You are currently viewing Сериозни последици от пренебрегването на вашето емоционално здраве

Нашият живот и култура ни бомбардират с емоционални предизвикателства всеки ден. Постоянно ни казват, че е жизненоважно да имаме положително мислене, да сме благодарни и да успяваме. И нашите мозъци винаги се тревожат за това какво правят другите хора, дали пропускаме нещо добро или дали другите хора ни харесват или оценяват.

Нашите емоции са интензивни и разнообразни и имаме много начини да игнорираме или блокираме тези чувства, за да ни успокоят и да ни накарат да се чувстваме спокойни. Между безграничните форми на медии, различни вещества, които вцепеняват мозъците ни и разсейването на различните ни екрани, няма недостиг на начини да избягваме да мислим за чувствата си.

Но когато пренебрегнете емоционалното си здраве, не успявате да изтласкате емоциите си настрана. Вие не може да се отървете от тях. Вместо това създавате вътрешен натиск, който ще намери освобождаване.

Когато става въпрос за вашето физическо аз, тялото ви има начини да се намеси и да лекува много заболявания и разстройства. Но същото не важи за вашите емоционални проблеми. Пренебрегването на емоциите ви няма да ги накара да изчезнат и тялото ви се нуждае от помощта на ума ви, за да се справи с тези емоции, преди да причинят проблеми.

Как пренебрегването на вашите чувства се отразява на вашето здраве

Когато не успеете да се справите и да се изправите срещу емоциите си, вие натоварвате ума си, както и тялото си. Този стрес, който освобождава вредни хормони в тялото ви и повишава нивата на определени невротрансмитери в мозъка, може да създаде множество физически и психологически проблеми.

Кортизолът, хормонът на стреса, повишава кръвното налягане, повишава инсулиновата резистентност и повишава възпаленията в тялото. Когато сте под хроничен стрес, като например от потиснати емоции, вие сте изложени на повишен риск от сърдечни заболявания, автоимунни заболявания, стомашно-чревни проблеми, главоболие, безсъние и много други.

Тези, които не успяват да се изправят срещу и да обработят емоциите си, също са изложени на повишен риск от развитие на проблеми с психичното здраве, като тревожност и депресия. Като пренебрегвате чувствата си, вие създавате напрежение и стрес в ума си, което може да доведе до повече негативни мисли и притеснения, като по този начин влошава тези и други психични проблеми.

Когато изпитвате силни емоции и конфликти, ще почувствате по-голяма тревожност, защото имате повече активност във вашия вагусов нерв. Този нерв свързва емоционалния център на мозъка ви с автономните системи, които регулират процесите на тялото ви.

Когато почувствате емоции в средния си мозък, този нерв сигнализира на червата, белите дробове и сърцето ви да действат съответно, за да предприемат подходящи действия за вашето оцеляване. Този еволюционен инстинкт има за цел да ни предпази от физическа опасност и без да се научим да я контролираме сега, телата ни винаги си мислят, че има заплаха и ние живеем в постоянно безпокойство как най-добре да реагираме.

Вслушвайте се в чувствата си

Важността да слушате и да се справяте с чувствата си, вместо да ги игнорирате, не може да бъде надценена. Точно както игнорирането на физически проблеми води до по-значими проблеми, които изискват повече намеса, за да се излекуват, така ще бъде игнорирането на емоционалния ви смут.

Емоциите ни казват важни неща за нашия живот и за самите нас и когато им обърнете внимание, можете да научите много за това какво ви прави щастливи, как да подобрите живота си и какво трябва да промените.

Първата стъпка е да се научите да слушате, което изисква внимание и фокус. Когато започнете да се вслушвате в това, което умът и тялото ви ви казват, можете да правите разлика между всички различни емоции, както и многото им причини. Обръщането на внимание на моделите в това как се чувствате, както и начините, по които емоциите ви влияят на поведението ви, също е от решаващо значение за възстановяване на емоционалното ви здраве.

Пренебрегването на вашето емоционално здраве означава само проблеми. Подобрете живота си и възвърнете контрола днес, като се вслушвате в емоциите си и обръщате внимание на това как чувствата ви влияят.

Ако искате да научите повече за това как емоционалното ви здраве се отразява на живота ви и дали емоционалното ви благополучие е здравословно, тогава трябва да погледнете видео Курса Уверена Самооцeнка като в допълнение изключително полезно за преодоляване на вътрешните пречки е слушането на Сублиминални (подсъзнателно моделиращи) записи с позитивни утвърждения за здравословно управление на емоциите.С Курса Емоционална Увереност ще научите всичко, което някога сте искали да знаете как да защитите и подхранвате емоционалното си благополучие и как грижата за тази част от психичното ви здраве може да подобри живота ви. 

Не чакайте! Вие заслужавате свобода извън лабиринта на обсебеност от мисли за тегло, храна и тяло!

Сериозни последици от пренебрегването на вашето емоционално здраве