ПРИСТРАСТЕНОСТИ И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

От Bronwen Пристрастията и предразсъдъците са широко разпространени в света на хранителните разстройства, от предубежденията на семейството и приятелите до клиницистите. Медиите днес са пълни

Прочетете повече »

Кампания
„Споделянето е = на Грижа”
С МОТО
"В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ С КАУЗА"

 

Организирана от  Първа българска Организация при Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ към УНИКАЛ Онлайн Институт: https://unikalonlineinstitute.com

Включете се да помогнете на стотици хилядите засегнати и застращени от хранителни нарушения в България измежду които преобладаващ % деца, младежи и жени!

  • „…..Хранителните нарушения (ХН) са сред най-разпространените психиатрични разстройства сред момичетата в пубертетна и младежка възраст след депресията. Освен това тези сериозно застрашаващи здравето синдроми са и с най-висок % смъртност сред всички психични разстойства.
  • Според Световната здравна организация през последните няколко години случаите на анорексия и булимия сред младежите на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти. При това 67% от тях страдат от тежка степен на изтощение и изразено душевно разстройство.
  • Данни от национално проучване в България в периода 2010/2011г. съобщават, че 20% от момичетата и 8% от момчетата на възраст между 10-19 години са в риск от развитие на някакъв вид хранително нарушение (Дулева, 2012).
  • Според прогностични данни на лекари, засегнатите от хранителни нарушения у нас са около 500 000.
  • Ранното откриване, първоначалната оценка, както и текущото управление играят значителна роля във възстановяването и в предотвратяването на хранително разстройство да преминава в по-тежко или хронично състояние, много често и с летален характер.

(По данни цитирани в десертацията на д-р Елисавета Павлова по медицинска психология през 2016 г.)

В България все-още липсват клинична пътека за лекуване на болните от хранителни нарушения, както застрахователни покрития за самото лечение, които затрудняват и забавят процеса на възстановяване на болните, с цената на влошено здраве и качество на живот- във всички аспекти в дългосрочен план.

  • Кампанията ни „Споделянето е = на Грижа” е мотивирана от идеята за помагане на засегнатите и застрашените от ХН в България в по-лесното намиране и по-бърз достъп до квалифицирани специалисти- обучени или с опит в сферата.
  • За целта, сме в процес на изграждане на Партньорска мрежа от специалисти в 28 окръжни града на България, като разбира се, биха могли да се включат за партньори и специалисти от другите по-големи градове.
  • Мисията ни е да изградим мрежа от „виртуални представителства”, включващи мултидисциплинарни екипи със специалисти от медицинската, психологичната, диетологичната/нутриционна и фитнес/възстановителна сфери, които да подпомагаме с обучения, тренинги, семинари и с други дейности.
  • За да се запознаят с условията, различните възможности за партньорство и ползите от участието си в Партньорската ни мрежа, заинтересованите могат да научат повече на линка: ПАРТНЬОРСКА МРЕЖА УНИКАЛ

За да успеем в мисията ни, обаче се нуждаем от активната подкрепа на голям брой българи от всички краища на страната ни. Ето защо ви каним като активисти в кампанията ни „Споделянето е = на Грижа” и ви окуражаваме  да споделите в социалните  мрежи с вашите близкии, приятели, колеги, съученици, клиенти/пациенти, както и със специалисти от по-горе споменатите сфери, тази информация.

Повече за нас и дейностите ни, можете да научите на сайта на УНИКАЛ Онлайн Институт:  https://unikalonlineinstitute.com

Харесайте Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/, како и сайтa на Първа Българска Организация при Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ: http://bia-unikal.org/

Благодарим ви за активността в кампания ни!

Екипът на УНИКАЛ Онлайн Институт

Първа българска организация за хранителни нарушения – Асоциация Уникал

Предлага информиране, обучения, уебинари, превенция, консултиране и терапия в сферата на класифицираните хранителни разстройства- анорексия, булимия, безконтролно преяждане (хиперфагия) и на другите 4-та и 5-та групи субклинични хранителни нарушения (според DSM-5).

Услугите ни са насочени в значителна степен и към субклиничните хранителни нарушения и другите широко разпространени, но също толкова заплашващи здравето и качеството на живот форми на нарушено хранене срещащи се при по-голяма част от населението през последните години.

Тези под-прагови форми на хранителни нарушения се характеризират с обсесивен стремеж към отслабване и преследване на непостижим идеал на слаба фигура; прекомерен страх от напълняване или от определени храни; хронично спазване на само наложени диети;рекомерно правене на упражнения или разход на физическа енергия;висока честота на ежедневно мислене за храна, хранене, тегло и тяло; чувство на загуба на контрол над храненето и съответно емоционално/преяждащо хранене; употреба на методи за прочистване или освобождаване от поетата храна;ниска самооценка и влошена представа за собственото тяло и други.

Международно Сертификационно Оналйн Обучение

Първа Българска Организация за хранителни нарушения-Асоциация УНИКАЛ) www.bia-unikal.org, беше официално приета за Международен Клон на Международната организация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения-IAEDP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Като председател на международния клон беше избрана д-р Елисавета Павлова, която е първата в България сертифицирана от IAEDP, като специалист в менталното здраве при хранителни нарушения. Освен това тя е психолог практикуващ във Варна, обучител/лектор към ОнЛайн Академията на Асоциация УНИКАЛ и на Международната Квалификация посредством Сертификационно Онлайн Обучение на IAEDP, за което можете да прочетете повече на този линк: Международно Сертификационно ОнЛайн Обучение за Студенти и Специалисти

Това официално представителство ще допринесе значително за цялата българска общност посредством развитие в две от основните дейности на Асоциация УНИКАЛ, а именно обучения за български професионалисти и студенти, както и превенция -ранно разпознаване и навременни интервенции в сферата на хранителни нарушения в страната.

Всичко относно Асоциация УНИКАЛ вижте на линка: http://bia-unikal.org/

Изпратете ни запитване