You are currently viewing ХРАНИТЕЛНАТА ЗАВИСИМОСТ Е ИСТИНСКА

Какво е пристрастяване?

Първо, трябва да разгледаме какво е пристрастяването и как се диагностицира, за да разберем по-добре пристрастяването към храната.

През 2011 г. Американското дружество по медицина на зависимостите предложи нова дефиниция на зависимостта. Те казаха: „Пристрастяването е първично, хронично заболяване на възнаграждението на мозъка, мотивацията, паметта и свързаните с тях вериги… Това се отразява в индивидуално патологично преследване на награда и/или облекчение чрез употреба на вещества и други поведения. Пристрастяването се характеризира с неспособност за постоянно въздържане, нарушение на поведенческия контрол, жажда, намалено разпознаване на значими проблеми с поведението и междуличностните отношения и дисфункционална емоционална реакция

Зависимостта може да бъде диагностицирана, когато са изпълнени определени критерии. Тези критерии са посочени в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, известен на повечето като DSM-5. В него трябва да бъдат изпълнени 11 основни условия, за да бъде поставена клинична диагноза. Това са:

» Нарушен контрол

 1. Консумиране на по-голямо количество вещество или за по-дълго от предвиденото.
 2. Да не можете да намалите или ограничите употребата на вещества.
 3. Прекарване на значително време в придобиване, използване или възстановяване от вещество.
 4. Жажда или силно желание да го използвате.

» Социално увреждане

 1. Невъзможност за изпълнение на задължения поради веществото.
 2. Непрекъснато използване на веществото въпреки социални или междуличностни проблеми.
 3. Отказване или намаляване на социални, професионални или развлекателни дейности поради употреба на вещества

» Рискова употреба

 1. Непрекъснато използване на веществото, въпреки че е физически опасно.
 2. Непрекъснато използване на веществото въпреки физически или психологически проблеми.

» Фармакологични критерии

 1. Толерантност. Нуждаете се от повече, за да почувствате същия ефект.
 2. Оттегляне. Наличие на физически и психологически симптоми, когато веществото не се консумира.

Може ли храната да отговаря на тези критерии?

Както може би вече сте заключили, докато четете, тази храна може лесно да отговаря на тези критерии. Хранителната зависимост възниква само когато се появи комбинация от фактори. Един фактор, който изглежда е основна част от дискусията, е затлъстяването.
Документ, публикуван в Nutrition Journal, озаглавен Хранителната зависимост като нова част от рамката на затлъстяването, се фокусира върху връзката между затлъстяването и пристрастяването към храната.

Те казват:

„През последните години има увеличение на научните доказателства, показващи както невробиологични, така и поведенчески връзки между лекарствата и приема на храна… определени храни, главно много вкусни храни, имат свойства на пристрастяване. Също така, излагането на злоупотреба с храна и наркотици показва подобни реакции в допаминергичните и опиоидните системи. Тези прилики между храната и лекарствата доведоха до хипотезата за пристрастяването към храната“.

Основната причина

Допаминергичната система се използва за обработка на наградите и мотивиране на поведението. Когато правим нещо, което ни помага да оцелеем, получаваме изблик на допамин. По този начин се научаваме да повтаряме поведението. Ето защо сексът е толкова приятен и се чувствате щастливи, след като сте сити.
Проблемите възникват, когато хората продължат да се хранят, въпреки че енергийните им нужди са задоволени. Когато хората непрекъснато преследват допаминергичния прилив като начин за справяне, това се превръща в особено опасен проблем. Особено когато се занимават с някакво съпътстващо заболяване. Може би страдат от затлъстяване или имат диабет тип 1 и продължават да се хранят въпреки ужасните усложнения.
Основни изследвания, използващи животински и човешки модели, показаха, че някои храни, главно тези с високо съдържание на мазнини, захар и калории, имат пристрастяващи свойства. Изследователите са показали, че излагането на храна и злоупотреба с наркотици предизвиква подобни реакции в допаминергичните и опиоидните системи. Тези прилики между храната и наркотиците са довели до хипотезата за хранителна зависимост.
Накратко, пристрастяването към храната е реално и тъй като над 600 милиона възрастни страдат от затлъстяване по света (оценка на Световната здравна организация), то бързо се превръща в основен проблем за здравето.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute


ХРАНИТЕЛНАТА ЗАВИСИМОСТ Е ИСТИНСКА