You are currently viewing 4 ползи от интуитивното хранене

Интуитивното хранене е недиетичен подход към храненето и идва с много ползи за здравето. Вместо да отслабвате и да сте стриктни с това каква храна ядете или не ядете, тази практика ви насърчава да слушате вътрешните знаци на тялото си, което води до по-добра връзка с храната и цялостно благосъстояние.
Нека да разгледаме ползите от интуитивното хранене.

✅ Развивате положителен образ на тялото и самочувствие

Един от принципите на интуитивното хранене е да зачитате глада си. Това означава да слушате тялото си, когато е гладно или сито. Храните се адекватно и знаете кога да спрете.
Хората, които се хранят интуитивно, имат по-положителен образ на тялото, защото вече не се чувстват виновни за храненето и ценят тялото си повече.
Ставате по-добри към себе си, защото не се укорявате, че ядете това, което са ви учили да не правите в други диети. Вместо това се фокусирате върху грижата за себе си и разпознаването на знаците на тялото ви, когато се чувствате гладни или сити.
Това може да доведе до по-добро самочувствие. Докато развивате по-добра телесна представа, освобождавате се от вината и отхвърляте осъждането на другите, вашето самочувствие нараства. Научавате се да се доверявате на тялото си и знаете, че храната, която ядете, не ви определя.

✅ Подобрявате връзката си с храната

Интуитивното хранене ви казва да се освободите от ограничителната диета. Можете да предизвикате хранителната полиция в главата си и сред хората около вас.
Интуитивното хранене ви казва, че можете да ядете широка гама от храни, които искате, без да се чувствате виновни. Първоначално може да преядете с храната, от която сте били лишени, но интуитивното хранене ще направи тази храна нормална част от списъка ви с храни и ще загуби етикета си „специален“.
Когато се храните интуитивно, ставате по-настроени към това каква храна харесвате или не. Интуитивното хранене ви позволява да изследвате храната, което може да доведе до открития на куп храна, която ще ви накара да се почувствате сити.
Храната става по-вкусна и вие се наслаждавате още повече на вкусовете, защото скоро разбирате, че не е нужно да се притеснявате за броенето на калориите. Можете да се съсредоточите повече върху това как е на вкус и как ви кара да се чувствате.

✅ Имате по-добро емоционално здраве

Друг принцип на интуитивното хранене е да се справяте с емоциите си чрез различни методи, а не само да се справяте с храната. Докато храната често може да ви накара да се почувствате по-добре, проблемът е, когато станете твърде зависими от нея, което води до преяждане.
Когато се храните интуитивно, осъзнавате как храната може да ви бъде полезна, но намирате други начини да управлявате емоциите си и да намалите стреса си. Ставате по-внимателни към емоциите си и как да се справяте с тях.
Интуитивното хранене също ви помага да се чувствате добре емоционално, тъй като цялата вина и преценка от диетичната култура са изчезнали. Вие се храните въз основа на това как трябва да захранвате тялото си, което в крайна сметка помага да подобрите настроението си.
Тъй като храненето интуитивно подобрява представата за тялото ви и оценката ви и намирате храната за по-приятна за ядене, вие ставате по-удовлетворени от себе си и живота.

✅ Чувствате се по-енергични

Когато станете по-наясно с сигналите на тялото си, ще се почувствате по-енергични. Тази новооткрита енергия ви помага да намерите удоволствие от движението на тялото си и желанието да станете и да се движите.
Когато се откажете от негативното мислене, че трябва да спортувате, за да отслабнете, и вместо това слушате тялото си, когато иска да стане активно, вие наистина ще се насладите на упражненията. Не е нужно да се чувствате виновни, когато си вземете почивен ден от упражнения.

В обобщение

Интуитивното хранене може да ви бъде от полза по много начини, но може да не е за всеки. Не е толкова лесно да се практикува, колкото звучи, особено в началото. Така че, ако търсите резултати при отслабване, този начин на хранене може да не е за вас. Въпреки това, ако търсите по-здраво, по-енергизирано тяло, независимо какво казва кантарът, интуитивното хранене може да е точно за вас.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

4 ползи от интуитивното хранене