You are currently viewing ХРАНЯ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВОСЛОВНО?

ХРАНЯ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВОСЛОВНО?

Шест начина да измерите напредъка си без числа

 Адаптирано от оригиналната публикация на Пейдж Сматерс – регистриран диетолог и  хранителен терапевт

Въпреки казаното от нашата култура, при здравословното хранене не е необходимо да се проследява всяка стъпка по пътя.

Ето как да настроите вашия успех без числа и мерки

Да разчитате на числата като барометър за успех в храненето, може да бъде трудна работа. Този въпрос може и да е проблем, когато стъпвате на везната, за да решите какъв ден ще желаете да имате. За много хора това може да изглежда така:

  • Качвам ли килограми? Добре, ще е лош ден.
  • Олеквам ли днес? Добре, това означава, че мога да имам хубав ден.

Честно? Това звучи ли ви като живот, който бихте пожелали за себе си?

Факт е, че тялото ви е сложна, красива, съвършена същност и опирайки се на измерването си, земното гравитационно привличане да бъде индикатор за вашата стойност като човек (или определящо за вида на деня, който ще имате) е безполезно. Не попадайте в този капан.

Въпреки че е изкушаващо да се опитвате да измервате своя здравен успех с числа, в крайна сметка това няма да ви донесе спокойствие или благополучие. Да, продава ни се чрез медии и реклама, че здравословното състояние е свързано с проследяване на числа. Но истината е, че като култура говорим за храненето по всякакви грешни начини.

Измерването на вашия напредък или стойност като човек с килограми и сантиметри може да бъде направо вредно, което често води до дългосрочно наддаване на тегло, безконтролно преяждане и повишен риск от хранителни разстройства.

И така, какво можете да направите, ако се стремите да уважавате нуждите на тялото си и да отхвърлите строгите правила за диета? Как измервате напредъка и как оценявате вашето справяне с храненето и здравето си?

ЕТО НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ОЦЕНКА НА ВАШИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПОСТИЖЕНИЯ И НАПРЕДЪК БЕЗ ЧИСЛА

1. Подобрени нива на енергия.

Забелязвате ли, че имате повече енергия и вълнение за нещата от живота, които са най-важни за вас? Можете ли да се свържете с тях, с хората и моментите? Ако забележите подобрени нива на енергия и по-голяма виталност за живота, дайте на храната и храненето си известна заслуга! Без подходящо хранене е трудно да имате достатъчно енергийни нива за дейностите в ежедневието си.

2. Да присъствате повече в живота си.

Забелязвате ли, че имате повече време, енергия и мозъчна сила? Когато сте на диета, не е рядкост да прекарвате по-голямата част от будните си часове в мисли за храна и в резултат на това да не сте толкова присъстващи в живота си, колкото бихте искали да бъдете. Ако забележите, че можете да присъствате и да изживеете живота си в момента, дайте си малко поощрение! Правите нещо правилно!

3. Подобрено настроение.

По-разположени ли сте сега за нещата около вас, когато подхранвате адекватно тялото си? Чувствате ли се по-присъстващи, ангажирани и обнадеждени? Ако е така, това е знак за успех и напредък в храненето.

4. Усмихвате се повече.

Вече сте по-щастлив човек, когато сте нахранен? По-лесно и по-естествено ли е да се усмихвате и да се свързвате с хора, които ви интересуват по смислени начини? Подобреното настроение и повечето усмивки са често срещани положителни странични ефекти от здравата връзка с храната ви и намирането на по-положителен, устойчив подход към храненето.

5. Намаляване на зависимостта към по-малко храна.

Признавате ли, че сте спечелили повече ценно време и енергия сега, когато сте отхвърлили диетата? Не е необичайно да се оказва, че правите по-важни неща в живота си, след като сте се отдалечили от постоянните тревоги за храна и тяло, които са свързани с твърда диета и манипулиране на тялото ви.

6. Повече гъвкавост около избора на храна.

Можете ли да кажете „да“ на повече социални възможности за хранене? Доверявате ли се на тялото си? Ако е така, дайте си малко вяра! Подходът към храната по здравословен, положителен и устойчив начин носи повече гъвкавост с храната и с живота като цяло, отваряйки възможности за общуване с хората, които най-много обичате.

Не забравяйте, отделете една минута, за да отпразнувате вашите победи, големи и малки. Това е мощен начин да продължите да се движите в правилната посока и да напредвате в отношенията си с храната.

Искате ли да повишите мотивацията си за физическа активност, да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, позитивизъм, взаимност и благодарност? Искате ли да имате здравословна връзка между ума, тялото и храненето си? Искате ли да имате свобода в решенията си?

Научете как с нашите аудио помощници за здраве в Категория: ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

ХРАНЯ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВОСЛОВНО?