You are currently viewing ШЕСТ НАЧИНА ДА ОСТАНЕТЕ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС

Автор: Марк Тирел

Как ви се отразява емоционалното напрежение от това, че сте потиснати и може би изпитвате страх или изолация? Искам да ви дам няколко насоки, които се надявам да са ви полезни, за да поддържате емоционалния си живот възможно най-балансиран в тези тревожни времена.

Съвет първи: Създайте си рутина и се придържайте към нея

Ако ежедневният ви начин на живот внезапно се е променил, може би се чувствате малко подкосени. Познавам един терапевт, който, когато не успя да практикува от клиниката си, сам призна, че е загубил за известно време всяко чувство за рутина.

“Тя започна да става в пролуката на обяд. Някои дни изобщо не става. В други времена тя просто ще гледа телевизия и ще пие през целия ден. Тя ми каза, че дори личната й хигиена започна да страда, тъй като “така или иначе съм сама, така че защо да се притеснявам!”

Ставайте по едно и също време всеки ден. Създайте си списък с неща, които трябва да направите: поливайте растенията, упражнявайте се, фокусирайте се върху бизнеса си (дори предварително планирайте за дните, в който вирусът ще е преминал), обадете се на роднини, водете си дневник.

Усещането за рутина ни подтиква към здрав разум или поне към някакъв емоционален баланс. Да, може да се отегчаваме от рутината, точно както млад уличен състезател може да се дразни от спирачките в прекалено износената си кола, а не от изхабения двигател. Но ние отчаяно се нуждаем и от двете. Изследванията са установили, че поддържането на редовен режим на сън и бодърстване може да помогне на психичното ни здраве. Добрият сън е жизненоважен и за имунното здраве. Но от друга страна, нарушаването на рутината може да причини емоционална вреда.

Сега не е време да се оставите без рутина. Наличието на рутина поддържа това най-важно чувство за контрол, една от жизнените ви емоционални потребности. Плюс това, постигането на нуждата ви от чувство за контрол надлежно отменя емоционалния импулс да закупите с един замах годишния запас от тоалетна хартия на страната си. И като говорим за своите първични емоционални нужди …

Съвет втори: Поддържайте връзка и се свързвайте

Не, нямам предвид да следите посланията на случайни социални медии и хора, които не познавате, за това как всички сме обречени! По-скоро можете да останете свързани, като използвате дистанционен контакт лице в лице. Свържете се безопасно с възрастни или уязвими хора от вашата общност или семейство, обръщайте им внимание отдалеч и се фокусирайте върху това да им помогнете по всякакъв начин, по който можете.  По ирония на съдбата, един последващ ефект от тази пандемия може да бъде, че хората стават по-свързани по реални начини, всъщност разговарят и се виждат един друг, макар и от разстояние. А когато не сме фокусирани върху другите, трябва да се грижим за телата си, за да помогнем на ума си.

Съвет три: Поддържайте активна връзка с природата (ако можете)

Бездействието повишава нивата на кръвната захар до степен, че само две седмици бездействие може да ускори появата на диабет при възрастните хора. И на емоционално ниво, постоянното физическо бездействие ни кара да се чувстваме мудни, летаргични и депресирани. Включете някои упражнения в ежедневието си (вижте съвет първи). Със сигурност, може да не успеете да ходите до фитнеса известно време, но правете каквото можете вкъщи. Поддържайте нивото си с фитнес клас в YouTube или изровете онова старо йога DVD.

Излизайте навън на светлина колкото можете, докато разбира се, спазвате всички предпазни мерки, които трябва в момента. Природата ни помага да се чувстваме спокойни, ясни и обнадеждени. Така че, ако можете просто се насладете на поглед към дърветата (градинка, цветя, зелена  поляна, река, езеро или море). Движете тялото си колкото можете (дори и на място в къщи или вървейки между стаите), и ще се почувствате по-добре психически. И не забравяйте, че скритото, понякога дълбоко, във всяко предизвикателство е възможност.

Съвет четвърти: Използвайте допълнителното време като бонус

Всички можем да губим време да си играем с телефоните си и да пускаме измислици във Фейсбук (и аз се преброявам сред масите, които правят това), но може би, просто може би, ако сте връхлетени от короната, сега е моментът да започнете да пишете тази книга, да практикувате този инструмент, да правите он-лайн курс или да четете пълните произведения на Чарлз Дикенс (в зависимост от това колко дълго ще продължи това!).

Може да изплуваме от това по-цялостни и интелигентни, отколкото влязохме в него. Притеснението е лесно, когато всичко, което правим, е да се притесняваме. Но сега може да е време наистина да се включите в някакво дълбоко учене и усъвършенстване на уменията. Имайте предвид, че да не се притеснявате е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, и за това може да е нужна и известна практика.

Съвет пети: Поддържайте (или правете) нещата внимателно и спокойно

Имаме само настоящия момент. В известен смисъл всичко останало – миналото, бъдещето – съществува само в съзнанието ни, защото всъщност не се случва сега. За всички намерения и цели бъдещето е просто образност (и всички можем да се плашим с фантазия), а миналото също се обработва чрез нашите способности за въображение. Единствената истинска реалност е точно тук, в момента. Затова се потопете в него. Практикувайте да се успокоявате три пъти на ден. Съсредоточете се върху дъха си, точно тук и сега. Вдишайте дълбоко, след това удължете издишването и просто гледайте как дъхът ви успокоява тялото. Забележете цветовете и формите около себе си. Направете списък наум с три предмета, които можете да видите, три неща, които можете да чуете, и три неща, които можете да почувствате (като усещането на въздуха върху кожата си или движението на диафрагмата ви, докато дишате дълбоко). Гледайте как всякакви мисли плават в и извън съзнанието ви, като облаци през синьо небе.

Проучванията установяват, че редовната релаксация укрепва имунитета и подобрява настроението. Отделете време в ежедневието си, за да използвате самохипноза или да слушате релаксиращ аудио запис, който да ви помогне да намалите общите нива на стрес и да ви помогне да поддържате усещане за спокойствие през повечето време. Практикувайте релакс три пъти седмичо.  И накрая…

Съвет шести: Имайте вяра

Ако в момента се самоизолирате, не забравяйте, че правенето на неща, спазването на рутина, упражненията, безопасното излизане (или взиране) сред природата и поддържането на контакт е жизненоважно.  Редовният умствен релакс ще помогне за намаляване на тревогата, тъй като е трудно да злоупотребите с въображението в отрицателна посока, когато сте спокойни в духа и тялото си, но все пак може да се окаже, че се измъчвате. Прекаленото мълчание е потискащо. Колкото повече време прекарвате в главата в трескавост, толкова по-зле ще се чувствате, поради което внимателната хипноза, фокусираната активност и упражнения или наистина всичко, което фокусира вниманието навън, може да бъде толкова полезно. Но изследванията също така са установили, че сред хората, които прекарват много време в размисли, преживяване и интроспекция, онези, които поддържат надежда, докато го правят, са защитени от депресивните ефекти на предъвкванията.

Така че, ако откриете, че навлизате във въображението си и създавате страшни или безнадеждни сценарии, не забравяйте, че това е въображение и можете да изберете това, което да си представяте. Така че създайте сценарии за подобряване на нещата, от вас зависи да управлявате, да се справяте и един ден скоро, да процъфтите. Ако смятате да прекарвате време във въображаеми филми в главата си, може и да започнете да ги режисирате.

И преди всичко, не забравяйте, че и това ще премине.

Искате ли да повишите мотивацията си за физическа активност, да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, позитивизъм, взаимност и благодарност? Искате ли да имате здравословна връзка между ума, тялото и храненето си?

Искате ли да имате свобода в решенията си? Научете как с нашите аудиопомощници за здраве в Категория:    ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Ако сте заинтересовани професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене и хранителни нарушения, може да се включите в Обучение/ниво „Международно сертификационно онлайн обучение” към iaedp™

Международната асоциация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения, за да получавате най-новата, компетентна и специализирана информация за лечението на хранителните нарушения в световен мащаб. Вижте повече тук!

Готови ли сте да подобрите мотивацията си и да постигнете финансовите и професионалните си цели – да станете по-решителни и организирани; да придобиете лидерски умения и да излъчвате харизма? Научете как с „Аудиопомощниците към вашето здраве и мечти” в Категория:  ФИНАНСИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН УСПЕХ

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

ШЕСТ НАЧИНА ДА ОСТАНЕТЕ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС