You are currently viewing 6 блока за спиране на емоционалното хранене

Има често срещано погрешно схващане, че емоционалното хранене идва от някакъв вид липса на контрол. Но психолозите не са съгласни. Те вярват, че ако беше нещо толкова просто като възможността да контролираме кога и какво ядем или да можем да се храним дисциплинирано, би било много по-лесно да се справим, отколкото всъщност е. И това включва всички видове хранителни разстройства.
За мнозина емоционалното хранене надхвърля нещо по избор и може да бъде хронично състояние, при което човекът, участващ в този тип поведение, дори не осъзнава, че това се случва.
Ето някои често срещани причини за този проблем, които могат да доведат до затлъстяване, лошо здраве и емоционални и психологически последици, които включват чувство на вина, срам и ниско самочувствие.

6 блокади, които предотвратяват ограничаването на емоционалното хранене

1.Липса на умения за справяне

Емоционалните хора използват храната като механизъм за справяне. Независимо дали става въпрос за гняв, тъга, депресия или скорошен разпад на връзката, те посягат към храна, за да се справят с тези чувства.
Това показва очевидното, че има липса на здравословни умения за справяне с травми, негативни чувства и житейски ситуации като цяло, които емоционално хранещият се запълва с храна.
За да започнете пътя към спиране на реакционното и самоунищожаващо поведение, като например посягане към сладолед, когато човек е тъжен, е от решаващо значение да научите здравословни умения за справяне, които ще заместят нуждата от храна.

2.Храната като удоволствие

Някои храни водят до пристрастяване, това е известен факт. Но, за съжаление, не зелените зеленчуци, а пълните със захар и мазнини разновидности на храната причиняват истински мозъчни промени, които водят до зависимост.
Храните, пълни с мазнини и захар, освобождават опиоиди (естествени болкоуспокояващи) в мозъка. Когато тези химикали се отделят, те създават еуфория, спокойствие и успокояващи чувства, които имитират хероин и кокаин. Така че, да, тази купа сладолед е като наркотик и мнозина са пристрастени към него, това е всичко, което трябва да очакват с нетърпение след тежък ден.
Когато това е печалбата от емоционалното хранене, е наложително да се намерят други награди и удоволствия, които не включват храна. Това може да бъде баня, гледане на хубав филм, четене на хубава книга, забавна вечер навън с приятел или нещо друго, което ще замести храната.
Също толкова важно е да осъзнаете, че човек ще трябва да се научи да се справя и действително да толерира неудобните и болезнени чувства. Това е просто обикновен факт.

3.Несъзнаване

Емоционалното хранене също произтича от дълбокото несъзнаване какво се яде и защо. И рядко е поради причината, поради която трябва да бъде – истински физически глад. В психологията терминът за това е несъзнателно хранене.
Тази липса на внимание води до преяждане във всякакви ситуации, например, ядене само защото храната е там, независимо дали човек е гладен или не.
При този тип преяждане храната се приема без глад и без каквото и да е планиране.
В този случай е важно индивидът да вземе под внимание и да внимава за всичко, което слага в устата си и без преценка.
След като моделите бъдат идентифицирани, ще стане по-лесно да се положат съзнателни усилия, необходими за спиране на този тип негативен модел на хранене.

4.Неспособност да чувствате и да понасяте „лоши“ чувства

Много деца растат обусловени да избягват и да не се справят с „лоши чувства“. Когато си нараним коляното или ни тормозят в училище, мама ни даде бисквити и сладолед, за да се почувстваме по-добре. Бащите казват на малките си момчета, че не е добре да плачат. Ако плачехме в училище, често ни дразнеха други деца.
Докато децата растат, те научават нездравословни механизми за справяне и основно използват всичко, което могат, за да избегнат действителното усещане и справяне с чувствата на болка, вина, срам, тъга, гняв и депресия, и много избират храната като този механизъм за справяне.
В този случай е наложително да се научите да толерирате изпитването на подобни чувства, в противен случай емоционалното хранене ще остане проблем без решение.

5.Омраза към тялото

Самоунищожителното поведение рядко има смисъл, а в случай на емоционално хранене е нещо като оксиморон. Много пъти емоционалното хранене произтича от омраза към собственото тяло, но вместо да се ангажират със здравословни навици, за да го поправят, негативността, вината и срамът, които хората изпитват в резултат на тази омраза, ги карат да ядат повече.
Лечението на случаи като тези почти винаги е най-добре да се извършва от професионалист, тъй като може да бъде дълбока травмата и може да изисква интензивно консултиране.

6.Крайности

Стигането до крайности може да доведе до емоционално хранене и преяждане като цяло. Някои от тези крайности са изтощение, глад и жажда.
Когато пропускате хранене, вие оставяте нивата на кръвната си захар да паднат, така че докато успеете да ядете, сте толкова ненаситни, че ядете твърде много.
Жаждата често се маскира като глад, който води до преяждане.
Липсата на редовен качествен сън може да доведе до емоционално хранене, тъй като нервите се изтощават и умората, която имитира глада, може да накара човек да се обърне към храни, които не са качествени като захар и мазнини.
Яжте малки хранения няколко пъти на ден, за да балансирате кръвната захар и да започнете да си почивате всяка вечер – това води до цялостно благополучие, което ще елиминира емоционалното и уморено хранене, което често е извън контрол.

Последни мисли

Емоционалното хранене е голям проблем за много хора и особено за жените, които смятат, че справянето с предизвикателствата на живота е битка, която най-добре се води чрез намиране на временно облекчение в храната.
Необходими са работа, самонаблюдение и ангажираност, за да стигнете до другата страна.

Ако искате да учите по-задълбочено по тези теми и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близите си и други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение ТУК! и ТУК!

6 блока за спиране на емоционалното хранене