You are currently viewing 4 Стъпки за анатомия на физиологията на глада

Думата “глад” описва физиологичната нужда от хранене, за да се поддържа човешкият живот и правилно да се захранва тялото с хранителни вещества и калории. Усещате пристъпи на глад или къркорене в стомаха и веднага разбирате, че е време за ядене – както винаги, яденето кара дискомфорта да изчезне.
Но какво се случва в тялото и ума ви, когато сте гладни? В тази публикация ще ви преведем през глада, от първоначалните пристъпи на глад до усещането за ситост след консумация на обилна храна. Да започваме!

👉🏻 Стъпка 1: Гладът нараства

Вашето тяло разчита на кръвната захар, известна още като глюкоза, за да осигури на клетките в тялото ви енергия. По-малко от четири часа след хранене нивата на кръвната ви захар ще спаднат – глюкозата, която преди това е била в кръвта ви, е била внесена в клетките ви, за да се използва като гориво с помощта на инсулин. Започват да се установяват ниски нива на кръвна захар и инсулин и тялото ви започва да показва физически и психологически признаци на глад. Може да развиете главоболие, да почувствате дискомфорт в стомаха, да се почувствате раздразнителни, да се почувствате уморени и да изпитате световъртеж.

👉🏻 Стъпка 2: Мозъкът се включва

Усещайки, че трябва да ядете, и то скоро, стомахът ви ще задейства освобождаването на хормон на глада, наречен „грелин“. Този хормон ще изпрати съобщение до мозъка (хипоталамуса), за да предупреди ума ви, че сте гладни. В замяна мозъкът ви ще освободи няколко допълнителни хормона, един от които е най-важен – невропептид Y. Този новоосвободен хормон изпраща ясно съобщение до цялото ви тяло: „Време е за ядене“.

👉🏻 Стъпка 3: Консумация на храна

Когато най-накрая се поддадете на чувствата и симптомите на глада, тялото и умът ви реагират по съответния начин. Нивата на кръвната ви захар започват да се повишават обратно до нормалните си нива, въпреки че храна с високо съдържание на въглехидрати може да причини внезапен скок на кръвната захар. Докато се храните, вашите клетки ще отделят още един хормон на глада – лептин. Този хормон в повечето случаи действа точно обратното на грелина, като уведомява тялото ви, че сте сити. Ако имате здрав апетит, ще оставите вилицата, когато възникне това „пълно“ усещане около 5 до 20 минути след хранене.

👉🏻 Стъпка 4: Храносмилане

След като приключите с храненето, храната, която току-що сте консумирали, ще пътува до стомаха. Ако последното ви хранене е било с високо съдържание на разтворими фибри, като ядки и боб, то може да остане в стомаха малко по-дълго, тъй като разтворимите фибри се желират. Това забавено храносмилане може да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.
В крайна сметка храната ще пътува от стомаха до тънките черва и след това до дебелото черво, тъй като ензимите в стомашно-чревния тракт разграждат храната ви. В рамките на няколко часа целият процес ще започне отново от първа стъпка.

👉🏻 Други причини за глад

Гладът често идва от нуждата на тялото ви да яде, но има няколко други вида глад, които могат да предизвикат целия този процес. Например, може да изпитате „глад в носа“, внезапна нужда от ядене, след като сте уловили дъх на вкусна храна.
Други видове глад включват очен глад (виждане на вкусно ястие), сърдечен глад (глад поради емоционални причини) и клетъчен глад (вашите клетки предупреждават тялото ви, че определени хранителни вещества са ниски).

Финални мисли

Освен ако не сте изследвали умишлено процеса на глад от началото до края, вероятно нямате представа колко сложен може да бъде този процес. Вашето тяло и ум работят заедно, за да постигнат една обща цел: зареждане на тялото с гориво, за да функционира нормално. Имайте предвид, че храненето за удоволствие или поради емоционални причини не винаги включва тези стъпки, главно защото не давате на тялото си шанс да развие „истински глад“.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

4 Стъпки за анатомия на физиологията на глада