You are currently viewing Самота и емоционално преяждане

Твърде често ядем, за да се справим с нездравословните емоции. Храната започва да се превръща във фокус на нашия социален живот и ние ядем, за да се чувстваме по-добре. За съжаление, никой никога не яде моркови и маруля зад емоцията си; това обикновено е нездравословна, вредна храна. Това може да доведе до преяждане, затлъстяване и всички многобройни усложнения на затлъстяването. Това също води до емоционални и понякога дори умствени проблеми като тежка депресия.
Някои хора избират да ядат, защото са самотни. Самотата и скуката могат да се настанят, когато не общуваме с другите и вярваме, че храната ще запълни празнотата, която чувстваме. Технически, храната наистина ни засища; обаче не ни изпълва по начина, по който бихме искали.
Вместо това се чувстваме физически претоварени, но все още емоционално самотни и тъжни накрая. Вместо да се чувстваме физически и емоционално по-добре, в крайна сметка ставаме с наднормено тегло и недоволни от външния си вид – и все още изолирани и самотни. Всъщност преяждането зад емоциите всъщност ни кара да се чувстваме по-зле, защото добавя вина и срам към вече емоционалното състояние.
Храната може да освободи в мозъка ендогенни хормони, наречени ендорфини. Ендорфините могат да ни дадат усещане за благополучие, което е подобно на усещането за благополучие, предизвикано от приема на определени лекарства, като наркотици и лекарства против тревожност. Проблемът е, че приливът на ендорфин, който изпитваме от храненето, не трае и трябва да продължим да ядем повече, за да се чувстваме по-добре. Превръща се в безкраен цикъл на хранене, получаване на ендорфини и желание за още, така че ядем отново. Същият точен цикъл се наблюдава при пристрастяването към наркотици и алкохол.

Справяне със самотата без храна

Самотата просто не ни се случва без собственото ни съгласие. Когато се чувствате самотни, вместо да бръкнете в хладилника или килера за храна, трябва да се свържете с други, които могат да помогнат за облекчаване на чувството на самота. Това може да означава да се обадите на приятел, за да говорите с него по телефона, да отидете да посетите някого в дома му или да направите малко ястие или кафе, за да поканите някого на гости.
Хората не винаги могат интуитивно да разберат, че сте самотни, освен ако не протегнете ръка и не им кажете. Никога не знаете какво може да се случи. Човекът, към когото се обръщате, също може да се чувства самотен и вие можете да помогнете и на двамата наведнъж.
Опитайте се да ядете поне с още един човек. Това прави храненето по-социално изживяване, в което можете да разпределите храненето с разговори и по-бавни хранителни навици. Социалното хранене ви помага да сте по-внимателни относно храненето си и ще направите по-здравословен избор на храна.

Така че, когато бръкнете във фризера за кофа сладолед, за да се справите със самотата, запитайте се дали има някой, на когото можете да се обадите, за да споделите сладоледа. Обадете им се и споделете чувствата си с човека. Ако не могат да дойдат веднага, определете дата или час, когато можете да се срещнете с тях и да споделите с тях сладолед или дори храна в ресторант. Може да е достатъчно, за да ви свърже с другия човек достатъчно дълго, за да се разсее желанието да се натъпчете със сладолед. Очакването да се срещнем с приятел или роднина, дори и да не е сега, може да ни помогне да се чувстваме по-малко самотни.

Храна и самота

За съжаление, когато сме самотни, сме склонни да правим грешен избор на храна. Ядем храни, които са твърде калорични, пълни със захар или сол. Ако трябва да ядете нещо, за да запълните самотно място в сърцето си, помислете дали да го направите със здравословни за сърцето храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
Избягвайте преработени храни от хранителния магазин, тъй като те съдържат консерванти, от които не се нуждаете. Опитайте се да изберете нещо, което не е готово – с други думи, нещо, което трябва да приготвите, за да ядете.
Хобито готвене може да облекчи чувствата на самота, така че можете да готвите, за да се почувствате по-добре както емоционално, така и физически. Не изпадайте в лоши хранителни навици само за да се справите с негативните чувства и решете да изберете храни, които ще ви засищат по по-здравословен начин.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

За да не пропускате публикациите ни, харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Самота и емоционално преяждане