Пет начина, по които нормално хранещите се различават от зависимите от храната

Центърът за клинична интервенция идентифицира пет начина, по които нормалното хранещите се се различават от начина, по който се хранят зависимите от храната. Честота на

Прочетете повече »

„ДЕСЕТ НЕЩА, КОИТО ИСКАМ РОДИТЕЛИТЕ ДА ЗНАЯТ“

от Кари Арнолд, F.E.A.S.T. съветник. Защитник на пациентите, научен писател март 2010 г Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/ten-things-i-want-parents-to-know-carrie-arnold/ Това е инициатива към настоящата на Кампанията за превенция

Прочетете повече »

Кампания
„Споделянето е = на Грижа”
С МОТО
"В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ С КАУЗА"

 

Организирана от  Първа българска Организация при Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ към УНИКАЛ Онлайн Институт: https://unikalonlineinstitute.com

Включете се да помогнете на стотици хилядите засегнати и застращени от хранителни нарушения в България измежду които преобладаващ % деца, младежи и жени!

  • „…..Хранителните нарушения (ХН) са сред най-разпространените психиатрични разстройства сред момичетата в пубертетна и младежка възраст след депресията. Освен това тези сериозно застрашаващи здравето синдроми са и с най-висок % смъртност сред всички психични разстойства.
  • Според Световната здравна организация през последните няколко години случаите на анорексия и булимия сред младежите на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти. При това 67% от тях страдат от тежка степен на изтощение и изразено душевно разстройство.
  • Данни от национално проучване в България в периода 2010/2011г. съобщават, че 20% от момичетата и 8% от момчетата на възраст между 10-19 години са в риск от развитие на някакъв вид хранително нарушение (Дулева, 2012).
  • Според прогностични данни на лекари, засегнатите от хранителни нарушения у нас са около 500 000.
  • Ранното откриване, първоначалната оценка, както и текущото управление играят значителна роля във възстановяването и в предотвратяването на хранително разстройство да преминава в по-тежко или хронично състояние, много често и с летален характер.

(По данни цитирани в десертацията на д-р Елисавета Павлова по медицинска психология през 2016 г.)

В България все-още липсват клинична пътека за лекуване на болните от хранителни нарушения, както застрахователни покрития за самото лечение, които затрудняват и забавят процеса на възстановяване на болните, с цената на влошено здраве и качество на живот- във всички аспекти в дългосрочен план.

  • Кампанията ни „Споделянето е = на Грижа” е мотивирана от идеята за помагане на засегнатите и застрашените от ХН в България в по-лесното намиране и по-бърз достъп до квалифицирани специалисти- обучени или с опит в сферата.
  • За целта, сме в процес на изграждане на Партньорска мрежа от специалисти в 28 окръжни града на България, като разбира се, биха могли да се включат за партньори и специалисти от другите по-големи градове.
  • Мисията ни е да изградим мрежа от „виртуални представителства”, включващи мултидисциплинарни екипи със специалисти от медицинската, психологичната, диетологичната/нутриционна и фитнес/възстановителна сфери, които да подпомагаме с обучения, тренинги, семинари и с други дейности.
  • За да се запознаят с условията, различните възможности за партньорство и ползите от участието си в Партньорската ни мрежа, заинтересованите могат да научат повече на линка: ПАРТНЬОРСКА МРЕЖА УНИКАЛ

За да успеем в мисията ни, обаче се нуждаем от активната подкрепа на голям брой българи от всички краища на страната ни. Ето защо ви каним като активисти в кампанията ни „Споделянето е = на Грижа” и ви окуражаваме  да споделите в социалните  мрежи с вашите близкии, приятели, колеги, съученици, клиенти/пациенти, както и със специалисти от по-горе споменатите сфери, тази информация.

Повече за нас и дейностите ни, можете да научите на сайта на УНИКАЛ Онлайн Институт:  https://unikalonlineinstitute.com

Харесайте Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/, како и сайтa на Първа Българска Организация при Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ: http://bia-unikal.org/

Благодарим ви за активността в кампания ни!

Екипът на УНИКАЛ Онлайн Институт

Първа българска организация за хранителни нарушения – Асоциация Уникал

Предлага информиране, обучения, уебинари, превенция, консултиране и терапия в сферата на класифицираните хранителни разстройства- анорексия, булимия, безконтролно преяждане (хиперфагия) и на другите 4-та и 5-та групи субклинични хранителни нарушения (според DSM-5).

Услугите ни са насочени в значителна степен и към субклиничните хранителни нарушения и другите широко разпространени, но също толкова заплашващи здравето и качеството на живот форми на нарушено хранене срещащи се при по-голяма част от населението през последните години.

Тези под-прагови форми на хранителни нарушения се характеризират с обсесивен стремеж към отслабване и преследване на непостижим идеал на слаба фигура; прекомерен страх от напълняване или от определени храни; хронично спазване на само наложени диети;рекомерно правене на упражнения или разход на физическа енергия;висока честота на ежедневно мислене за храна, хранене, тегло и тяло; чувство на загуба на контрол над храненето и съответно емоционално/преяждащо хранене; употреба на методи за прочистване или освобождаване от поетата храна;ниска самооценка и влошена представа за собственото тяло и други.

Международно Сертификационно Оналйн Обучение

Първа Българска Организация за хранителни нарушения-Асоциация УНИКАЛ) www.bia-unikal.org, беше официално приета за Международен Клон на Международната организация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения-IAEDP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Като председател на международния клон беше избрана д-р Елисавета Павлова, която е първата в България сертифицирана от IAEDP, като специалист в менталното здраве при хранителни нарушения. Освен това тя е психолог практикуващ във Варна, обучител/лектор към ОнЛайн Академията на Асоциация УНИКАЛ и на Международната Квалификация посредством Сертификационно Онлайн Обучение на IAEDP, за което можете да прочетете повече на този линк: Международно Сертификационно ОнЛайн Обучение за Студенти и Специалисти

Това официално представителство ще допринесе значително за цялата българска общност посредством развитие в две от основните дейности на Асоциация УНИКАЛ, а именно обучения за български професионалисти и студенти, както и превенция -ранно разпознаване и навременни интервенции в сферата на хранителни нарушения в страната.

Всичко относно Асоциация УНИКАЛ вижте на линка: http://bia-unikal.org/

Изпратете ни запитване