You are currently viewing Справяне с хранителни разстройства по време на празниците

Празниците предизвикват чувство на вълнение и обнадеждаващо усещане за добрите времена, които предстоят за повечето хора. В крайна сметка повечето празнични традиции включват семейство, подаръци, игри, партита и цялостно забавление. Но за тези, които страдат от хранително разстройство, празниците могат да означават изправяне срещу стрес, тревожност и предизвикателства с храната.

Какво мога да направя, за да облекча част от стреса си по време на празниците?

Независимо дали в момента страдате от хранително разстройство или се възстановявате, социалните събития и стресът могат да бъдат отключващи. И така, как да се ориентираме в често забързаните празници, като избягваме ситуации, в които може да се провалим? Разработихме кратък списък с тактики, които можете да опитате да намалите стреса и да избегнете ситуации, които могат да бъдат отключващи фактори за нарушено хранене.

Имайте план. Може да се изкушите да избегнете празничните събития поради безпокойството, което може да причинят, но планирането може да ви помогне да се ориентирате в събитието. Планирайте предварително и правете неща, които ви карат да се чувствате комфортно. Освен това попитайте домакина на събитието дали има тихо място, на което можете да се измъкнете, ако имате нужда от малко време, за да се фокусирате. Отделянето на 10 минути за себе си и дълбокото дишане може да облекчи част от моментния стрес. Направете план предварително, за да напуснете събитието, ако се почувствате прекалено стресирани. Докато се подготвяте за празничните си събития, не разчитайте на негативни разговори, вместо това използвайте полезни утвърждения за справяне, като например:

“Да се ​​страхувам при възстановяване е нормално и не трябва да позволявам на този страх да контролира действията ми.”

“Никоя храна не е „добра“ или „лоша“ и всички храни са подходящи.”

“Силна съм и знам, че мога да направя това.”

“Това, че не се ограничавам прекалено с храната, ми позволява да имам пълноценен живот.”

“Днес избирам възстановяването.”

Имайте система за подкрепа. Преди да започне сезонът на празничните ви събития, говорете с вашия терапевт и диетолог за своите колебания. Те могат да ви помогнат със здравословни стратегии за справяне, за да облекчите част от стреса. Освен това имайте приятел или член на семейството, който е запознат с текущите ви проблеми и може да ви подкрепи по време на празниците. Наличието на партньор през това време може да ви помогне да останете отговорни към плана си или дори да ви помогне да излезете от ситуации, които стават стресиращи.

Не се страхувайте да кажете „Не“. Има естествена тенденция да се опитваме да бъдем навсякъде през празниците. Пазаруване, семейни партита, фирмени партита, срещи с приятели, лесно е да се преуморите. Опитът да присъствате на всяка функция може бързо да доведе до безпокойство и стрес и усещането, че няма достатъчно време за себе си. Преди да дойдат празниците, планирайте предварително, като направите списък със събития, които трябва да посетите или наистина искате да посетите. Можете да запазите психичното си здраве, като поддържате графика си максимално свободен от стрес, като не се опитвате да бъдете навсякъде и да угодите на всички.

Задайте граници. Празниците означават, че може да видите хора, които може да не разбират вашето хранително разстройство и може да участват в разговори, свързани с теглото. Ако разговорът стане неудобен, можете да го промените на нещо по-малко заплашително. Може да отговорите с „Можем ли да поговорим за нещо по-смислено?“ „Наистина съм благодарен, че съм тук и прекарвам време с вас днес.“ Или „Разкажи ми за новата си работа“. Използвайте това като възможност да бъдете позитивни и да говорите за положителни неща.

Грижете се за себе си. Нищо няма да облекчи празничния ви стрес повече от практикуването на грижа за самите вас. Излизането от зоната на комфорт и посещението на празнични събития е смело, но ви трябва време, за да се декомпресирате и да оцените себе си. Бъдете внимателни и правете хубави неща за себе си преди празничните тържества. Вземете топла вана, пуснете празничната си музика и опаковайте подаръците, медитирайте и практикувайте своите дълбоки дихателни упражнения. Независимо какво изберете, правете нещо, което ви кара да се чувствате добре.

Независимо какви планове правите за празниците, уверете се, че си давате свободата да се забавлявате и да се наслаждавате на приятелите и семейството си. Твърде често позволяваме на нашето хранително разстройство да контролира нас и настроението ни, оставяйки ни да се чувстваме победени и претоварени. Всяка храна е гориво за тялото ви и това, което ядете, не определя кой сте.

Естествено е да искате да се изолирате от празненствата, но не позволявайте на вашето хранително разстройство да ви попречи да се насладите на празниците. Изолацията може да доведе до негативни модели на поведение, което прави жизненоважно наличието на система за подкрепа. Ако сте загрижени за предстоящо празнично събитие, споделете тези чувства със семейството или приятелите си. Справянето с хранително разстройство е много по-лесно, ако имате хора, които помагат и ви подкрепят..

Не сте избрали своето хранително разстройство, но можете да изберете да се наслаждавате на живота си и на ваканционния сезон. Вие сте смели и силни. 

Справяне с хранителни разстройства по време на празниците