You are currently viewing 10 начина, по които упражненията повишават самочувствието ви

Всички искаме да се чувстваме добре със себе си. Когато сме уверени, се чувстваме по-добре емоционално и психически и това се отразява по много положителен начин в поведението ни и подобрява качеството ни на живот, всичко от личните взаимоотношения до професионалните ни начинания.

Следователно всичко, което може да помогне за повишаване на самочувствието ни, е добро за нас. Един от най-добрите начини да повишите самочувствието си е като правите редовни упражнения. Това не само е полезно за самоувереността, но има и големи ползи за здравето.

И така, как упражненията могат да повишат самочувствието?

Ето 10 начина как упражненията повишават увереността ви

1. Контрол на теглото. Спортуването заедно със здравословното хранене е най-добрият начин да контролирате теглото си или да отслабнете. Това е всичко за приема на енергия и изгарянето на енергия. Очевидно е, че ако изгаряте повече енергия, отколкото приемате, толкова повече ще отслабнете. Наднорменото тегло разрушава самочувствието. Следователно, колкото в по-добра форма сте, толкова по-добре ще се чувствате.

2. Подобрява настроението. Няма нищо по-добро емоционално от една добра тренировка. Преди да си помислите, че това изисква пътуване до фитнеса, помислете отново. Добра тренировка може да бъде бързо ходене или джогинг. Всъщност всичко, което прави тялото ви по-трудно физически, може да бъде тренировка. Това, което прави, е да стимулира мозъчни химикали като допамин и серотонин, които насърчават общото усещане за благополучие. Резултатите са намаляване на стреса и тревожността.

3. Полезно е за сърцето. Редовните упражнения намаляват риска от различни заболявания, свързани със сърцето. Доказано е, че упражненията понижават кръвното налягане, намаляват проблемите, свързани с диабета, и дори могат да помогнат в борбата със сърдечните заболявания. Това е съвсем логично – ако упражненията намаляват теглото, това означава, че сърцето трябва да работи по-малко и от своя страна сърцето е много по-здраво. Освен това има по-малко натиск върху ставите и други части на тялото.

4. Поддържа тялото във форма. Това е малко по-различно от контрола на теглото. Да бъдете във форма включва да имате добре тонизирано тяло и по-добра стойка – всички аспекти, свързани със самочувствието. Когато човек се чувства добре със себе си, е по-лесно да създава приятели и повече връзки в живота означава повече увереност.

5. Повече енергия. Ако нямаме енергията да правим неща, тогава всичко се превръща в скучна работа. Това може да доведе до чувство на неприязън за себе си. Редовните упражнения помагат на цялото тяло по-ефективно. Резултатът е, че задълженията се превръщат в отговорности и колкото повече отговорности поемаме, толкова по-добре се чувстваме.

6. По-добър сън. Редовните упражнения спомагат за добрия сън. Доказано е, че сънят е необходим за общото усещане за благополучие. Сънят е необходим и за това как изглеждаме. Само си представете, че се подготвяте за важна среща и се гледате в огледалото и виждате тъмни кръгове под кръвясали очи – колко уверени ще се чувствате? Следователно упражненията ще подобрят съня. Едно предупреждение – просто не тренирайте твърде близо до времето за лягане.

7. Подобрява производителността. Един от най-добрите начини да изчистите ума си е да спортувате редовно. Упражненията ви дават шанс да изтриете плочата и да започнете отначало. Освен това, ако настоявате да спортувате, можете да реализирате нови потенциали и това на свой ред повишава самочувствието. Много често това, което сте смятали за основен проблем преди да тренирате, изчезва след това.

8. Дава ви нещо, което да очаквате с нетърпение. След като имате разумен график за упражнения, ще започнете да го очаквате с нетърпение. Това само по себе си повишава самочувствието. След като започнете да виждате ползите от упражненията, ще имате желание да продължите и в крайна сметка ще се почувствате по-добре и ще изглеждате по-добре.

9. Подобрява концентрацията. Като цяло упражненията ни помагат да развием необходимите умения, за да се концентрираме върху поставената задача. След това това ни обучава по-добре, когато имаме задачи или отговорности, за да се концентрираме по-добре, което води до повече победи и ползи.

10. Чувство за контрол и постижение. Като цяло, упражненията имат толкова много ползи за здравето и ума, че не можем да не изпитваме чувство за контрол и постижения. Тренировката изисква работа, отдаденост, ангажираност и грижа за себе си и всичко това улеснява огромното чувство на увереност.

Не чакайте! Започнете днес!

 Опитайте да включите редовните упражнения в рутината си и ще изпитате многобройните ползи за вашето самочувствие, които редовните упражнения дават.

Ако не ви достига увереност че можете да се справите или ако се нуждаете контрол
и баланс в живота си, можете да научете какво да направите ТУК!

За да научите как да направите това по ясен, ефективен и лесен за разбиране начин, щракнете ТУК.

10 начина, по които упражненията повишават самочувствието ви