You are currently viewing Характеристики на емоционално здравият човек

Да бъдеш здрав не зависи само от това дали тялото ти е силно и дали мускулите ти са във форма. Психическото и емоционалното здраве също са важни. И по същия начин можете да идентифицирате навиците и чертите, които правят някого физически здрав, има характеристики, които ви казват, че някой е емоционално здрав. Какво прави един емоционално здрав човек? Какви са техните черти? Ето няколко.

Те са самоосъзнати

Самосъзнанието е от решаващо значение за емоционалното здраве, защото това ви позволява да разбирате и разпознавате собствените си емоции, какво ги причинява и как те влияят на вашите решения и поведение. Когато ви липсва самосъзнание, не можете да наблюдавате точно чувствата си и те могат бързо да поемат контрола върху избора ви.

Те се фокусират върху положителното

Когато поддържате положително отношение, е много по-вероятно да бъдете по-силни емоционално. Да бъдеш оптимист не означава, че никога нямаш отрицателни емоции, но означава, че вярваш, че положителните неща предстоят и че твоята негативна ситуация няма да продължи. Вашето положително отношение ви помага да видите себе си през трудностите, като същевременно ви помага да си поставяте цели и да ги осъществявате.

Те са адаптивни

Една от причините емоционално здравите хора да са толкова добри във възстановяването след разочарование е способността им да се адаптират към новите обстоятелства. Когато се вкопчвате прекалено силно в очакванията или предположенията, можете да се разочаровате, когато нещата не вървят както искате. Но когато останете адаптивни, разбирате кога е време да промените целите си или да опитате нови начини. Гъвкавостта ви позволява да правите по-добър избор за вашата ситуация, за да ви помогне да реализирате мечтите си.

Те са аналитични

Що се отнася до вашите емоции, те не винаги са най-полезни при вземането на решения. Емоционално здравите хора знаят как да изследват и разбират чувствата си, като същевременно анализират своите навици, минали преживявания и цели, за да направят най-добрия избор. Да бъдеш аналитичен също означава, че винаги се интересуваш от подобрение, което те кара да намираш нови начини да се подобриш и да станеш по-здрав и стабилен.

Те вярват в себе си

Да бъдеш емоционално здрав означава да вярваш, че имаш право да бъдеш щастлив, че си достоен за това и вярваш в себе си. Вярата в себе си ще ви позволи да работите за бъдещето и да знаете, че имате всичко необходимо, за да сте сигурни, че всичко ще завърши добре. Въпреки че вярата в себе си трябва да се превърне в действие, за да бъде наистина полезно, когато имате тази вяра във вашите способности, е много по-вероятно да действате по положителен начин.

Те са Емпатични

Част от емоционалното здраве е способността да разпознавате и съчувствате на другите. Емпатията е, когато разбираш как се чувства някой друг от тяхна гледна точка. Когато сте в контакт със собствените си емоции, е много по-вероятно да можете да видите и съчувствате на тези емоции в другите и да разберете вида подкрепа, от която някой може да се нуждае, за да му помогнете да се справи ефективно с чувствата си.

Те зачитат нуждите си

Когато имате емоционално здраве, знаете разликата между това, от което се нуждаете и това, което искате в живота, и зачитате нуждите си пред желанията си, когато трябва да избирате. Да уважаваш нуждата си от безопасност и подслон, например, е много по-здравословно, отколкото да уважаваш желанието си да излезеш с приятели, когато наистина не можеш да си го позволиш. Когато имате емоционално здраве, разбирате колко е важно да се грижите с любов за себе си и да почитате най-критичните неща в живота си.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Характеристики на емоционално здравият човек