You are currently viewing 5 стъпки за промяна на мисленето ви относно храната

За много хора думата от пет букви, започваща с „х“, ги кара да искат да избягат. Тя – храната – е винаги наоколо и не можете да ѝ се изплъзнете. Мнозина смятат връзката си с храната като една от разновидностите на омраза-любов. Трудно е да се живее с нея, но определено не можете да живеете без нея.

Един проблем, който мъчи хиляди хора, е пристрастяването към храната. Според Института по пристрастяване към храната най-често срещаните хранителни зависимости са към храни, които съдържат захар, брашно, мазнини, зърнени храни или соли или някаква комбинация от тези съставки. Най-често срещаното поведение при пристрастяване към храна включва преяждане, прочистване и обемно хранене.

Вашето отношение към храната

Помислете за отношението си към храната. Дали ядете, за да живеете, или живеете, за да ядете? Ако е второто, то вие имате работа за вършене. Храната може да бъде утешителна и приятна, но тя не трябва да се разглежда като основен източник на утеха, удоволствие или възнаграждение, защото в този момент храненето се превръща в проблем и пристрастяването към храна може да нанесе поражения в живота ви.

Квалифициран терапевт може да ви помогне да прецените дали пристрастяването към храна е проблем за вас и да ви състави план за лечение за преодоляването на този проблем. Има и програми в 12 стъпки, които могат да ви помогнат да си върнете контрола.

Не забравяйте, че храната е средство за поддръжка 

Трябва да осъзнаете, че вашата диета е от ключово значение за поддържането на вашето здраве и това включва цялото ви тяло, включително мозъка. Когато ядете само нездравословна храна, преработена храна и храни, пълни със захар и мазнини, вие лишавате тялото си от ключови хранителни вещества, от които се нуждае не само за да оцелее, но и да процъфтява.

Пазете се от бързи, коригиращи и жестоки диети

Доказано е, че хората често възстановяват старото си тегло, след като са били на строга диета. Ако тя не е нещо, което можете лесно да интегрирате в живота си, вероятно няма да можете и да го поддържате. Трудно е да се придържате към една от тези силно ограничаващи диети за продължителни периоди. Вместо това изберете да направите промени към здравословен начин на живот, които включват ядене на пълноценна, истинска храна и обърнете внимание на контрола на порциите и апетита.

Отнасяйте се със състрадание към себе си

Насърчете чувството за състрадание към себе си. Това може да бъде трудно. Социалните и масовите медии непрекъснато  ни притискат с „перфектното тяло“. Отнасяйте се към себе си с грижа и разбиране. Опитайте се да не проявявате свръхкритичност към себе си и да се преценявате сурово, това само ще насърчи чувството ви за поражение. Поддържането на здравословно отношение към теглото е трудно. Ще правите грешки и ще се подхлъзвате от време на време. Не забравяйте, че търсите напредък, а не съвършенство.

Емоционалният глад срещу физическия глад

Физическият глад обикновено идва постепенно и без чувство за вина. Насищате се и това задоволява вашите нужди от храна. Емоционалният глад е празнота, която не може да бъде запълнена с храна. В моменти на болка, самота, скука и стрес храненето може да ви накара да се чувствате добре, но след това най-вероятно ще изпитате срам, вина и безсилие, а чувствата, предизвикали емоционалното хранене, все още ще са там.

Храната не е здравословен или ефективен механизъм за справяне с негативните емоции, никога не е била и няма да бъде. След като разберете и приемете този факт, можете да научите някои здравословни умения за справяне с емоционалните си проблеми и да видите храната такава, каквато е тя наистина, а именно – прехрана за тялото. Здравословните умения за справяне с негативните емоции и проблеми включват разговор с приятел, участие в терапия, грижа за себе си и здравословни дейности, които насърчават благосъстоянието на духа ви.

Не ходете в магазина гладни

Науката е доказала, че когато пазарувате гладни, вземате лоши решения за храната. Проучване, проведено през 2013 г., покани 68 души и ги помоли да не се хранят 5 часа преди изследването.

Половината от участниците, подбрани случайно, получиха чиния с храна и бяха инструктирани да ядат достатъчно, за да не чувстват повече глад. Другата половина не бяха поканени да ядат. След това участниците бяха помолени да пазаруват в симулиран онлайн магазин за хранителни стоки, който предлага комбинация от по-нискокалорични (плодове, зеленчуци, пилешки гърди) и по-калорични (бонбони, солени закуски, червено месо) храни. Гладните участници в експеримента избраха по-голям брой по-калорични продукти.

Накратко казано, когато сте гладни, ще вземате лоши решения. Пазарувайте на пълен стомах.

Практикувайте разумност

Да си разумен, означава да фокусираш осъзнаването си върху настоящия момент, като спокойно признаваш и приемаш чувствата, мислите и телесните си усещания. Монасите тренират с години, за да усъвършенстват това състояние на съществуване.

Практикувайте разумност, докато ядете, забавете темпото и отдавайте цялото внимание на храната си, за да намалите общия прием на храна и калории. Колко пъти сме седели пред телевизора с купа чипс, дъвчещи разсеяно? Лично аз съм го правил. Ако сте разумни, ще избегнете подобни ситуации и ще коригирате  отношенията си с храната към по-добро.

5 стъпки за промяна на мисленето ви относно храната