You are currently viewing Разлики в интуитивното и осъзнато хранене – ще работи ли за всички?

Здравейте,
Днес ще ви представим темата за Разликите между интуитивното и осъзнато хранене. Въпреки че практикувате внимателност, когато приемате принципите на интуитивното хранене, това не е същото като осъзнатото хранене. И съзнателното, и интуитивното хранене са недиетични подходи към здравето и въпреки че имат това общо, все още има някои важни разлики.

Какво представлява планът за внимателно хранене?

Това е основно за внасяне на преднамереност и осъзнатост в това как се храните. Така че, не се съсредоточавате върху диета, а по-скоро избягвате да ядете по грешни причини, като емоционално хранене или ядене от скука. Освен това е фокусиран върху присъствието в процеса на хранене, грижата за дъвчене и наслаждаването на храната ви.

Внимателното хранене също ще се съсредоточи върху това да ядете само когато сте гладни и да спрете да ядете, когато сте сити. Също така става дума за разпознаване и признаване на храните, които ви харесват, а не за преценка дали са добри или лоши.

Доказано е, че този тип хранене, когато го превърнете в ежедневен навик, помага при загуба на тегло и също така е полезно за установяване на по-здравословни хранителни навици, както и за по-добра връзка с храната.

Подходът на внимателност към храненето се върти около четири важни основи, които са вашият ум, тяло, чувства и мисли и как те влияят върху хранителните навици на човека.

Каква е разликата с интуитивното хранене?

Интуитивното хранене включва повече, въпреки че насърчава практикуването на внимателност около вашите хранителни навици. Може да се каже, че интуитивното хранене е по-дълбоко, защото става въпрос за нещо повече от това да се наслаждавате на храната си и преживяването от храненето.

Има акцент върху промяната на начина на мислене на диетата, който толкова много от нас са възприели толкова дълго време, вместо това ви насърчава да сте в по-голяма връзка с това, от което тялото ви се нуждае и иска, и да правите това без осъждане.

Интуитивният подход към храненето насърчава по-положителен образ на себе си около вашето тяло и ви насърчава да намерите други начини да се справите с негативните емоции, различни от хранене или самоосъждане.

Има и признателност за установяване на връзка с вашето тяло и осигуряване на това, от което се нуждае за добро здраве, независимо дали става дума за избор на здравословна храна или чрез редовни упражнения.

Повече информация относно разликите между интуитивния план за хранене в сравнение с плана за внимателно хранене може да намерите в блога ни за превенция на Хранителни Нарушения.

Ще работи ли интуитивното хранене за всички?

Отговорът на този въпрос наистина зависи от различните индивиди и техните индивидуални обстоятелства.

Какви биха били вашите критерии за решаване дали този хранителен план работи или не?

Ако се чудите дали може да ви помогне да имате по-здравословно мислене както към образа на собственото си тяло, така и към връзката си с храната, тогава много вероятно ще работи.

Ако сте по-загрижени за загуба на тегло, тогава може да започнете по грешен начин. Може ли да ви помогне да отслабнете? Определено, но наистина не е предназначен да бъде план за отслабване.

Отслабването зависи от различни фактори, включително какви неща ви карат да носите допълнително тегло. Може също да е от значение колко допълнително тегло носите.

Има някои често срещани причини, поради които хората не виждат резултатите, които биха искали да видят, и те включват следното:

Възможността да ядете каквото искате може да звучи страхотно, но ако използвате това като извинение за редовно прекаляване, тогава интуитивният план за хранене със сигурност няма да работи за отслабване.

Да се отдадете прекалено много означава, че ще пренебрегнете други принципи, които са от решаващо значение за успеха, и няма да следвате целия интуитивен план за хранене.

Основният фокус на този стил на хранене и живот е как това е промяна в начина на живот, фокусирана върху превръщането на доброто здраве във ваша основна цел. Насърчава ви да постигнете по-тясна връзка с сигналите на тялото си.

Това не е програма, при която бързо ще започнете да губите килограми, въпреки че някои хора може да имат различни резултати.

Интуитивното хранене е начин за почитане на вашето тяло и възприемане на положителен подход към изграждането на самочувствие и неосъждащо отношение към себе си и връзката ви с храната и постигане на по-добро здраве.

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК! и ТУК!

Разлики в интуитивното и осъзнато хранене – ще работи ли за всички?