You are currently viewing Спрете да използвате храна за удоволствие: вземете сериозно и съзнателно решение

Когато става дума за хранене за захранване на тялото срещу хранене за удоволствие, не мога да се сетя за по-добър пример за будистите. Целта е да се постигне освобождение или състояние, известно като нирвана. Това става чрез балансиране на тялото и ума и премахване на всички причини, които генерират страданието.
Един от основните им постулати е „Самма сати: Осъзнато внимание: осъзнайте тялото, ума и чувствата си. Точно така, осъзнатостта е фокусирането на вниманието върху тялото, чувствата, мислите и съзнанието по такъв начин, че да се преодолеят жаждата, омразата и невежеството.“
Накратко, внимавайте за тялото си и какво слагате в него, преодолейте жаждата за нездравословна храна и вместо това се хранете с най-доброто.
Това, което е толкова сложно в цялата тази еволюция, е направило храненето приятно. Сладко е означавало много калории и мигновена енергия. Когато сте ловец-събирач, имате нужда от цялата енергия, която можете да получите. И така, мозъците ни се хванали за идеята, че сладкото е добро за оцеляване. Комбинирайте това с индустриалната революция, която даде нещастния принос на технологията, която ни позволява да рафинираме и преработваме храната, като изваждаме голяма част от ценните хранителни вещества.

Нещата се промениха значително, откакто бяхме племена на ловци-събирачи

Радваме се на лесния достъп до храна, неща, които са подсладени без причина, и хранителни компании, които проектират храната си, за да доставят на ядещия максимално удоволствие. Шансовете са срещу вас. Като документ от 2015 г. „Удоволствието от храната: основните мозъчни механизми на хранене и други удоволствия“ гласи: „Науката за удоволствието постигна големи крачки през последните години, което се дължи не на малки части на използването на храната като стимул, предизвикващ удоволствие“.
Това е нож с две остриета. От една страна готвачите по целия свят могат да прокарат своя занаят, създавайки все по-вкусни храни, но същото може и компанията за нездравословна храна. Основният ключ към преодоляването на това предизвикателство изглежда е осъзнатостта.
В статия, написана в съавторство от Jordana, Wanga, Donatonib и Meierb, озаглавена Mindful eating: Trait and state mindfulness, предполагащи по-здравословно хранително поведение, като обсъждат последиците, които съзнанието може да има, особено когато е насочено към храната. Едно от техните открития беше, че „В четири проучвания открихме положителна връзка между вниманието и по-здравословното хранене. Те свързват чертата на осъзнатостта с по-малко импулсивно хранене, намалена консумация на калории и по-здравословен избор на закуски“.
Ако това не е било достатъчно, те също така са видяли, че осъзнатостта засяга хранителното поведение. То насърчава предпочитанията към по-здравословни храни. Но какво е осъзнато хранене и как да предадем идеята на масата?
Първо, внимателността означава фокусиране върху настоящия момент, като същевременно признавате и приемате своите мисли и телесни чувства.

Това, което трябва да се случи, е да практикувате това от хранителния магазин до вашата маса.

  • Започнете със списъка с хранителни стоки. Напълнете по-голямата част от количката си в секцията за продукти и избягвайте пътеки с тежки преработени храни. Направете списък и се придържайте към него, не купувайте само защото е добра сделка, често е на нездравословна храна.
  • Не отивайте гладни до магазина. Когато гладувате, всичко изглежда добре и е по-вероятно да купите за незабавно удовлетворение. Нещо солено или може би нещо малко сладко. Бисквити и чипс.
  • Контрол на порциите. Може да е полезно да ограничите размера на вашата чиния до девет инча или по-малко. По този начин не можете да я натрупате напълно и да се почувствате принудени да я изядете цялата.
  • Яжте бавно. Не нахвърляйте в стомаха храната си. Посветете поне пет минути на осъзнато хранене и говорете с приятелите си на масата. Това не прави времето за хранене по-приятно, а забавя храненето ви.
    Доказано е, че внасянето на малко внимание към масата и вашите решения относно храната може да ви позволи да се справите по-добре с това как изглежда правилното хранене.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Спрете да използвате храна за удоволствие: вземете сериозно и съзнателно решение