You are currently viewing 5 стъпки за промяна на начина ви на мислене относно храната

За много хора има една дума от пет букви “храна”, която ще ги накара да искат да избягат. Винаги е наоколо и не можете да избягате от нея. Мнозина смятат, че връзката им с нея е от сорта на любовта и омразата. Трудно е да живееш с нея, но определено не можеш да живееш без нея.
Един проблем, който измъчва хиляди хора, е пристрастяването към храната. Според Института по хранителна зависимост най-често срещаните хранителни зависимости включват храни, които съдържат захар, брашно, мазнини, зърнени или солени храни или някаква комбинация от тези съставки. Най-често срещаните поведения при пристрастяване към храна включват преяждане, прочистване и хранене до пръсване.

Вашето отношение към храната

Обмислете отношението си към храната. Ядете ли, за да живеете или живеете, за да ядете? Въпреки че храната може да бъде утешителна и приятна, на нея не трябва да се гледа като на основен източник на комфорт, удоволствие или награда, тъй като в този момент храненето се превръща в проблем и пристрастяването към храната може да внесе хаос в живота ви.
Квалифициран терапевт може да ви помогне да прецените дали хранителната зависимост е проблем за вас и да ви предостави план за лечение за преодоляване на този проблем. Има и програми от 12 стъпки, които могат да ви помогнат да си върнете контрола.

Не забравяйте, че храната е препитание

Трябва да признаете, че вашата диета е ключова за поддържането на вашето здраве и това включва цялото ви тяло, включително мозъка. Когато ядете само нездравословна храна, преработена храна и храни, пълни със захар и мазнини, вие лишавате тялото си от ключови хранителни вещества, от които се нуждае не само за да оцелее, но и да се развива.

Пазете се от диети с бързи резултати

Доказано е, че хората често се възстановяват, след като са били на строга диета. Ако не е нещо, което можете лесно да интегрирате в живота си, вероятно няма да можете да го поддържате. Трудно е да се придържате към една от тези силно ограничителни диети за дълги периоди. Вместо това изберете да направите промени в здравословния начин на живот, които включват ядене на пълноценна истинска храна и обръщайте внимание на порциите и контрола на апетита.

Отнасяйте се със състрадание

Насърчавайте чувство на самосъстрадание. Това може да бъде трудно. Между социалните медии и масовите медии непрекъснато ни се пробутва „перфектното тяло“. Отнасяйте се с внимание и разбиране. Опитайте се да не бъдете свръхкритични и да не осъждате строго, това само ще насърчи чувството за поражение. Поддържането на здравословно отношение към теглото е трудно. Ще правите грешки и ще се подхлъзвате от време на време. Не забравяйте, че търсите прогрес, а не съвършенство.

Емоционален глад срещу физически глад

Физическият глад обикновено се появява постепенно и е без вина. Засищаш се и това задоволява нуждата ти от храна. Емоционалният глад е празнота, която не може да бъде запълнена с храна. В момент на болка, самота, скука и стрес след хапването може да се почувствате добре, но след това вероятно ще изпитате срам, вина и безсилие, а чувствата, които са предизвикали емоционалното хранене са все още там.
Храната не е здравословен или ефективен механизъм за справяне с негативните емоции, никога не е била и никога няма да бъде. След като осъзнаете и приемете този факт, можете да научите здравословни умения за справяне с емоционалните си проблеми и да видите храната такава, каквато е, препитание за тялото. Здравословните умения за справяне с вашите негативни емоции и проблеми включват разговор с приятел, влизане в терапия, грижа за себе си и здравословни дейности, които насърчават здравето на вашия дух.

Не отивайте в магазина гладни

Науката е доказала, че когато пазарувате гладни, вие вземате лоши решения относно храната. Проучване, проведено през 2013 г., помоли 68 души да избягват да ядат 5 часа преди изследването.
На случаен принцип половината от участниците получиха чиния с храна и бяха инструктирани да ядат достатъчно, за да не се чувстват повече гладни. Другата половина от участниците не бяха инструктирани. След това те помолиха участниците да пазаруват в симулиран онлайн магазин за хранителни стоки, който предлага комбинация от по-нискокалорични храни (плодове, зеленчуци, пилешки гърди) и по-висококалорични (бонбони, солени закуски, червено месо) храни. Гладните участници в лабораторията избрали по-голям брой по-калорични продукти.
Накратко, ще вземете лоши решения, когато сте гладни. Пазарувайте на пълен стомах.

Практикувайте осъзнатост

Да бъдеш внимателен означава да фокусираш съзнанието си върху настоящия момент, като същевременно спокойно признаваш и приемаш своите чувства, мисли и телесни усещания. Монасите тренират с години, за да усъвършенстват това състояние на съществуване.
Практикувайте внимателност, докато ядете, намалете темпото и обърнете цялото си внимание на храната си, за да намалите общия си прием на храна и калории. Колко пъти сме седели пред телевизора с купа чипс безсмислено хапвайки? Знам, че го правим. Ако сте внимателни, ще избегнете подобни ситуации и ще подобрите връзката си с храната към по-добро.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

5 стъпки за промяна на начина ви на мислене относно храната