You are currently viewing САМОУБИЙСТВО: КОГА Е ДОБРЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА ?

В тази статия Кати Бендел, лицензиран магистър социален работник, предлага потенциално животосъхраняваща информация за връзката между самоубийството и хранителните разстройства и какво да правите, ако мислите, че любим човек обмисля самоубийство.

Бендел започва, като признава, че въпреки че самоубийството не е лесна тема за обсъждане, особено ако говорите с някой, за когото смятате, че обмисля да посегне на собствения си живот “; изследванията показват, че да попиташ някой в ​​риск за самоубийство, не увеличава самоубийствените мисли. Всъщност, говоренето за самоубийство може да помогне за спасяването на нечий живот “.

Що се отнася до хранителните разстройства, тя цитира изследвания, показващи, че „процентите на смърт от самоубийство сред индивидите с хранителни разстройства са повишени в сравнение с общото население“. В САЩ от 15 до 24-годишните са изправени пред повишен риск от самоубийство и „това също е възрастова група, която е силно повлияна от хранителни разстройства.“

Бендел подчертава, че ако имате любим човек, който говори, че иска да умре или убие себе си, трябва да го вземете на сериозно. Други поведения с предупредителни знаци, които да търсите включват: изразяване на чувства на безнадеждност или на това, че няма причина да живее; изпитва непоносима болка; говори, че се чувства в капан; отдръпване от другите и спи прекалено много или изобщо не спи. И така, какво можете да направите, за да помогнете, ако имате любим човек, проявяващ тези поведения?

Вярвате или не, въпросът „Мислиш ли да се самоубиеш?“ е в горната част на списъка. Бендел също препоръчва да поговорите с любимия човек насаме, като предлагате подкрепа, състрадание и съпричастност, изслушване, избягване на минимизиране на чувствата му или даване на съвети, да го уведомите, че ви интересува и добре е да кажете: „Не съм сигурен какво е най-добре да кажа … но искам да знаеш, че съм тук с теб. Какво мога да направя?”

Ако вашият любим човек разкрие, че има самоубийствени мисли, „тогава е изключително важно да се отнесете сериозно с човека и да го свържете с ресурси възможно най-скоро.“ Бендел съветва: трябва да: наберете 112 при спешни случаи; да помогнете да го запазите жив и здрав – попитайте го дали има план за самоубийство и премахнете или деактивирайте всякакви средства за постъпки с този план; свържете се с Националната спасителна линия за предотвратяване на самоубийства; пишете на Кризисни служби за проблема и насърчете любимия човек да потърси помощ и лечение за психично здраве.

Нещастната реалност е, когато става дума за самоубийство, че „всички можем да предприемем стъпки, за да помогнем за предотвратяване на самоубийството, но не винаги можем да го спрем. ”Ако любим човек направи самоубийство, това може да ви накара да почувствате страх, вина, гняв или тъга. Знайте, че вашите емоции са естествени, това е време на страдание за вас и „за вас е важно също да потърсите подкрепа“. Бендел подчертава някои допълнителни местни ресурси, които може да са от полза: те  включват националния институт по психично здраве, центрове за контрол и профилактика на заболяванията, ресурс за предотвратяване на самоубийства, центрове и фондации за превенция на самоубийствата.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук:

Https://www.edcatalogue.com/ok-talk-about-suicide

Aкo сте родител или близък (любим, приятел) на застрашено или болно лице от хранително нарушение (ХН) или ако сте психолог, психотерапевт, социален работник, медицински/здравен специалист или учител/обучител, работещ или контактуващ с родители, Ви предлагаме:

Електронен формат на единственото по рода си в България

„Ръководство с препоръки, насоки и указания за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения“  на стойност 30 лв.

Ръководството е подготвено лично от д-р Елисавета Павлова, която е психолог, лектор и обучител и е единственият, живеещ в България сертифициран специалист по психично здраве при ХН към Международната организация за професионалисти iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals – с над 10 години опит в сферата на лечението на хранителни нарушения, 2 години от които в Канада.

За да поръчате Ръководството, моля, изпратете имейл на associationunikal@gmail.com, за да Ви изпратим банкова сметка за таксата.

 Научете как да повишите мотивацията на децата или учениците си да се хранят спокойно, да подобрят представата за тялото си, как да се справят с емоционалното хранене, как да контролират ежедневието си, как да се справят по-лесно със стреса, как да постигнат вътрешен мир и да балансират енергията си, с нашите Подсъзнателни албуми с утвърждения в Категория:  СОЦИАЛНИ УМЕНИЯ

САМОУБИЙСТВО: КОГА Е ДОБРЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА ?