You are currently viewing ХРАНЯ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВОСЛОВНО?

Шест начина да измерите напредъка си без числа

 Адаптирано от оригиналната публикация на Пейдж Сматерс – регистриран диетолог и  хранителен терапевт

Въпреки казаното от нашата култура, при здравословното хранене не е необходимо да се проследява всяка стъпка по пътя.

Ето как да настроите вашия успех без числа и мерки

Да разчитате на числата като барометър за успех в храненето, може да бъде трудна работа. Този въпрос може и да е проблем, когато стъпвате на везната, за да решите какъв ден ще желаете да имате. За много хора това може да изглежда така:

Качвам ли килограми? Добре, ще е лош ден.

Олеквам ли днес? Добре, това означава, че мога да имам хубав ден.

Честно? Това звучи ли ви като живот, който бихте пожелали за себе си?

Факт е, че тялото ви е сложна, красива, съвършена същност и опирайки се на измерването си, земното гравитационно привличане да бъде индикатор за вашата стойност като човек (или определящо за вида на деня, който ще имате) е безполезно. Не попадайте в този капан.

Въпреки че е изкушаващо да се опитвате да измервате своя здравен успех с числа, в крайна сметка това няма да ви донесе спокойствие или благополучие. Да, продава ни се чрез медии и реклама, че здравословното състояние е свързано с проследяване на числа. Но истината е, че като култура говорим за храненето по всякакви грешни начини.

Измерването на вашия напредък или стойност като човек с килограми и сантиметри може да бъде направо вредно, което често води до дългосрочно наддаване на тегло, безконтролно преяждане и повишен риск от хранителни разстройства.

И така, какво можете да направите, ако се стремите да уважавате нуждите на тялото си и да отхвърлите строгите правила за диета? Как измервате напредъка и как оценявате вашето справяне с храненето и здравето си?

ЕТО НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ОЦЕНКА НА ВАШИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПОСТИЖЕНИЯ И НАПРЕДЪК БЕЗ ЧИСЛА

1. Подобрени нива на енергия.

Забелязвате ли, че имате повече енергия и вълнение за нещата от живота, които са най-важни за вас? Можете ли да се свържете с тях, с хората и моментите? Ако забележите подобрени нива на енергия и по-голяма виталност за живота, дайте на храната и храненето си известна заслуга! Без подходящо хранене е трудно да имате достатъчно енергийни нива за дейностите в ежедневието си.

2. Да присъствате повече в живота си.

Забелязвате ли, че имате повече време, енергия и мозъчна сила? Когато сте на диета, не е рядкост да прекарвате по-голямата част от будните си часове в мисли за храна и в резултат на това да не сте толкова присъстващи в живота си, колкото бихте искали да бъдете. Ако забележите, че можете да присъствате и да изживеете живота си в момента, дайте си малко поощрение! Правите нещо правилно!

3. Подобрено настроение.

По-разположени ли сте сега за нещата около вас, когато подхранвате адекватно тялото си? Чувствате ли се по-присъстващи, ангажирани и обнадеждени? Ако е така, това е знак за успех и напредък в храненето.

4. Усмихвате се повече.

Вече сте по-щастлив човек, когато сте нахранен? По-лесно и по-естествено ли е да се усмихвате и да се свързвате с хора, които ви интересуват по смислени начини? Подобреното настроение и повечето усмивки са често срещани положителни странични ефекти от здравата връзка с храната ви и намирането на по-положителен, устойчив подход към храненето.

5. Намаляване на зависимостта към по-малко храна.

Признавате ли, че сте спечелили повече ценно време и енергия сега, когато сте отхвърлили диетата? Не е необичайно да се оказва, че правите по-важни неща в живота си, след като сте се отдалечили от постоянните тревоги за храна и тяло, които са свързани с твърда диета и манипулиране на тялото ви.

6. Повече гъвкавост около избора на храна.

Можете ли да кажете „да“ на повече социални възможности за хранене? Доверявате ли се на тялото си? Ако е така, дайте си малко вяра! Подходът към храната по здравословен, положителен и устойчив начин носи повече гъвкавост с храната и с живота като цяло, отваряйки възможности за общуване с хората, които най-много обичате.

Не забравяйте, отделете една минута, за да отпразнувате вашите победи, големи и малки. Това е мощен начин да продължите да се движите в правилната посока и да напредвате в отношенията си с храната.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ХРАНЯ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВОСЛОВНО?