You are currently viewing ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗСТРОЙСТВА В ХРАНЕНЕТО

ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗСТРОЙСТВА В ХРАНЕНЕТО

Публикувано от Сюзън Клайнман

Пресъздаване на автентичната връзка със себе си

       „Танцова терапия/терапия с движение е психотерапевтичната употреба на движението за по-нататъшно емоционално, когнитивно, физическо и социално интегриране на индивида“ (Американска асоциация по танцова терапия).

Танцовата терапия е метод, който повишава осведомеността за значението на автентичната комуникация между тялото и ума. Танцовите терапевти работят с пациентите си, като насочват акценти върху невербалната комуникация и помагат на пациентите си да изживеят чувствата си, да изразят тези чувства чрез езика на тялото си и да идентифицират връзката между това, което откриват, и как анализират живота си. 

       Корените на танцовата терапия могат да бъдат проследени до най-ранната човешка история, когато болестта се е разглеждала като загуба на душа и танцът е бил неразделна част от лечебния ритуал. Нашите чувства се отразяват в опита ни да живеем в тялото си: как се изразяваме и в „голямата картина“ на нашия живот, какво означават чувствата за нас. По същество ние даваме форма на нашите чувства чрез нашите действия. Езикът на тялото е нашият „родов диалект“, а от първия удар в утробата на майка ни до последния ни дъх, ние участваме в танца на живота. Клайнман описва предизвикателството пред хората с хранителни разстройства, както и пред терапевтите, които се опитват да достигнат до тях.

Хранителното разстройство поема мощна роля за страдащия от него, като му предоставя илюзия за контрол. Тази илюзия позволява на индивида да избягва емоционални проблеми, като се отделя от своите чувства, усещани в тялото.

Търсенето на дистанция от тялото създава вътрешна празнина, в която чувствата се съхраняват, ограничават и избягват на всяка цена.

„Това тяло“

       В допълнение, те могат да се отнасят към тялото си към „това тяло“, като по този начин деперсонализират своите междуличностни отношения още повече. Не е необичайно да чуете някой, който има хранително разстройство, да опише връзката с тялото си като тази на човек с непознат или дори враг.

„Понеже израснах с танците, движението винаги е било жизненоважна форма на изразяване за мен. С присъствието на моето хранително разстройство в продължение на толкова години движението в крайна сметка стана по-малко начин на изразяване и повече борба със себе си в огледалото, прекъсване на съзнанието, нарушаване на връзката с душата и тялото ми и избягване на моята емоционална болка“…

       Моят „танц“ беше задушен от желанието ми за съвършенство. Изглеждаше, че никога няма да мога да достигна съвършенство и вярвах, че никога не съм достатъчно добра. Всичко това поддържаше отрицателна представа, засягаше моето самоуважение и хранеше моето хранително разстройство…“ Това разказва една известна балерина…

       Концепции, които произтичат от вътрешните преживявания и се фокусират върху връзката между емоциите и езика на тялото, помагат на пациентите да станат по-цялостни. Ритмичната синхронизация е способността да бъдем в унисон със себе си, чрез слушане не само с ушите си, но и с цялото си съзнание. Така ние сме в състояние да насърчим взаимността, присъща на смислена терапевтична връзка.

Кинестетично осъзнаване и съпричастност – използвайки сигналите от собственото си тяло, танцуващите пациенти и терапевтите реагират на това, което пациентът представя чрез своя собствен невербален израз.

Тази концепция бе създадена за първи път от танцовия движещ терапевт Мириам Роскин Бергер през 1956 г.  „… танцовата терапия предлага уникалния подарък на движението, който разкрива смисъла, докато думите често дават само един поглед.“

Истинска и продължителна промяна с танцова терапия

       Да започнат да се чувстват достатъчно в безопасност, за да изпитат, изразят и разберат чувствата и усещанията си като неразделна част от живота, е основна задача за хората с хранителни разстройства. Това обаче не е лесно, защото страхът от връзка е много силен. Танцовата терапия като неразделна част от лечението на разстройствата на храненето може да помогне на пациентите да заявят автентична връзка със себе си едновременно чрез действия и думи. Това може с течение на времето да доведе до истинска и дълготрайна промяна, свързана с възможността за поддържане на възстановяването.

Практична насока за читателите с уникалната методика

Сакрална архитектура на тялотоhttp://nathaliedroin.bg/index.php

Искате да спрете да чувствате срам, нервност, разкаяние, вина, скръб, самосъжаление? Справете се с вътрешната критика и неразрешените конфликти, контролирайте гнева и управлявайте емоциите си.

Научете как с нашите аудио помощници за здраве в Категория: ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Ако Ви е харесала публикацията, моля, споделете я с Ваши приятели в Социалните си профили!

ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗСТРОЙСТВА В ХРАНЕНЕТО