

За да не пропускате публикациите ни, харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Разлика между интуитивното хранене и осъзнатото хранене