You are currently viewing ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА И СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА

  Детето е с наднормено тегло и/или с преяждане

      Процентът деца с наднормено тегло нарасна през последните десетилетия. Поставянето на ограничения върху храненето на деца с подобни проблеми може да доведе до редица смущения в тяхната връзка с храната и до изкривена представа за собственото тяло. Рестриктивните методи на някои родители, ограничаващи храненето на детето си, дават обратния резултат и създават още по-големи проблеми – то се храни, когато не е гладно и се натрупва още повече нежелано тегло. 

      Друг проблем е натискът, поставян на детето от родителите, да се ядат само здравословни храни. Установено е, че децата в такъв случай често прекъсват своята връзка с вътрешните си сигнали за глад и ситост и ограничават сами някои храни. Диетите и контролирането на храната от родителите при дете, склонно към напълняване, може да доведе до създаване на усещане за лишение, недоволство и недоверие, тайно хранене, чувство за срам и вина, нарушена връзка между детето и родителите. От тук до хранителните нарушения – анорексия, булимия и безконтролно преяждане, крачката е много малка. 

10 стъпки по пътя на Интуитивното хранене за справяне с дете, склонно към преяждане

1. Попитайте детето си дали знае какво е усещането за глад и в коя част на тялото си го усеща: в коремчето, гърлото или главата.

2. Ако детето ви е прекалено малко, за да си набави нужната храна само, научете го да се обръща към възрастен за помощ.

3. Попитайте го дали знае какво е усещането за ситост. Обяснете му, че стомахът му е като балон пълен с въздух. Както балонът се пълни с въздух и има място за още въздух, така и храната запълва стомаха постепенно.

4. Обяснете му, че запълването на корема с достатъчно храна ще му даде нужната енергия да тича и играе, но приемането на прекалено много храна би му причинило коремни болки, умора и дискомфорт. 

5. Попитайте го дали след като се чувства комфортно сито, има нужда от още храна – ако отговорът е „не“, то тогава го попитайте от какво точно се нуждае тялото му, щом не е храна. Обяснете му, че понякога хората преяждат от скука или защото имат нужда от нещо, което ще ги накара да се почувстват по-добре. Помогнете на детето си да намери различни алтернативи за справянето с емоционалните проблеми без да употребява храна.

6. В никакъв случай не коментирайте по негативен начин формата на тялото и /или теглото на детето ви, не го измервайте със сантиметър или кантар. Опитайте се да му обясните колко удобно ще се чувства в кожата си, ако яде според собствената си интуиция. Не коментирайте възможни бъдещи проблеми, свързани със здравето.

7. Попитайте детето си дали има храни, които то би желало да присъстват в къщата, но са забранени. Обещайте, че ще набавите желаните храни и ще ги държите в къщата си.

8. Кажете му, че вече няма да му налагате какво да яде, какво не и колко да яде. Освен това ще правите нужното, винаги да присъства разнообразие от храни – и здравословни, и лакомства. Ще бъде негова задача да прецени колко и какво иска да изяде, за да засити глада си.

9. Обяснете му, че имате пълна вяра в неговата способност да се вслушва в интуицията си относно глада, ситостта и хранителните си предпочитания. Неговото тяло само ще знае как да намери правилния път към баланса в храненето. Колкото повече детето знае за вашето доверие в неговата вродена интуиция, толкова повече то ще яде по по съгласуван начин, а не в реакция на вашите действия.

10. Попитайте го дали има нужда от някаква помощ. То не трябва да се чувства изоставено от вас. Просто трябва да знае, че вече няма да контролирате храненето му.

То може да поиска от вас да му напомняте да обръща внимание на интуицията си относно това кога е гладно или не или може да иска да не се бъркате. Почитайте желанията му.

      С гореспоменатите насоки ще ви е много по-лесно да предотвратите опасността от хранителни проблеми при детето ви. Ако то вече има склонност да преяжда, то може би използването на тези стъпки ще ви помогне да се справите с проблема.

Ако имате нужда от допълнителни насоки, не се колебайте и потърсете помощ от специалист, обучен в консултиране с Интуитивния начин на хранене.

  Детето е с поднормено тегло и/или отказва храна

     Често много родители се оплакват, че не могат да накарат децата си да се хранят достатъчно или с нещо различно от нездравословна храна. Вечерите им са се превърнали в бойно поле между деца и родители. Това може да бъде предотвратено, а ако вече е факт, то подлежи на лечение. Нуждата на детето да изрази своята автономност, като отказва да се храни достатъчно или да се храни със здравословни храни може лесно да навлезе в неговата психика. По този начин може и да се създаде нуждата за задоволяване на родителя или чувството, че трябва да яде повече от достатъчното, за да се покрият биологичните нужди.  

5 Стъпки по пътя на Интуитивното хранене за преустановяване на битките за храна със съпротивляващо се дете

1. Ако престанете да притискате детето си за това какво и колко да яде, то тогава неговото съпротивление ще намалее или напълно ще изчезне. Гладът е силен мотиватор за търсенето на храна, тогава когато психологичната нужда за съпротива не е на дневен ред. 

2. Започнете диалог с детето си относно промените, които ще настъпят. Накарайте го да разбере, че го обичате и наистина вярвате, че постъпвате правилно, като се опитвате да решите проблемите, свързани с неговото хранене. 

3. Обяснете му, че вие знаете, че детето ви притежава всички вродени качества, за да може само да регулира начина си на хранене. Заради това и ще оставите нещата в негови ръце и то само ще преценява колко и какво да яде, докато вие просто ще му осигурявате разнообразна храна и няма да се месите.

4. Доверете се на детето си, обяснете му, че неговата задача ще бъде да се вслушва във физическите си нужди и да проверява как се чувства след всяко едно решение, свързано с храненето, което то взема.

5. Отново бъдете подготвени за вълнението от промените и премахването на стреса, както и за недоверчивостта, че наистина ще изпълните обещанието си.

Колкото повече време минава, толкова повече ще расте и доверието на детето ви и ще наблюдавате невероятна промяна да се случва точно пред погледа ви. Приемът на храна от детето ще се увеличи, а разликата между предпочитанието за лакомства и полезни храни ще се смали.

Ако смятате, че отказът на детето ви към храната е повече от съпротивление към контрола, налаган от вас, тогава потърсете психологическа помощ.

Ако вие и вашите деца желаете да се научите да се храните по-здравословно и да повишите своята активност, да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането, да подобрите представата за тялото си и да го обичате:

Научете как с „Аудио помощниците към вашето здраве и мечти” на линка: Категория Увереност и самочувствие

      Има някои ситуации, които имат спешна нужда от намеса на психолог, специализиран в областта на хранителните навици и разстройства. Може да отнеме време, за да може детето ви и вие самите да заздравите връзката си с храната. Потърсете помощ, ако ви е нужна за справяне през това време.

  Превенция на преяждането и отказа от храна

      За да научите как да предотвратявате проблемите, свързани с храненето на детето си, е изключително важно да работите и върху собствените си хранителни проблеми, ако имате такива. Потърсете професионална помощ, а допълнително бихте могли и да бъдете обучени онлайн в практични техники за справяне с преяждащо/емоционално хранене.

За да научите повече за обучението и за да го поръчате,

кликнете на линка: Онлайн обучение в Подхода Интуитивно хранене 

ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА И СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА