You are currently viewing РЕЦИДИВЪТ НА ХРАНИТЕЛНОТО РАЗСТРОЙСТВО Е ЧЕСТО СРЕЩАН – ЕДНА ПЕРСПЕКТИВА ПРЕД ТЕРАПЕВТА

В тази важна статия, доктор Анджела Пико Дерик, обсъжда как да помогнете, идентифицирате и приемете рецидива на любимия си човек, който е в процес на възстановяване от хранително разстройство.

„Много семейства познават фрустрацията да обичаш някого при възстановяване от хранително разстройство“, отбелязва Дерик. Много хора окичват любимия си човек със „завинаги излекуван след терапия и с интензивна надежда за пълно и трайно възстановяване“ и „не са подготвени за възможността на рецидив.” За съжаление „те са още по-изненадани, разстроени и объркани, когато се случи рецидив.” Рецидивът не е рядкост. Когато това се случи, последствията са когнитивни, емоционални, социални, финансови и физически/медицински. „Надеждата и мотивацията за възстановяване може да намалеят; отказът, че възстановяването е възможно, може да се появи.“

Ето защо е важно да помогнете на любимия човек да предотврати или сведе до минимум рецидива. Въпреки че може да бъде трудно да се предвиди кой е уязвим към рецидив, едно нещо трябва да знаете – че колкото по-малко е възстановеното тегло при юношата, когато приключва лечение, толкова по-вероятно е да се повтори хранителното нарушение. Други фактори, които могат да направят някого по-податлив към рецидив включват: негативно отношение към собственото тяло; силно привличане към външния вид, към което човек е привързан; лоши социални взаимоотношения; по-бавен отговор на лечебните интервенции; ниска мотивация за възстановяване; по-чести мисли за разстройство на храненето и поведение за освобождаване от отговорност; и бързо отслабване след изписване.

След като вашият любим е у дома (след клинично или лечение в специализирано отделение на болница за лечение на хранителни нарушения), признаците на рецидив, които да търсите, включват пропускане на хранене или намаляване на размера на храната; елиминиране на групи храни; по-малка отвореност към обсъждане на възстановяването; нагласа „добре съм, не се тревожи за мен“; оправдания, за не се храни; промени в теглото; и избягване на времето за хранене с други. Също така има определени ситуации, които правят някой по-уязвим за рецидив, включително преходи, като начало или завършване на училище или колеж, преместване, работа или връзка; сключване на брак или развод; бременност; раждане; родителство; промени в теглото, свързани с физическото здраве, стареене или бременност; физическо нараняване или намалена подвижност; и травматични събития.

Най-добрият начин да помогнете за предотвратяване на рецидив е да бъдете подготвени. „Трябва да признаете риска и да се подготвите за възможността за рецидив”, казва Дерик. Когато пациентите си тръгнат след лечение, те трябва да имат „подробен персонализиран план за рецидив“, който да споделят с техните любимите хора, което включва „специфични фактори, които показват, че индивидът се бори и произтичащите от това действия, които ще бъдат предприети от индивида и от неговите близки.”

Също така е полезно да разберете различните нива на рецидив. Първо, има „отстъпление“, което може да се мисли като подхлъзване или като изолиран инцидент, при който дадено лице използва предишното поведение“, обяснява тя. В тези случаи е важно да се признае отстъплението и какво е допринесло за него и по същество да се научим от епизода как да се справим по различен начин в следващата ситуация. Второ, рецидивът официално е „по-дълъг епизод или период от време на симптоми, в които индивидът се бори да се върне по пътя си.“ Може да е време на реакция на стреса или преход и може да бъде адресирано „с увеличаване на подкрепата за индивида, като допълнителна среща с диетолога или терапевта или споделени вечери за една седмица.” И накрая, рецидив, който не може да бъде ограничен, може да се счита за срив и показва, че лицето може да се нуждае от „по-високо ниво на грижа (клинично или лечение в специализирано отделение на болница за лечение на хранителни нарушения), за да се управляват влошените симптоми с по-последователна подкрепа.” Зависи от тежестта на рецидива, необходими са различни интервенции.

„Изследванията показват, че по начина по който някой говори за отстъплението си, може да се направи разликата дали говори за поддържане на възстановяването или се насочва към рецидив“, казва Дерик. Може да има отрицателна и самокритична реакция… Знаем, че чувството за срам от поведението може да доведе някого да продължи да го използва, вместо да предотврати това повторение.“

Тя добавя, че по-полезен и фокусиран към възстановяването начин би бил: „Разочарован съм, че използвах поведение, когато се чувствах наистина ядосан. Иска ми се да бях по-добре подготвен за тази ситуация. Аз виждам какво трябва да направя по друг начин следващия път.“  Този начин на говорене изгражда самочувствие, помагайки на пациентите „да се ориентират към по-здравословни отношения със себе си, да са по-добри, прощаващи и в крайна сметка да им бъде полезно да се приведат в съответствие с техните цели – включително да останат фокусирани върху възстановяването.”

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –https://www.eatingrecoverycenter.com/blog/november-2019/eating-disorder-relapse

Ако искате да формирате навици да преодолявате безконтролното преяждане за вас и децата ви и храненето, заместващо чувствата и общуването, то се възползвайте от Онлайн обучението  „Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене”,    Вижте повече тук! 

А ако искате да се храните по-здравословно и да повишите своята активност; да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането; да подобрите представата за тялото си и да го обичате?Научете как с нашите Подсъзнателни албуми с позитивни утвърждения в този физически аспект и Категория:  ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!

РЕЦИДИВЪТ НА ХРАНИТЕЛНОТО РАЗСТРОЙСТВО Е ЧЕСТО СРЕЩАН – ЕДНА ПЕРСПЕКТИВА ПРЕД ТЕРАПЕВТА