You are currently viewing 3 начина на лечение на психичното здраве при емоционално хранене

Хората не се обръщат към храната само за подхранване. Днес много хора ядат, за да облекчат стреса и тревожните емоции, да се занимават, когато им е скучно или да използват храната като награда.
Независимо дали са изправени пред голям проблем у дома или на работа, те също се хранят за комфорт, несъзнателно или съзнателно. В крайна сметка торбичка с шоколадови бисквити или картофен чипс ще им осигури краткотраен комфорт и облекчение, когато се почувстват стресирани, ядосани, депресирани, разочаровани, тревожни или отегчени.

Проблемът с емоционалното хранене

За съжаление, емоционалното хранене не може да ви помогне да преодолеете проблемите си. Всъщност това често ви кара да се чувствате по-зле. След хранене не само проблемът или емоционалната ви трудност ще останат, но ще почувствате угризения, а понякога и засрамени от преяждането.
Емоционалното хранене води до затлъстяване и наддаване на тегло, особено ако ядете много мазни, сладки и висококалорични храни. Изследванията потвърждават, че повече от 70% от преяждането е реакция на емоции.
Също така, този тип дисфункционално хранене може да доведе до множество здравословни проблеми, включително затлъстяване и наднормено тегло, което от своя страна може да доведе до сърдечно заболяване, инсулт, хипертония, заболяване на жлъчния мехур, мускулни болки и различни други здравословни състояния.
Емоционалното хранене, както предполагат медицински експерти, може да саботира усилията ви за отслабване. И като част от порочен кръг, лошата представа за тялото може да доведе до депресия и по-емоционално хранене .

Решението

От ходене и джогинг до четене на книги и слушане на музика, има много алтернативни умения за справяне с храненето. Но понякога тези решения просто не са достатъчни. Добрата новина е, че има консултанти по психично здраве, които могат да ви помогнат да преодолеете проблема си.
Консултант по психично здраве предлага терапии, които могат да ви помогнат да откриете мотивацията и първопричините зад вашия емоционален проблем с храненето.
В допълнение, консултант по психично здраве може да препоръча множество техники и ресурси, които да ви помогнат да се справите с това затруднение.
По-важното е, че той или тя може да разбере дали страдате от хранително разстройство, което често е свързано с емоционално хранене.

Как един съветник може да се справи с този проблем

Достоверен и опитен консултант по психично здраве може да създаде план за лечение, който да се справи с повече от вашите нездравословни хранителни навици и симптоми. Като ваш терапевт, той или тя трябва също да се задълбочи в първопричините за вашия проблем, като например психологическите фактори зад емоционалното хранене.
По същия начин вашият терапевт ще се обърне към уменията за справяне и как ви е трудно да се справите с тъга, страх, безпокойство, стрес и други изтощителни емоции.

3 терапии за емоционално хранене, предлагани от консултанти по психично здраве

Емоционалното хранене може да се лекува успешно с различни възможности за лечение, налични в областта на психичното здраве. Тези видове терапии могат да ви помогнат да научите начини за предотвратяване на емоционалното хранене, както и да ви научат как да замените нездравословните си навици с по-добри и по-здравословни.
Освен това те могат да ви научат как да наблюдавате настроението и храненето си и могат да ви помогнат да развиете здравословни умения за справяне със стреса.

  • Когнитивно-поведенческа терапия – Тя се фокусира върху поведения и дисфункционални мисли, които са включени в емоционалното хранене. Основно, тази терапия е предназначена да ви направи по-наясно как вие, като пациент с емоционално хранене, използвате храната, когато се справяте с емоциите. Консултантът по психично здраве ще ви помогне да определите нещата, които предизвикват емоционално хранене. Освен това той или тя ще ви научи как да се борите и да избягвате тези задействания.
  • Диалектическо поведение – Това е терапия, която съчетава медитация на вниманието с когнитивни поведенчески стратегии. В тази терапия емоционално хранещите се научават как да влизат в контакт и да регулират емоциите, да понасят стреса по-добре и да приемат себе си. Освен това терапевтът ще обърне внимание на нездравословното отношение на пациента към теглото, формата и храненето. Обикновено тази терапия включва както седмични групови сесии, така и лични сесии за лечение.
  • Междуличностна психотерапия – Тя се фокусира върху междуличностни проблеми и проблеми във взаимоотношенията, които допринасят за емоционалното хранене. В тази терапия вашият терапевт за психично здраве ще ви помогне да подобрите способността си да общувате, както и да ви помогне да развиете по-добри взаимоотношения с приятели и семейство. Когато се научите да общувате по по-здравословен начин, на принудата ви да ядете по време на стресова ситуация става по-лесно да устоите.

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК! и ТУК!

3 начина на лечение на психичното здраве при емоционално хранене