You are currently viewing 3 Стъпки за Управление на Стресовото Хранене

Ако страдате от стресово хранене, вече може би сте пробвали доста диети, които да ви помогнат да се справите с проблема и сте се убедили в тяхната безполезност и множество негативни последици. Въпреки това, както вече сте научили, стресът е реакцията на вашия организъм към истинска или припозната заплаха.

Решението на стресовото хранене не е в дъвкането на стъбла от целина! Решението на стресовото хранене е в разбиране на причинителите на стреса и придобиването на умения за управление и справяне с него!

Управляване на Стресовото Хранене

Стъпка 1: Фокусирайте се

Когато преживявате стрес, вашият първоначален импулс може да бъде да продължите, да изпаднете в ужас, или да си забиете главата в пясъка (отлагане, хранене, пиене – схващате идеята). Както всички сме забелязали, поведения като заетост, преработване, пушене, преяждане, прекомерна консумация на алкохол, изолация и изкарване на яда ни върху другите, поддържат реакцията на стрес.
Вместо да се опитвате да избягате от това, което преживявате, спрете и направете няколко дълбоки вдишвания. Дишането ще успокоите вашата нервна система и ще ви помогне да се фокусирате над настоящия момент.

Стъпка 2: Опознайте

Направете бавно сканиране от глава до пети Запознайте се със своите физически усещания, мисли и емоции.
Без да осъждате, наблюдавайте как тялото ви реагира, за какво си мислите, какво чувствате и какво правите в резултат на това.

Опознайте физическите, психическите и емоционалните източници на стрес. Някои ситуации са универсално стресиращи, като например загубата на любим човек или рискът от наранявания, докато други са уникално стресиращи за отделния индивид.
Физически – източници на физически стрес включват отпадналост, липса на сън, болест, болка, лош хранителен режим, липса на физическа активност и други физически проблеми. Те не само са стресиращи за вашето тяло, но и могат да ви направят по-податливи към стрес от други източници.

Преживяването на стрес е често предизвикано от една мисъл. С други думи, стресът е често резултат на вашето възприятие и интерпретация на събития от живота.
Следователно, дали едно събитие е стресиращо често зависи от индивида. Например, за един човек, самата мисъл от говорене пред публика ще предизвика сърцебиене, сухота в гърлото, и неспособност да изрече и една дума, докато за друг човек (аз!), това е вълнуваща възможност да представи гледната си точка. С други думи, стресът за един човек е удоволствие за друг!
Въпреки това, освен ако не направите пауза, за да осъзнаете своите мисли, може и да не разберете какъв е причинителят на вашия стрес. Познати ли са ви някои от тези мисли, способни да причинят стрес?

„Ще закъснея!“
„Имам чувството, че всичко е извън контрол!“
„Трябва да го направя перфектно.“
„Защо го казах?“
„Защо го направих?“
„Как можа това да се случи?“
„Искам всички да ме харесват.“
„Имам да свърша прекалено много неща!“
„Не биваше да ям това.“
„Защо го изядох?“
„Какво ще си помислят?“
„Не съм достатъчно добър.“
„Не е честно!“
„Трябва да съм прав.“
„Мога да правя всичко, да имам всичко и да бъда всичко!“

Забележете, че повечето от тези мисли се отнасят за миналото или бъдещето, а не за настоящето. Това е важно, защото нямате абсолютно никакъв контрол над миналото или бъдещето. Но отговаряте за това, какво си мислите в момента.

Емоционални – докато опознавате чувствата си, може би ще попаднете на скука, самота, яд, раздразнение, щастие и безброй други емоции. Емоциите носят информация за това от което се нуждаете. Упражнявайте забелязването на това, което чувствате без да го осъждате.

Стъпка 3: Приемете (или Позволете)

Нека да се изправим пред него лице в лице: Животът изисква много от нашата енергия и време. Това често създава нереалистични очаквания и чувство на спешност, което води до стрес.
Важно е да уважавате вашите лични силни страни и недостатъци и да проявявате съчувствие към себе си, когато преживявате стрес:
„Чувствам се пренатоварен и напрегнат. Не мога да се справя със всичко от to-do листа си; никой не може, но правя всичко по силите си и това трябва да е достатъчно за сега.“

Когато приемете ситуацията (и себе си) както в този момент, и просто им позволите да бъдат, няма да умножавате стреса като му реагирате прекалено много. Това е като да си представите себе си в центъра на торнадото. Вие сте спокоен и уравновесен докато всичко останало около вас се върти

За да научите повече за хранителните нарушения (ХН), изберете от 3-те възможности:

  • За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 
  • За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 
  • За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

3 Стъпки за Управление на Стресовото Хранене