You are currently viewing СПОРТ, НОРМАЛНО ХРАНЕНЕ И ОПТИМАЛНО ТЕГЛО

Общовалидно за всички хора е, че движението под каквато и да е форма стимулира обмяната на веществата и подобрява общото здравословно състояние. Енергията, получена от храната, се изразходва за основната физиологична обмяна, която поддържа функционирането на органите и системите в организма, и за допълнителната физическа активност. Тази физическа активност е всяко движение в ежедневието – работа, ходене, активност, тренировки.

👉🏻 Спортът има важна основна или помощна роля в процеса на нормализиране на теглото и подобрение на здравословното състояние. Резултатите при различните хора се постигат с индивидуално дозиране на спортните активности според целите, възрастта, тренираността, конструкцията, степента на наднорменото или поднорменото тегло. Спортът има значение за моделирането на тялото заради вида на тъканта, която се разгражда при тренировки.

👉🏻 При движение се разгражда мастна тъкан, при обездвижване се разгражда мускулна тъкан, а се запазва мастната. Колкото повече мускулна маса има един човек, толкова по-лесно ще се намали излишното тегло, защото мускулите са органите в тялото, които изразходват енергията, приета с храната. Човек с наднормено тегло и с атрофирали мускули ще отслабва бавно и трудно по простата причина, че разходът на енергия ще бъде малък и бавен.

👉🏻 Кои точно мазнини ще се стопят първи и последни е различно според пола и степента на затлъстяването. При жените например еволюционно са важни мазнините по ханша и бедрата. Те са важен запас за оцеляване и възпроизводство и се разграждат последни. Тези мазнини не носят риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а умереният целулит дори е признак за нормално производство на полови хормони в организма, предпоставка за плодовитост, лека бременност и успешно раждане. Мазнините, които са опасни, вредни и ненужни, се намират около корема и вътрешните органи. Показател за повишено количество мастни натрупвания там е широката талия: над 80 см за жените и над 100 см за мъжете се смята рисково за развитие на диабет тип 2, атеросклероза, инсулт, инфаркт и др.

👉🏻 При хора с поднормено тегло физическата активност се избира внимателно, подбират се щадящи, ненатоварващи спортове, които стимулират апетита, подобряват дишането и кръвообръщението, носят радост и позитивизъм. Цели се да се възстанови евентуално загубената мускулна тъкан, да се повиши костната плътност, да се подобри функцията на хормоните, да се засили имунитетът.

👉🏻 Всеки може сам за себе си да си направи план за умерени, средни или силни физически натоварвания със спорт в зависимост от своето здравословно състояние, поставени цели и възможности. Доверете се на своя личен лекар, консултант или треньор и обсъдете рисковете и начините на заниманията със спорт.

👉🏻 Изберете си един или няколко вида спорт или физическа активност, която ви носи удовоствие и ги практикувайте редовно. Не се преуморявайте, започнете с леки разходки, после постепенно включвайте и други видове движения и спортове.

👉🏻 През годините на биологична еволюция човешкият организъм е свикнал да променя метаболизма си така, че да се адаптира към новите условия на средата: в процеса на нормализиране на теглото това са балансирана храна и повече движение.

👉🏻 За да се поддържа метаболизмът „буден“ и да не „свиква“ с новия двигателен режим, трябва да има елементи на промяна в условията и ефекти на „изненада“. Това може да са нови видове спорт, промени в продължителността и интензивността на натоварванията или леко отклонение от зоната на комфорта.
🍀 Може да се каже, че сте се избавили трайно от наднорменото тегло, балансирали сте хормоните си, довели сте организма си до стабилно метаболитно равновесие, когато се чувствате здрави физически и психически, нямате оплаквания, тренировките ви носят удоволствие, не изпитвате йо-йо ефект от хранителния си режим и задържите това състояние над 3 години.

 Автор: Константина Янкулска Кординатор бюлетин, сътрудник, преводач  

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

СПОРТ, НОРМАЛНО ХРАНЕНЕ И ОПТИМАЛНО ТЕГЛО